Οτι αρνήθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού λόγω της κρίσης στην Ελλάδα δήλωσε ο κόουτς Ουνάι Εμερι, ο οποίος προτίμησε τη σιγουριά (σε συνδυασμό ασφαλώς με τα περισσότερα εκατομμύρια) της Σπαρτάκ Μόσχας. Στη Βαλένθια ο ισπανός προπονητής είχε ετήσιες αποδοχές 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να του δώσει εγγυημένα όσα (περίπου 1,5 εκατ.) και στον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ωστόσο ήταν πολλά τα λεφτά της ρωσικής ομάδας – για την ακρίβεια 2,4 εκατ. ευρώ καθαρά ετησίως -, οπότε ο κόουτς Εμερι έσπευσε στη Μόσχα αφήνοντας την οικογένειά του στην Ισπανία και ανοίγοντας φυσικά έναν καινούργιο τραπεζικό λογαριασμό, ενδεχομένως εκτός της πατρίδας του, ώστε να μην αγωνιά κάθε φορά που θα κλονίζεται το κλυδωνιζόμενο ισπανικό τραπεζικό σύστημα…
Τα χρήματα λοιπόν παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις επιλογές των επαγγελματιών (παικτών και προπονητών) του αθλητισμού και δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Συχνά ωστόσο, όταν συμβαίνει κάποια κατά τεκμήριο μεγάλη έκπληξη σε ένα ματς ή και σε ολόκληρη διοργάνωση, ακούμε την ατάκα ότι «τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα»… Πράγματι, αυτό κάποιες φορές επιβεβαιώνεται μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, στα παρκέ του μπάσκετ, του βόλεϊ και του χάντμπολ ή στις πισίνες του πόλο.
Ομως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος στη συνάρτηση των ομάδων που κατακτούν τίτλους με την οικονομική ισχύ των αντίστοιχων συλλόγων. Διότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα λεφτά παίζουν πρωταρχικό – κατά κανόνα τον πιο σημαντικό – ρόλο στο χτίσιμο μιας ισχυρής ομάδας αλλά και στην αποδόμησή της… Αυτό το τελευταίο συνέβη τώρα με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό που κατεβάζοντας το ετήσιο μπάτζετ από τα περίπου 20 στα 12-13 εκατ. ευρώ έχασε 4 βασικούς παίκτες που κατέληξαν σε νεόπλουτες τουρκικές και ρωσικές ομάδες.
Συγκεκριμένα, ο Μάικ Μπατίστ πήγε στην τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ με 1,5 εκατ. ευρώ για μονοετές συμβόλαιο όταν ο ΠΑΟ του πρόσφερε 1,6 εκατ. για διετές. Τη Φενέρ προτίμησε και ο Ρομέιν Σάτο με ετήσιες αποδοχές 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ στους Πρασίνους που δεν τον ήθελαν πλέον έπαιρνε 1,4 εκατ. ευρώ. Στη ρωσική Ούνιξ Καζάν πήγε ο Κώστας Καϊμακόγλου με 2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια όταν ο ΠΑΟ του πρόσφερε 1,5 εκατ. για νέο διετές συμβόλαιο. Την επίσης ρωσική Λοκομοτίβ Κούμπαν προτίμησε ο Νικ Καλάθης με 1,2 εκατ. ετησίως ενώ στον ΠΑΟ έπαιρνε 700.000 ευρώ.
Παρεμπιπτόντως, το ίδιο συνέβη πέρυσι που οι πράσινες περικοπές «έστειλαν» στην ιταλική Αρμάνι Μιλάνο τους Αντώνη Φώτση και Ντρου Νίκολας, ενώ τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο ήταν μετέωρη η παραμονή των Στράτου Περπέρογλου και Ιαν Βουγιούκα. Πάντως, για να μην αδικούμε την πράσινη ΚΑΕ, να σημειωθεί ότι ήδη απέκτησε τον διεθνή σέντερ Σοφοκλή Σχορτσανίτη, τον ομογενή διεθνή γκαρντ/φόργουορντ Μάικ Μπράμο και τον 35χρονο αμερικανό σκόρερ Αντι Πάνκο που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες (μπασκετικές) ποσότητες.
Βέβαια, για τις τωρινές απώλειες του Τριφυλλιού πρέπει να συνυπολογισθεί ο ρόλος της αποχώρησης του κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς θεωρείται πιθανό ότι τουλάχιστον Μπατίστ και Καϊμακόγλου θα έμεναν με τον «Ζοτς». Το ίδιο έχει δηλώσει και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που το συμβόλαιό του έληξε και πολιορκείται με περισσότερα χρήματα από τη λιθουανική Ζαλγκίρις και όχι μόνο.
Αλλά και ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έχασε δύο βασικούς παίκτες ελέω οικονομικής στενότητας. Ο Σιμάο, που έπαιρνε 300.000 ευρώ ετησίως και του προτάθηκαν περίπου 400.000, πήγε στην κινεζική Σάντονγκ Λούνενγκ με τις πληροφορίες να μιλούν για ετήσιες αποδοχές 700.000 – 1.000.000 ευρώ. Στον Σωτήρη Νίνη που έσπευσε στην Πάρμα για το δέλεαρ του Καμπιονάτο αλλά και τα 700.000 ευρώ ετησίως της ιταλικής ομάδας προσφέρθηκαν από τον ΠΑΟ 450.000 – 500.000 ευρώ αντί των 350.000 που έπαιρνε.
Για τα λεφτά – όχι απλώς τα περισσότερα που θα εισπράττουν οι παίκτες αλλά γιατί το ταμείον της είναι πολλά εκατομμύρια μείον – έχασε και η ΠΑΕ ΑΕΚ τρεις καλούς και νέους ηλικιακά ποδοσφαιριστές: Τον 21χρονο Κώστα Μανωλά που όντας ελεύθερος πήγε στον Ολυμπιακό με ετήσιες αποδοχές περί τις 350.000 ευρώ, τον 20χρονο Βίκτωρα Κλωναρίδη που (πάλι καλά…) πουλήθηκε στη γαλλική Λιλ αντί 800.000 ευρώ και τον 25χρονο Γρηγόρη Μάκο που πουλήθηκε στη Μόναχο 1860 (Β’ Γερμανίας) αντί 465.000 ευρώ, εκ των οποίων όμως η Ενωση θα πάρει 300.000 ευρώ αφού τα 165.000 ευρώ τα χρωστούσε στον διεθνή μέσο.
Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις, όπως αυτή του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας με τον μπασκετικό Ολυμπιακό Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος έμεινε στους Ερυθρολεύκους του Πειραιά με 2,7 εκατ. για 3 χρόνια ενώ είχε προσφορά από τη Φενέρ 3,6 εκατ. ευρώ για τριετές συμβόλαιο!
Μόνο που, ως γνωστόν, οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι για τους επαγγελματίες του αθλητισμού το χρώμα του χρήματος υπερισχύει εκείνου της φανέλας και των όποιων συναισθηματικών δεσμών με την ομάδα. Να, λοιπόν, που «τα λεφτά παίζουν μπάλα»! Τουλάχιστον στις μεταγραφικές επιλογές…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ