Ισως πολλοί να μην το γνωρίζουν, αλλά ο σημαντικότερος σύμμαχος της χώρας μας (και του κ. Ι. Στουρνάρα) στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ονομάζεται… Πολ Τόμσεν. Πρόκειται για τη σύζυγο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σερβικής καταγωγής και μου λένε ότι η κυρία Τόμσεν αγαπά πολύ τη χώρα μας και πολλές φορές ανέφερε στον σύζυγό της πόσο πολύ η Ελλάδα βοήθησε την πατρίδα της τη Σερβία στις δύσκολες ημέρες του πολέμου.

***
Σέρβα, χριστιανή ορθόδοξη, λοιπόν είναι η σύζυγος του «σκληρού του ΔΝΤ» η οποία ανέλαβε την ευθύνη να οργανώσει το δείπνο την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, μεταξύ του κ. Ι. Στουρνάρα και ενός εκ των τριών επικεφαλής της τρόικας. Αυτή πίεσε τον σύζυγό της για το δείπνο, στο οποίο το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί, όπως ειπώθηκε, μία αλλαγή στη έως σήμερα συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας.

***
Στα αυτιά της κυρίας Τόμσεν είχαν φθάσει όλες αυτές οι φήμες για τα περίφημα «κόκκινα τριαντάφυλλα» που αγόρασε ο σύζυγός της από γνωστό ανθοπωλείο και ότι προορίζονταν δήθεν για κοσμική Αθηναία και ξέσπασε στα γέλια, αφού τα τριαντάφυλλα ήρθαν εγκαίρως στο σπίτι της, δώρο του συζύγου της για μία επέτειο που είχαν.

***
Πάλι αφήσαμε απλήρωτους ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες, πριν προλάβουμε καλά καλά να εξοφλήσουμε τους άγγλους ταξιτζήδες που τους χρωστούσαμε από το 2004. Αυτή τη φορά χρωστάμε 2,5 εκατ. ευρώ σε γιγαντιαίο ταξιδιωτικό γραφείο, κάτι που προκάλεσε την οργή της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη: «Να σκεφτείτε ότι από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κουρεύτηκαν περί τα 30 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΤ. Αρα λεφτά υπήρχαν, δεν μπορούσαν τότε να εξοφλήσουν το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο για να μην κινδυνεύσουμε να γίνουμε ρεζίλι, πριν από κούρεμα;», διερωτάται η υπουργός Τουρισμού.

***
Και μια και ανέφερα την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, σας πληροφορώ ότι είναι από τα λίγα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που όταν κάνει δηλώσεις χρησιμοποιεί καλά τα ελληνικά. Κάθισα και έψαξα το θέμα και διαπίστωσα ότι τα καλά ελληνικά της υπουργού Πολιτισμού οφείλονται αποκλειστικά στην… προηγμένη τεχνολογία. Ναι, η Ολγα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό… σκονάκι! Χθες, για παράδειγμα στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Υποδομών κτλ. κ. Κ. Χατζηδάκη, προτού εμφανισθεί στην κάμερα, κοίταξε τη δήλωσή της σ΄ ένα iPad, που έγραψε πριν από μισή ώρα και την αποστήθισε.

***
Και καλά θα πείτε η κυρία Oλγα Κεφαλογιάννη συμβουλεύεται το iPad της, οι άλλοι υπουργοί τι κάνουν όταν βρεθούν ενώπιος ενωπίω, δηλαδή μπροστά από τις κάμερες; Eχουν εφεύρει κάτι χειροκίνητα ότοκιου τα οποία τοποθετούν οι συνεργάτες τους μπροστά στις κάμερες και από εκεί διαβάζουν τις δήθεν αυθόρμητες δηλώσεις τους. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, αλλά σε πρωτόγνωρη μορφή με τα ότοκιου που χρησιμοποιούν οι παρουσιαστές ειδήσεων.

***
Και μια και μιλάμε για σαρδάμ, δεν μπορώ να κατανοήσω την επιμονή των Χρυσαυγιτών, να γράφουν (σε επίσημες ανακοινώσεις) και να ομιλούν περί… Σύριους και όχι το ορθό Σύρους. Γιατί εάν οι Σύροι, ονομάζονται Σύριοι, θα κατάγονται από τον Σύριο, αλλά από εκεί κατά τον Λιακόπουλο καταγόμαστε εμείς οι Ελληνες.

***
Νέο φλερτ του κ. Αλέκου Αλαβάνου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού συμφώνησαν σε κοινή… αντι-ΕΕ πορεία. Τους ένωσε, βλέπετε, η συμφωνία ότι για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας μας, απαιτείται ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ με τις συνθήκες, όπως αναφέρουν, που είναι και θα γίνονται όλο και πιο αντιδραστικές «με το πολιτικό θεσμικό τους οικοδόμημα που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των πολυεθνικών ενάντια στους λαούς».

***
Ο κ. Αλαβάνος μαθαίνω ότι αποκαλεί «ιμιτασιόν» τη στάση του κ. Αλ. Τσίπρα για τα ευρωπαϊκά θέματα και βρίσκεται απέναντί του, ενώ, δεν είναι λίγοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που όπως λένε οι ίδιοι χαριτολογώντας, θεωρούν τον κ. Τσίπρα… δεξιό. Παρά ταύτα, μαθαίνω ότι ένα τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ ετοιμάζεται να πάει στον… «δεξιό» κ. Τσίπρα.

***
«Πολύ ευχαρίστως» ήταν η απάντηση του κ. Ι. Διώτη, όταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κκ. Ν. Τσούκαλης και Ι. Μιχελογιαννάκη, τον επισκέφθηκαν και του είπαν να προσέλθει στη Βουλή. Ο κ. Διώτης θα πάει στη Βουλή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να ενημερώσει τους βουλευτές για τις ενέργειες, σχετικά με στοιχεία για εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, το 2009. Με την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών δύο πρώην υπουργών και μίας νυν βουλευτού, που είχε ζητήσει ο κ. Διώτης άρχισαν να καταφθάνουν στη διεύθυνση για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στο ΣΔΟΕ. Αναμένονται εκρηκτικά νέα εντός Σεπτεμβρίου…

***
Από ταμειακά αποθέματα, είμαστε στο κόκκινο «βάζουμε χέρι στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», λέει με δραματικό τόνο στους συνομιλητές του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, με την υπενθύμιση ότι το ποσό που υπάρχει στο εν λόγω ταμείο είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ. Και να σκεφτείτε ότι στις 20 Αυγούστου έρχεται ένα ομόλογο προς εξόφληση 3,2 δισ. ευρώ συν 200 εκατ. ευρώ τόκο. Τσίμα τσίμα δηλαδή.

***
Οπως σας είχα πει χθες, η μάχη για τον νέο πρέσβη της χώρας μας στην Αγκυρα συνεχίζεται… Φαίνεται τελικά νικητής μπορεί να αναδειχθεί ο σημερινός μας πρέσβης στο Ισραήλ κ. Κυρ. Λουκάκης. Στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών κυκλοφορεί έντονα ότι το Μαξίμου επιθυμεί τη μετάβαση Λουκάκη, με τον αρχικώς επιλεχθέντα κ. Θ. Δεμίρη να κρίνεται πλέον κατάλληλος για να ασχοληθεί με την ελληνική προεδρία της ΕΕ το 2014, για την οποία πρέπει να αρχίσει η προετοιμασία. Η τελικά απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά όλα θα κριθούν εντός των επόμενων 24ωρών.