Δέκα άμεσες πρωτοβουλίες μέχρι τον Σεπτέμβρη που δεν απαιτούν συνταγματικές αλλαγές, για δέκα βήματα στον ανηφορικό δρόμο της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, που μπορούν και πρέπει με βάση τις διακηρύξεις τους, να ψηφίσουν όλα τα κόμματα.

1. Κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Κατανομή των αδιάθετων εδρών αναλογικά στα δύο πρώτα κόμματα και εφαρμογή της απλής αναλογικής στα υπόλοιπα που περνούν το 3%. Με το τρόπο αυτό θα υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας και ουσιαστική εκμηδένιση κομματικών φιλοδοξιών για μονοκομματικές κυβερνήσεις.
2. Εκλογικές περιφέρειες με όριο τις 9 έδρες, για να μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν και να ελέγχουν τους βουλευτές που ψηφίζουν.
3. Μέχρι 2 σταυρούς προτίμησης, για να αποτραπεί η λειτουργία μηχανισμών και να περιοριστεί η επιρροή των Μ.Μ.Ε στην εκλογή των βουλευτών.
4. Μείωση κατά 70% του ανώτερου ορίου δαπανών των υποψηφίων βουλευτών σε σχέση με το σημερινό.
5. Δημοσίευση του «πόθεν έσχες» όλων των υποψηφίων βουλευτών, όπως και των αιρετών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
6. Μείωση κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και ανάλογη μείωση της προεκλογικής χρηματοδότησης. Δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής, ανάλογα με τη δύναμή τους.
7. Εκτός από τις μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην αποζημίωση των βουλευτών και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», θα πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός των πολιτικών γραφείων των βουλευτών. Κοινή στέγαση των βουλευτών, όλων των κομμάτων κάθε εκλογικής περιφέρειας, σε δημόσια κτίρια, με κοινή γραμματειακή και επιστημονική υποστήριξη π.χ. (πτέρυγα του κτιρίου του ΥΜΑΘ για τη Θεσσαλονίκη, γραφεία περιφερειών, δήμων κ.λ.π.). Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει υπάρξει μεγάλο απόθεμα δημόσιων κτιρίων για ανάλογες χρήσεις.
8. Κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου και χρήση υπηρεσιακού, ανάλογα με το καθεστώς των διευθυντών των Δημοσίων Υπηρεσιών. Το ίδιο να ισχύσει και για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα στελέχη των φορέων που ελέγχονται από το Δημόσιο.
9. Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας, να προσμετρούνται με το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, στο ταμείο ή τα ταμεία, που ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής, ή θα ασφαλιστεί μετά τη βουλευτική του θητεία.
10. Νομοθετική κατοχύρωση της διαβούλευσης για τη λήψη κάθε σημαντικής απόφασης, όπως και των τοπικών περιφερειακών και εθνικών δημοψηφισμάτων, με απόλυτο καθορισμό κανόνων, για τον δεσμευτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα του κάθε δημοψηφίσματος.