Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη, που ξεκίνησε από το τέλος του 2008, γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Η ύφεση στην Ελλάδα, οι δονήσεις σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, η περιπέτεια της Ιρλανδίας, ταρακουνούν πλέον και τη Γαλλία, όπου δημοσκόπηση δείχνει πτώση μέχρι και δεκαπέντε μονάδες στη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ.

Εδω, λοιπόν και είκοσι περίπου ημέρες δόθηκε η εκκίνηση ενός Μαραθωνίου επαφών και κινήσεων, με πρωταγωνιστές – δρομείς τους Μόντι, Ραχόϊ, Ολάντ, Μέρκελ, Μπαρόζο, Φαν Ρομπάϊ και τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να μην ξεφύγει περαιτέρω και πάρει δραματικές διαστάσεις η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ολα μέσα σ΄ ένα κοινό πλαίσιο και στόχο: «Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ». «Ν’ αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ της Ισπανίας και της Ιταλίας». «Ν’ ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της ΕΚΤ ο Μάρι Ντράγκι». Και, βέβαια, με την Ανγκελα Μέρκελ να επιχειρεί να «συμμαζέψει» τους παράφωνους στη Γερμανία που κάνουν καθημερινά δηλώσεις, κυρίως σε βάρος της Ελλάδας…

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος ανοίγει φτερά και πετά σε Καναδά και Κίνα, μαζί με 100 (εκατό) μεγαλοεπιχειρηματίες, κλείνοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Με αποκορύφωμα την πώληση μέσα σε μία ώρα και μόνο στο Πεκίνο 50 Airbus συνολικής αξίας 3,5 δις. δολαρίων!

Στο επίκεντρο πάντως των αναφορών σε όλες αυτές τις συναντήσεις (σε Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη, Βρυξέλλες…) βρίσκεται η Ελλάδα. Οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο ταξίδι του, αλλά και στις εδώ συναντήσεις με Μπαρόζο, Γιούνκερ, αποδεικνύεται ότι συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι φωνές και οι τοποθετήσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων προστέθηκαν στις δηλώσεις των Μέρκελ, Ολάντ ότι «η Ελλάδα είναι στο Ευρώ και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Καθημερινά πλέον διαβάζουμε τοποθετήσεις ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε καταστροφικό αντίκτυπο και σε αυτήν ακόμη την Ευρωπαϊκή Ενωση…

Ολοένα και περισσότεροι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα. Στις προγραμματισμένες συναντήσεις του έλληνα Πρωθυπουργού με Φαν Ρομπάϊ, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ, Ντράγκι μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα οι ελπίδες για το μέλλον της χώρας και η αισιοδοξία ότι με αποφασιστικές και συντονισμένες πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις βαίνουμε προς την οριστική λύση του προβλήματος της Ευρωζώνης…

* Ο κ. Μανώλης Μαυρομμάτης είναι δημοσιογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής.