Το Διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι. Κάπως έτσι θα τιτλοφορούσαμε τον θόρυβο που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής επιστολής μιας δασκάλας από τη Ραφήνα η οποία διαβάζοντας τη Γραμματική για την Ε’ και Στ’ Δημοτικού μπέρδεψε τα φωνήεντα με τους φθόγγους, θεώρησε ότι κάποια φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας εξαφανίζονται, απέδωσε τη διακίνηση αυτής της γραμματικής σε ανθέλληνες και κάλεσε σε σταυροφορία για να σωθεί το έθνος. Μόλις έγινε γνωστό το άρθρο άρχισε να αναπαράγεται άκριτα στο Διαδίκτυο, πέρασε στα ειδησεογραφικά sites, καταγράφηκε στις εφημερίδες, βγήκε στα ραδιόφωνα και στα βραδινά τηλεοπτικά δελτία, παρέσυρε εγγράμματους όπως η Λιάνα Κανέλλη, αλλά και επισήμους όπως η Ακαδημία Αθηνών (ξύπνησε ξαφνικά, έβγαλε μια ανακοίνωση, της είπαν ότι κάνει λάθος, την απέσυρε και… ξανακοιμήθηκε).
Πώς ξεκίνησε αυτός ο θόρυβος για τα φωνήεντα. Η κυρία Μαρία Χρυσού, δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή της Ραφήνας, δημοσίευσε την 28η Ιουνίου 2012 στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» άρθρο με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα πρέπει να μείνει ανέπαφη» στο οποίο, υπό μορφή καταγγελίας, αναφερόταν ότι η Γραμματική της Ε’ και Στ’ Δημοτικού (συντάκτες: Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton, Μιχαήλ Γεωργιαφέντης, Γεώργιος Κοτζόγλου και Μαργαρίτα Λουκά) καταργεί ορισμένα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας (η, υ, ω) και δύο σύμφωνα (ξ και ψ). Ζήτησε μάλιστα να γίνει ψηφοφορία για να αποσυρθεί το βιβλίο.
Αμέσως με απίστευτη ταχύτητα αναπαράχθηκε εν είδει τυφώνα το άρθρο της κυρίας Χρυσού προκαλώντας υβριστικά σχόλια στον ιστότοπο του Συλλόγου. Τα υπερ-εθνικιστικά blogs υπερέβαλαν εαυτόν, μίλησαν για παρέμβαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, των εβραίων, των μασόνων, των απανταχού ανθελλήνων συντηρώντας μια συνωμοσιολογική φανταστική αφήγηση.
Επί της ουσίας απάντησαν με κείμενό τους 140 γλωσσολόγοι, όπως και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διά του προέδρου του κ. Καζάζη. Τέλος, ανακοίνωση έβγαλαν και οι συγγραφείς του βιβλίου χαρακτηρίζοντάς το «ένα στην ουσία ανύπαρκτο ζήτημα». Παρά την εκπεφρασμένη άποψη του επιστημονικού κόσμου κι ενώ το ζήτημα θα εθεωρείτο λήξαν, ο κ. Βύρων Πολύδωρας θεώρησε καλό να παρέμβει, να καταφερθεί κατά των 140 γλωσσολόγων, να μιλήσει για έγκλημα εκ προμελέτης και να καταλήξει: «Πόλεμος, Γρηγορείτε Συνέλληνες». Από τον χορό δεν μπορούσε να λείψει η Χρυσή Αυγή που κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση των ειδικών όπως φαίνεται σε γλωσσολογικά ζητήματα κκ. Κασιδιάρη και Π. Ηλιόπουλου καλώντας το υπουργείο να πάρει θέση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ