Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, που υποδείχθηκε για την ανάληψη υπουργικού θώκου από τη ΔΗΜΑΡ, επιχείρησε να καθιερώσει μία νέα αντίληψη στη μεταρρύθμιση του κράτους: Να καταστήσει τους δημόσιους υπαλλήλους «κοινωνούς» του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. Για να καταστεί πράξη μάλιστα αυτή η προσέγγιση, απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και για περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Διοικητική αναδιάρθρωση δεν γίνεται σε συνθήκες βίαιης, δραστικής μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και θίγει την αξιοπρέπειά τους», είπε μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως στη Βουλή. «Και φυσικά γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ενστερνιστεί κανείς ένα μεταρρυθμιστικό όραμα, όταν τελεί διαρκώς υπό τη δαμόκλεια σπάθη των αθρόων απολύσεων».
Σωστό και δίκαιο αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι από την περικοπή των αποδοχών των υπαλλήλων και τις απολύσεις προσωπικού το οικονομικό όφελος που προκύπτει για τη μείωση των δαπανών του κράτους είναι πολύ μικρό.
Η τοποθέτηση του κ. Μανιτάκη εγκαινιάζει πράγματι μία νέα αντίληψη για τη μεταρρύθμιση του κράτους που ξεφεύγει από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Προτού όπως σβήσει ο απόηχος των δηλώσεων του νέου υπουργού στη Βουλή, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσιεύθηκε μία απόφαση που, αν μη τι άλλο, υπονομεύει εκ των έσω αυτή τη νέα αντίληψη. Η πρώτη πράξη του υφυπουργού του κ. Μανιτάκη, του κ. Μανούσου – Κωνσταντίνου Βολουδάκη, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν η σύσταση Πολιτικού Γραφείου στο υπουργείο με την πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων.
Η σχετική απόφαση μάλιστα που φέρει ημερομηνία 17 Ιουνίου 2012 εκδόθηκε πριν καν ολοκληρωθεί η ορκωμοσία της κυβέρνησης, η οποία καθυστέρησε λόγω της αιφνίδιας ασθένειας τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του κ. Βασίλη Ράπανου, ο οποίος είχε υποδειχθεί αρχικά ως υπουργός Οικονομικών, μ΄ αποτέλεσμα να (συν)υπογράφεται από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Γιώργο Ζανιά!!!
«Συνιστάται από την 21 Ιουνίου 2012 Πολιτικό Γραφείο του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για να επικουρεί στο έργο του τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσο – Κωνσταντίνο Βολουδάκη», σημειώνεται στην απόφαση. Το Πολιτικό Γραφείο του υφυπουργού, δηλαδή, συστήθηκε και άρχισε ένα λειτουργεί από την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβερνήσεως. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως αναφέρει η απόφαση, «συνιστώνται τέσσερις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και δύο ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών».
Η απόφαση του κ. Βολουδάκη, όπως και οι αποφάσεις του συνόλου σχεδόν των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες συστήνονται πολιτικά γραφεία για την εξυπηρέτηση της κομματικής τους πελατείας στα υπουργεία και τις προσλήψεις στρατιών συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι καθ΄ όλα νόμιμη. Προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πράξη αυτή όμως είναι ηθικά απαράδεκτη στην παρούσα συγκυρία και υπονομεύει την τακτική προσέγγισης της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας που προωθεί ο προϊστάμενός του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης.
Αν ο κ. Βολουδάκης έκανε μία βόλτα στους διαδρόμους του Μεγάρου της Βασιλίσσης Σοφίας, θα έβρισκε δεκάδες υπαλλήλους, οι οποίοι διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα, το ηθικό ανάστημα και την εργασιακή εμπειρία, ώστε να «επικουρούν» τον κ. Υφυπουργό στο έργο του. Πολύ περισσότερο που οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με την υλοποίηση του προγράμματος για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία.
Είναι τουλάχιστον ηθικά επιλήψιμο να διατυμπανίζεις την ανάγκη μείωσης του κράτους, να κόπτεσαι για την παγίωση της αξιοκρατίας στο Δημόσιο και την ίδια στιγμή να προσλαμβάνεις συμβούλους και παρατρεχάμενους χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής.

Υ. Γ. Για όσους παρεμπιπτόντως δεν γνωρίζουν τον κ. Βολουδάκη -και θα πρέπει να είναι πάρα πολλοί- είναι οικονομολόγος, έχει εργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων τον Σεπτέμβριο 2007 και την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, για να γνωριζόμαστε και μεταξύ μας.