από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Πείραμα Atlas: Υπάρχει ακόμα φως για την Ελλάδα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, το μυαλό όλων τείνει να περιορίζεται στα δυσάρεστα της καθημερινότητας,  καθώς δεν μαθαίνουμε,  πως γίνονται  και σήμερα δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Τέτοια δραστηριότητα ήταν η επίσκεψη ομάδας εκπαιδευτικών της 1ης Επαγγελματικής Σχολής Σιβιτανιδείου τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς, σε περίοδο μη λειτουργίας του σχολείου, στο μεγαλύτερο εργαστήριο μοριακών μελετών παγκοσμίως το CERN (Παγκόσμιος Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), με έδρα τη  Γενεύη της Ελβετίας και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για την απασχόληση ελλήνων τεχνικών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. 

Λίγοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτής της τεράστιας επιχείρησης, που έχει ως έργο την ανακάλυψη των αρχών που διέπουν το σύμπαν και τη συγκέντρωση πληροφοριών για το μικρόκοσμο. Η Διεύθυνση της 1ης ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci και με τη χρηματοδότηση του ΙΚΥ, διοργάνωσε αυτή τη δραστηριότητα,  ώστε να μυηθεί μια ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών  στη μαγεία αυτής της έρευνας,  που στεγάζεται σ΄ ένα αληθινό χωριό  -  εργαστήριο στο CERN.

Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους του CERN από Έλληνες και μη επιστήμονες, γνώρισαν από κοντά τον κόσμο των μυονίων και τις εγκαταστάσεις, όπου ανακαλύφθηκε το περίφημο μποζόνιο, το υποατομικό αυτό σωματίδιο, που ίσως είναι το κλειδί για να μπορέσει ο άνθρωπος να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του σύμπαντος και να κατανοήσει υπό ποιες συνθήκες η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη. Περιηγήθηκαν επίσης στο μουσειακό χώρο που αναφέρεται στην ιστορία και  τα επιτεύγματα του CERN (στο CERN δημιουργήθηκε το Internet), καθώς επίσης και στο χώρο κατασκευής και συντήρησης των μαγνητών του μεγάλου επιταχυντή με το όνομα ATLAS.

Ο κεντρικός αυτός επιταχυντής – ονομάζεται έτσι γιατί δίνει στο «κομμάτι της ύλης» υπερβολική ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός – έχει σχήμα ενός τεράστιου δακτυλίου συνολικού μήκους 27 χλμ. Μάλιστα, σε αυτές ακριβώς τις εγκαταστάσεις, πρόκειται να απασχοληθούν 10 απόφοιτοι μαθητές  της Σιβιτανιδείου Σχολής, συγκεκριμένα στο τμήμα της συντήρησης των μαγνητών, με υψηλότατες αποδοχές, απασχόληση που λίγοι προνομιούχοι από τη χώρα μας μπορούν να εξασφαλίσουν. Αυτή η δραστηριότητα για τα περίπου δύο χρόνια της εκεί παραμονής τους, ασφαλώς θα τους γεμίσει εμπειρίες και θα εμπλουτίσει το βιογραφικό τους.

Η προσπάθεια αυτή εκ μέρους της Διεύθυνσης της 1ης ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τόση επιτυχία χωρίς τη βοήθεια του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ευάγγελου Γαζή, υπεύθυνου του πειράματος ATLAS, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ευχαριστούμε επίσης το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που χρηματοδότησε αυτό το πρόγραμμα και το Γενικό Διευθυντή Σιβιτανιδείου Σχολής, κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, για την υποστήριξή του.

Υπάρχει ακόμη φως για την Ελλάδα, όσο αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, που προβάλλουν την πατρίδα μας στο εξωτερικό, ανοίγουν νέους ορίζοντες στους Έλληνες που θέλουν να προοδεύσουν και όσο η σύμπραξη διαφόρων φορέων της ελληνικής κοινωνίας είναι επιτεύξιμη.

Ευχόμαστε να μας δίνονται συχνότερα τέτοιες δυνατότητες και να γίνονται παρόμοια ανοίγματα στον παγκόσμιο επιστημονικό χώρο.

Ο κ. Χρήστος Κουτουλάκος είναι Διευθυντής της 1ης Επαγγελματικής Σχολής  Σιβιτανιδείου, MSc. Ηλ/γος & Ηλ/νικός Μηχανικός



Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Mπράβο | 05/09/2012 12:46
  Γνωρίζω τόσο το σχολείο όσο και τον Δ/ντή της 1ης ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου..Ξέρω πόσο δουλευταράς, μεθοδικός και στοχοπροσηλωμένος είναι.Δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση αυτή η επιτυχία, η οποία αποκτά μεγαλύτερη αξία λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος των εμποδίων και των προσκομμάτων που συνεχώς και όλως τυχαίως εμφανίζονται-απο μέσα βέβαια...
  Dimigiann.
  απάντηση00
   
   
  Ναι αλλά.... | 04/09/2012 16:39
  ...δεν πληρώνονται έτσι τα χαράτσια.
  Κακός Διάολος
  απάντηση02
   
   
  Διορθώσεις | 04/09/2012 12:35
  **Στο CERN δε δημιουργήθηκε το internet αλλα το web, άλλο το ένα άλλο το άλλο. **Επίσης το CERN δεν είναι οργανισμός έρευνας μοριακών μελετών. Σωματιδιακή φυσική κάνουν, άντε να πετάξουν και κανέναν πυρήνα, αλλά τα μόρια είναι λίγο μεγαλούτσικα για τον κυρίως χαρακτήρα της ερευνας του CERN.**Στο CERN δεν ανακαλύφθηκε "το περίφημο μποζόνιο", αλλά το μποζόνιο του Higgs. Η κατηγορία των μποζονίων περιλαμβάνει πολλά μποζόνια με το Higgs ένα απο αυτά. ** Τέλος, CERN δε σημαίνει "Παγκόσμιος Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών", αλλά "Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας στη Πυρηνική Φυσική". Anyway, συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το education and outreach.
  VV
  απάντηση100