Μία ιδιότυπη ιστορία διορισμών ημετέρων έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες με την οποία συνεχώς ασχολείται η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για ποια αναλογία ένας προς δέκα μιλάμε που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ως ισοδύναμο μέτρο για να μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Εδώ μιλάμε για διορισμούς σχεδόν κάθε ημέρα, με μια μόνο διαφορά. Τους ονομάζουν μετακλητούς υπαλλήλους και τοποθετούνται παντού, για πλήρωση, όπως λένε κενών θέσεων. Και το σημαντικότερο διορίζουν μετακλητούς οι πάντες από τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, πρώην Πρωθυπουργός έως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει βεβαίως νόμος που επιτρέπει τέτοιους διορισμούς, αλλά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ανάγκη να υπάρχουν τόσοι μετακλητοί σε πολιτικά γραφεία;

***
Τόση είναι η βιασύνη αυτών που διορίζουν που κάνουν ενίοτε και λάθη. Διορίζουν γυναίκες με… ανδρικά ονόματα και εν συνεχεία μόλις ανακαλύψουν το λάθος τους, ετοιμάζουν γρήγορα νέα απόφαση με τίτλο «διόρθωση σφαλμάτων» και ξανακάνουν τους άνδρες… γυναίκες. Στο ΦΕΚ αριθμός 355, με ημερομηνία 26 Ιουλίου υπάρχει μια τέτοια διόρθωση σφάλματος, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

***
Με τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων βρήκαν την ευκαιρία και διόρισαν και τον… κ. Απ. Γκλέτσο στη Βουλή. Όχι τον ηθοποιό και δήμαρχο, αλλά συγγενή του, αποτυχόντα βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Μαζί του διορίσθηκε και ο κ. Σίμος Ανδρόνικος και αυτός στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Ήδη εγκρίθηκε η δαπάνη μισθοδοσία τους από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής

***
Ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος εξακολουθεί να διορίζει μετακλητούς υπαλλήλους, όπως συνέβη, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη βάσει της οποίας οποία διορίσθηκε η κυρία Α. Π. με βαθμό Β΄. Με την ίδια απόφαση λύεται πάντως η υπαλληλική σχέση του κ. Ν. Κ., που παραιτήθηκε. Με δυο λόγια με τους μετακλητούς υπαλλήλους ισχύει η λαϊκή ρήση «φύγε εσύ, έλα εσύ», αφού φεύγουν πολλοί μετακλητοί που διορίσθηκαν επί ΠαΣοΚ και έρχονται αυτοί της ΝΔ..

***
Και στο γραφείο του κ. Αλ. Τσίπρα στη Βουλή διορίζονται μετακλητοί, όπως συνέβη με δύο υπαλλήλους (έναν άνδρα και μία γυναίκα) που προτάθηκαν από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρωση κενών θέσεων.

***
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως με ενημερώνουν, δεν έχουν καμία δανειακή υποχρέωση. Κατάφεραν να εξοφλήσουν το μοναδικό δάνειο που πήραν από τον Σεπτέμβριο του 2009, ύψους 800.00 ευρώ, για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων, χωρίς μάλιστα κρατική επιχορήγηση. Όπως με πληροφορούν, δεν ξεχνούν ούτε στιγμή ότι η κρατική επιχορήγηση «αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνον των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας».

***
Πάνω που όλοι νόμιζαν ότι επιτέλους θα τοποθετηθεί πρεσβευτής στην Άγκυρα, τώρα πρέπει να περιμένουν. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του κ. Θ. Δεμίρη από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Ωστόσο, μέσα σε λίγα 24ωρα, η τοποθέτηση ακυρώθηκε και η θέση επαναπροκηρύχθηκε! Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας σε έκτακτο υπηρεσιακό συμβούλιο και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις.

***
Έρχεται νέα περαίωση, κατά πάσα πιθανότητα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για τους… σκαφάτους. Μαθαίνω ότι δεν ήσαν πολλοί αυτοί που θέλησαν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις με το νόμο 4002 και έτσι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τους δώσει άλλη μία ευκαιρία, ώστε να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα. Σας υπενθυμίζω ότι το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει στο παρελθόν πολλούς σκαφάτους που είχαν «βαφτίσει» τα σκάφη τους από ιδιωτικά σε επαγγελματικά.

***
«Ας ψηφίσει μόνον η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο για την Παιδεία», είπε σε συνεργάτη μου εμφανώς δυσαρεστημένη η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε τη βαριά δήλωση περί «ύβρεως προς τη Δημοκρατία» εάν προτίθεται το ΠαΣοΚ να ψηφίσει αυτές τις αλλαγές. Η κυρία Διαμαντοπούλου με την ευκαιρία αυτή, υπενθύμισε ότι τον νόμο πλαίσιο το είχε στείλει σ΄ όλα τα κόμματα για αν εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους, όπως το έστειλε και στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και επιμένει ότι ο νόμος δεν έχει πρόβλημα εφαρμοστικότητας».
***
Απρόσμενος υπερασπιστής των απόψεών της βρέθηκε να είναι ο κ. Γ. Φλωρίδης, με τον οποίο η κυρία Διαμαντοπούλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς: «πρόκειται για πράξη αντιμεταρρυθμιστική που αποτελεί εμβληματική και ουσιαστική ήττα των προσπαθειών για να ανορθωθεί η Ελλάδα της κρίσης», είπε σε συνεργάτη μου ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο.

***
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Π. Ρουμελιώτη, ζητεί ο κ. Π. Καμμένος. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πιστεύει ότι θα μπορέσει τελικά να συγκεντρώσει τις 60 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται, απευθυνόμενος σε βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, όπως πληροφορούμε το θέμα με την αντιπαράθεση Ρουμελιώτη- Γ. Παπανδρέου, ορισμένοι άρχισαν να το χαρακτηρίζουν «λήξαν», αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος επιθυμούν, όπως ειπώθηκε «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής».