Η χθεσινή δραματική συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ανέδειξε για ακόμη μία φορά την κρισιμότητα των περιστάσεων και των κινδύνων που συνεχίζουν να απειλούν τη χώρα.

Κακά τα ψέματα η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο διεθνών πιέσεων και επιδείνωσης των εσωτερικών συνθηκών. Η συμμαχική κυβέρνηση ισορροπεί κι αυτή, όπως και οι προηγούμενες, σε τεντωμένο σχοινί.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας δηλώνουν υπάλληλοι με εντολή να συντάξουν μια έκθεση για τις ελληνικές προσπάθειες, από το περιεχόμενο της οποίας θα κριθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης, η καταβολή των μισθών, των συντάξεων και κατ’ επέκταση η παραμονή στην ευρωζώνη. Και η κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί να ρισκάρει, ούτε να παίξει με τη χώρα, συμβιβάζεται με την ελπίδα ότι θα τελειώσει και δεν θα ξαναχρειασθεί να υποβληθεί σε νέους, ακόμη σκληρότερους συμβιβασμούς.

Το δίλημμα δυστυχώς είναι βαρύ και επαναλαμβανόμενο. Όποιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει ή μπορεί να ξεπερασθεί χωρίς συνέπειες, μάλλον δεν έχουν αίσθηση ευθύνης ή, χειρότερα, δεν ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν.

Η αλήθεια είναι πως ο ελληνικός εγκλωβισμός είναι μέγας και η απελευθέρωση απ’ αυτόν δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς κόπο και πόνο. Γι’ αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.