Θυμάστε την περίφημη φράση του «ομφάλιου λώρου της ΕΡΤ με την οδό Ζαλοκώστα», όπου παλαιότερα λειτουργούσε το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών και το υπουργείο Τύπου. Τότε, όπως καταγγελλόταν κάθε φορά από την εκάστοτε αντιπολίτευση, τα δελτία ειδήσεων στην πραγματικότητα συντάσσονταν από την οδό Ζαλοκώστα. Οι παλαιότεροι πιθανώς να ενθυμούνται τις κυρώσεις που υπέστησαν δημοσιογράφοι παρουσιαστές ειδήσεων επειδή αρνήθηκαν να διαβάσουν την περίφημη είδηση «περί άφθονης διούρησης» που είχε ο τότε ο Πρωθυπουργός, μετά από σοβαρή εγχείριση που υποβλήθηκε στο Χέρφιλντ, επειδή η είδηση αυτή γράφτηκε απευθείας από την Ζαλοκώστα (από άγνωστο συντάκτη).

***

Οι νεότεροι και αυτοί ενθυμούνται ότι μέχρις προσφάτως κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση, άλλαζε όχι μόνον ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, αλλά και ο διευθυντής ειδήσεων, οι ρεπόρτερ, ακόμα και οι παρουσιαστές ειδήσεων. Ο ομφάλιος λώρος της δημόσιας τηλεόρασης με την εκάστοτε κυβέρνηση συνεχώς παραμόνευε. Ποτέ όμως δεν επιτέθηκαν κυβερνητικά όργανα εναντίον της ΕΡΤ μέσω… Twitter ή μέσω επιστολών.

***
Να, πάρτε για παράδειγμα τον διευθυντή του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Μουρούτη που για δεύτερη ημέρα επιτίθεται στους δημοσιογράφους της ΝΕΤ για την ευνοϊκή μεταχείριση, κατά την εκτίμησή του, που είχε ο κ. Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην πρωινή ζώνη. Αφού καταγράφει ένα σωρό παρατυπίες της ΕΡΤ από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά αναφέρει με νόημα: «Δεν είμαι πολιτικός, οπότε φοβάμαι ότι θα με κόψουν από κανένα πάνελ επειδή έχω άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων, δεν με πτοούν οι ύβρεις. Δεν πρόκειται να αλλάξω, έστω και αν ενοχλώ…»

***
Κοσμοσυρροή ηγετών και ηγετίσκων σοσιαλιστικών κομμάτων από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρατηρήθηκε το προηγούμενη διήμερο στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή δόθηκε από το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που διοργανώθηκε στη συμπρωτεύουσα με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το παρών έδωσαν ακόμα και οι ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων από την πΓΔΜ και την Αλβανία (που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με δικά τους έξοδα). Κεντρικός ομιλητής βεβαίως δεν ήταν άλλος από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Παραμένει υπενθυμίζω και ευελπιστεί να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

***
Παρά το γεγονός όμως ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερη πατρίδα και εκλογική περιφέρεια του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ευ. Βενιζέλου, αυτός έλαμψε δια της απουσίας του. Τα αίτια δεν μπορεί παρά να αναζητηθούν μεταξύ των παρακάτω: είτε ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί πως το ΠαΣοΚ έχει κάτι να συζητήσει με την ΝΑ Ευρώπη, είτε δεν είχε καμία όρεξη να ακούσει τον κ. Παπανδρέου, είτε δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία του Κινήματος.

***
Ο κ. Αλ. Τσίπρας ακολουθεί και αυτός κατά πόδας τον κ. Γ. Παπανδρέου, όσον αφορά τις επαφές του με ξένους πολιτικούς. Όπως με πληροφορούν θα προεδρεύει το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

***

Πόσο στοίχισε στην Κοινωνική Συμφωνία η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου; Μόνον 50.556, 89 ευρώ. Αυτά κατέθεσε ως εκλογικές δαπάνες, που δημοσιεύθηκαν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πρόεδρος του κόμματος κυρία Λουκία- Ταρσίτσα Κατσέλη. Το κόμμα της κατέθεσε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με έσοδα, τα οποία προέρχονται από χορηγούς και από οικονομική εξόρμηση 50.556,89 ευρώ και με έξοδα το ίδιο ποσό. Για τις εκλογές της 17ης Μαΐου, περιμένω να μάθω με μεγάλο ενδιαφέρον.

***
Ξεσηκώθηκαν οι Καβαλιώτες και δεν θέλουν τη σύναξη νεοφασιστών από τον Ιταλία και την Ισπανία της (οργάνωσης «Φάλαγγα») στην πόλη τους. Δεν τσίμπησαν, βλέπετε, ούτε από τα δώρα (φάρμακα, και τρόφιμα και παιχνίδια) που κομίζουν οι νεοφασίστες, όπως λένε. Οι αφίσες για τη σύναξη αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν ήδη κυκλοφορήσει, αλλά δεν αναφέρεται η Καβάλα στην περιοδεία τους. Αντιθέτως αναφέρεται η Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσουν και ένα είδος εκδήλωση με θέμα την «Αλληλεγγύη των νεοφασιστών προς τους Έλληνες».