Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όταν πληροφορήθηκε ότι η κυρία Μαρία Ρεπούση τάσσεται υπέρ της διακοπής του υποχρεωτικού εκκλησιασμού των μαθητών. Και από την Φλώρινα όπου βρισκόταν ξέσπασε: «Κυρά μου τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας», είπε για να προσθέσει: «ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο, χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σ΄ αυτό τον τόπο, για αυτόν τον χώρο. Ποιο είναι το δικαίωμά σου, που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά;», είπε χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει
***
Η κυρία Ρεπούση δεν θέλησε να απαντήσει, αφού ο Αρχιεπίσκοπος δεν την ανέφερε ονομαστικά. Εκείνο όμως που λένε οι συνεργάτες της, είναι ότι συζήτηση μετεκλογικά για το θέμα του εκκλησιασμού δεν έχει ακόμα αρχίσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, αφού, οι ίδιοι συνεργάτες της κυρίας Ρεπούση, επισημαίνουν ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ προβλέπεται η «εκκοσμίκευση» του σχολείου, δηλαδή διαχωρισμός Εκκλησίας και Kράτους, όσον αφορά την εκπαίδευση.

***
Το όλο θέμα εστιάζεται ακριβώς στο σημείο αυτό. Στο πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ (στη συγγραφή του οποίου συνέβαλε και η κυρία Ρεπούση) προτείνεται όντως «η κατάργηση της υποχρεωτικής, όχι γενικά πρωινής προσευχής». Είδατε διατύπωση; Και άρα, όπως, σημειώνουν οι συνεργάτες της, «θα πρέπει να δούμε ένα περιεχόμενο λιγότερο υποχρεωτικό θρησκευτικό», στα σχολεία.

***
Η κυρία Ρεπούση έχει, ωστόσο άλλες ασχολίες. Λένε ότι αυτή βρίσκεται πίσω από τις αλλαγές που προωθούνται στο νόμο πλαίσιο για την Παιδεία. Βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις. Είναι «τομεάρχης Παιδείας» της ΔΗΜΑΡ και τούτες τις ημέρες ασχολείται αποκλειστικά θά ‘λεγε κανείς με τις αλλαγές αυτές, έστω κι αν μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις τόσο στο ΠαΣοΚ, όσο και στη ΝΔ:

***
«Στόχος μας είναι να γίνουν αλλαγές, για να εφαρμοστεί ο νόμος, δεν αλλάζουμε το νόμο, κρατάμε κάποια πράγματα από το νόμο, αλλά τον μετατρέπουμε σε πιο λειτουργικό», έλεγε υπερηφάνως η κυρία Ρεπούση σε συνεργάτη μου. Και ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή; Ο διαχωρισμός του πανεπιστημιακού συμβουλίου από τη σύγκλητο και η επαναφορά των τμημάτων και των τομέων.

***
Ως «κομπογιαννίτες και τσαρλατάνους», χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τους τροϊκανούς ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος στην εκρηκτική από κάθε άποψη συνάντηση που είχε μαζί τους, την Παρασκευή. Ο κ. Παναγόπουλος περίμενε εδώ και αρκετό καιρό αυτή τη συνάντηση και μάλιστα, όπως έλεγε, είχε επιλέξει από την προηγούμενη εβδομάδα τον χαρακτηρισμό «κομπογιαννίτες» για να τους το εκτοξεύσει. Με μία όμως διαφορά. Το «κομπογιαννίτες» δεν το είπε μπροστά τους, αλλά το δήλωσε όταν είχαν πλέον φύγει από τη ΓΣΕΕ οι τροϊκανοί.

***
Αυτό βεβαίως δεν μειώνει τίποτα τη σημασία της συνάντησης των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ με την τρόικα, αφού ο κ. Παναγόπουλος τους είπε ότι όχι μόνον απέτυχαν σ΄ όλα, αλλά κυρίως ότι το πρόγραμμα που έχουν εφαρμόσει «μας έχει καταστρέψει όλους». Το ερώτημα είναι τι έκαναν οι τροϊκανοί, τόση ώρα όταν ο κ. Παναγόπουλος έλεγε όλα αυτά και άλλα όπως αντί να δώσουν φάρμακο στην ελληνική οικονομία έδωσαν… μαντζούνι.

***

Ο κ. Κλάους Μαζούχ ως συνήθως δεν μίλαγε αλλά κρατούσε σημειώσεις, ο κ. Π. Τόμσεν παραδέχτηκε, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ότι «αποτύχαμε» (όπως είπε ακριβώς) σε δύο πράγματα: στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην αναλογικότητα των φόρων, ώστε να καλύπτουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο κ. Ματίας Μορς, φαινόταν, κατά τον κ. Παναγόπουλο, να είχε το γενικό πρόσταγμα. Αυτό που έκανε εντύπωση στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, είναι ότι οι τροϊκανοί αρνήθηκαν πεισματικά το κέρασμα, παρ΄ ότι μόλις εισήλθαν έδωσε οδηγίες τις οδηγίες του να βάλουν το μπρίκι στη φωτιά.

***
Πιστός στην παπανδρεϊκή ρήση «να μην χαλάσουμε τα μπάνια του λαού», ο κ. Θ. Πάγκαλος με πληροφορούν οι συνεργάτες του, ασχολείται αυτό το διάστημα με την οικογένειά του και με τα μπάνια του. Όσο διαρκούν τα «μπάνια του λαού», έλεγαν οι συνεργάτες του, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠαΣοΚ, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με πολιτικές δηλώσεις, εκτός βεβαίως κι αν προκληθεί. Το περίφημο βιβλίο «Μαζί τα φάγαμε» συνεχίζει να το γράφει, συνεχίζει να δέχεται σημειώματα από απλούς πολίτες (αλλά και από στελέχη που είχαν διατελέσει σε κρατική θέση) και ως το τέλος Αυγούστου, ελπίζει να το στείλει στον εκδότη του.

***
Ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης παρ΄ ολίγον να είχε διαταράξει τα μπάνια του κ. Πάγκαλου, όταν από ραδιοφώνου τον αποκάλεσε… «τσόγλανο», αλλά ευτυχώς πρόλαβε και διευκρίνισε ότι το είπε αστειευόμενος, αφού, όπως ανέφερε, και τον αγαπά και τον εκτιμά. Και επειδή ο κ. Πάγκαλος αν μη τι άλλο δεν στερείται από χιούμορ, δεν του απάντησε, μάλλον αγνόησε το «αστείο». Τι είπε ο κ. Ανδρουλάκης; « Ο Πάγκαλος έχει ψύχωση με τον Τσίπρα. Γιατί ο Πάγκαλος… τον τσόγλανο. Ο Πάγκαλος έτσι ήταν σαν τον Τσίπρα. Ένας τσόγλανος χειρίστου είδους».

***
Με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ύδρα», θα επισκεφθεί την Ύδρα, ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σ. Πέρες που αναμένεται για επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, στις 6 Αυγούστου. Θα τον συνοδεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και θα τον υποδεχθεί στο πολεμικό πλοίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός είχε συνάντηση, την Παρασκευή το πρωί στην οποία συζητήθηκαν οι ελληνο-ισραηλινές αμυντικές σχέσεις και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Προέδρου Πέρες, με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Άριελ Μέκελ.
***

Φιλολογικό μνημόσυνο του Νίκου Θέμελη, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου στην Άνδρο, με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό του. Ο χαρακτηρισμός «Φιλολογικού» του μνημοσύνου έχει αποφασιστεί προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική χροιά και να τονιστεί η προσφορά του Νίκου Θέμελη στα ελληνικά γράμματα. Μαθαίνω πάντως ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και στενός φίλος του κ. Κ. Σημίτης έχει ενημερώσει ότι θα παραστεί.

***
Στην πανηγυρική θεία λειτουργία στο Άγιο Παντελεήμονα, έκαναν την Παρασκευή την εμφάνισή τους, «τα λεβεντόπαιδα με τα μαύρα μπλουζάκια» της Χρυσής Αυγής. Στην λειτουργία παρέστη και το στέλεχος της ΝΔ και πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης, ο μοναδικός πολιτικός, όπως έλεγε, που πήγε στον Άγιο Παντελεήμονα.