Οι πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά στη Βουλή έδωσαν βάρος στις αποκρατικοποιήσεις. Και σωστά. Γιατί αυτή τη στιγμή οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το μόνο παράθυρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Και κατ’ επέκταση είναι το μόνο εργαλείο για την ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων που θα αυξήσουν υγιώς την απασχόληση.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στη νότια παραλία της Αττικής (από το Φάληρο έως το Σούνιο). Όπως έχω επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μου αυτή η παραλία αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Μεσογείου που συνδυάζει φυσική ομορφιά, ιστορία και πολιτισμό. Οριοθετείται ανάμεσα στα Αρχαία Τείχη στο Πειραιά και στο Ναό του Σουνίου και εμπεριέχει έναν εθνικό δρυμό και δεκάδες χιλιόμετρα υπέροχης παραλίας. Ήδη σ ΄ ένα τμήμα της προγραμματίζεται μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αστικής υποδομής που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα από το Ίδρυμα «Σ. Νιάρχος»).

{{{ moto }}}

Η αξιοποίηση αυτού του αστείρευτου πλούτου μπορεί να ξαναβάλει την Αττική (και την Πελοπόννησο) στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Υπενθυμίζω ότι πριν από 40 χρόνια η Αττική προσέλκυε πολύ υψηλά μερίδια του παγκόσμιου τουρισμού, όντας ένας διεθνούς εμβέλειας τουριστικό προορισμός αξιοποιώντας το τρίπτυχο φυσική ομορφιά-ιστορία- πολιτισμός.

Αν η Αττική έφθανε τώρα τα τότε μερίδια θα μπορούσε να έχει πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες εκτοξεύοντας την ελληνική οικονομία, με αύξηση ετήσιων πόρων πάνω από 5 δις ευρώ!

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πραγματικό γολγοθά από μία σειρά γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια προκειμένου να φθάσει στην ωριμότητα έργων όπως αυτό του Φαληρικού Δέλτα. Ομως πραγματικά αξίζει η προσπάθεια και προφανώς πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας.

* Ο κ. Παν. Αγγελόπουλος είναι Οικονομολόγος. Στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β’ Αθηνών.