Τι ξέχασαν οι άγγλοι διοργανωτές των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων και τι ήθελε να πει ο Ζακ Ρογκ, στον λόγο που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της Παρασκευής;
Οι Βρετανοί, πιστεύοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στους υπηκόους τους, δημιούργησαν ένα σενάριο αποκλειστικά και μόνον για τους τους πολίτες του νησιού. Όχι για την Οικουμένη, όπως ονειρεύτηκε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν…
Ετσι, πέρα από την ιστορία «ενός έθνους και μιας χώρας», όπως δικαιωματικά είχαν να επιλέξουν και να προβάλουν, λησμόνησαν ότι ο Ολυμπιακός Υμνος έχει πατρίδα την Ελλάδα και τόσο η μουσική (Σπύρος Σαμάρας), όσο και οι στίχοι (Κωστής Παλαμάς) είναι ελλήνων δημιουργών.
Στην έπαρση, λοιπόν της Ολυμπιακής σημαίας ακούστηκε μόνο η μουσική (υποτονική μάλιστα), οι στίχοι όμως δεν υπήρχαν! Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Σε όλες τις διοργανώσεις ακούγονταν οι στίχοι, και μάλιστα κάποιες πόλεις χρησιμοποίησαν την ελληνική γλώσσα τραγουδώντας τον ύμνο από – παιδικές και άλλες – ικανότατες χορωδίες!
Ο Ζακ Ρογκ βιάστηκε, ξεροκατάπιε, προσπάθησε να επανορθώσει χωρίς να τα καταφέρει όταν έλεγε «οι Ολυμπιακοί Αγώνες γυρίζουν στο σπίτι τους». Το «ξαναγυρίζουν για τρίτη φορά στο σπίτι τους» θα ήταν έστω μια πρόφαση…
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μάλλον προσπάθησε να μιμηθεί τον λόγο του τέως Προέδρου της ΟΥΕΦΑ Σουηδού Λέναρντ Γιόχανσον, στην έναρξη του Euro 1996 (Αγγλία), όταν είπε: «Το ποδόσφαιρο ξαναγυρίζει στο σπίτι του!». Και αυτό βέβαια ουδείς μπορούσε να το αμφβισβητήσει: το ποδόσφαιρο ξεκίνησε και μεγαλούργησε στο Νησί. Μάλιστα, τη φράση αυτή οι Αγγλοι την έκαναν και τραγούδι, που πουλήθηκε σε εκατομμύρια αντίγραφα (CDs).
Αλλο ποδόσφαιρο, όμως, και άλλο Ολυμπιακοί Αγώνες.
Οσο για την τελετή στο σύνολό της; Ενα μουσικό, φαντασμαγορικό θέαμα, χωρίς όμως να αναδεικνύει τους αληθινούς πρωταγωνιστές των Αγώνων, δηλαδή τους ΑΘΛΗΤΕΣ!..

* Ο κ. Μανώλης Μαυρομμάτης είναι δημοσιογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής.