Στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να στηριχθεί η νέα εθνική προσπάθεια. Ο καιρός των λόγων τελείωσε και είναι πια καιρός των δράσεων. Οι προτεραιότητες, λοιπόν, των μέτρων, όπως τις βλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος, ώστε να εστιάσουμε στα απολύτως απαραίτητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, είναι οι εξής:
l Σύσταση Κέντρου Διακυβέρνησης για τον κεντρικό συντονισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού με δορυφορικές ομάδες σε κάθε υπουργείο.
l Υποχρεωτικό e-government για να γίνει πιο αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση, για να μειωθεί το κόστος διοικητικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με άμεση αντανάκλαση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και για να διακοπεί η φυσική επαφή του πολίτη με τον δημόσιο λειτουργό.
l Η δραστική πάταξη της διαφθοράς προϋποθέτει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία να μεταφερθεί η συνολική ευθύνη και η οποία θα συνεργάζεται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σκοπός της νέας Αρχής θα είναι η έρευνα, η προβολή και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη υποθέσεων διαφθοράς. Οι διαδικασίες της δεν θα μπορούν να παρεμποδίζονται αλλά, αντίθετα, νομοθετικά θα συνεπικουρούνται από κάθε δημόσια υπηρεσία και ιδιαίτερα τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.
l Απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων. Ως σήμερα λιγότερο από το 10% των εμποδίων έχει αντιμετωπιστεί. Το πιο σημαντικό από αυτά τα εμπόδια σχετίζεται με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες, με τις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ να συμβάλλουν σημαντικά στην καθυστέρηση ή και στην εμπλοκή των υποθέσεων. Πρέπει κατ’ αρχάς να ξεφύγουμε από τη λογική των μεγάλων και μικρών επενδύσεων. Για όλες τις επενδύσεις, μία Αρχή: το Invest in Greece, που θα λειτουργεί ως κεντρικό αδειοδοτικό όργανο, τόσο το ίδιο για τις μεγάλες επενδύσεις όσο και μέσω των τοπικών γραφείων που θα οργανώσει στην έδρα κάθε περιφέρειας και με τη συνδρομή των τοπικών επιμελητηρίων για όλες τις υπόλοιπες επενδύσεις. Επιπλέον, επειδή ειδικά σε θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χρήσεων γης θα προκύπτουν διαφορές, προτείνεται η σύσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενός νέου τμήματος ταχύρρυθμης συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων – οι δικαστές του οποίου θα προέρχονται από υφιστάμενα τμήματά του – με αρμοδιότητα τη δικαιοδοτική κρίση επί επενδύσεων που θα χαρακτηρίζονται εκ του νόμου «στρατηγικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο εξαιρετικού και επείγοντος δημοσίου συμφέροντος για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου» και που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προβλεπόμενες από νόμο.
l Αμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με τολμηρές αποφάσεις και με προηγούμενη προσπάθεια χαλάρωσης της αυστηρής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου που προκαλεί μακρές καθυστερήσεις και λειτουργικά εμπόδια.
l Σταθεροποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση ενός διεθνώς ελκυστικού/ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου για επιχειρήσεις και επενδύσεις για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών. Αμεση αποπληρωμή/συμψηφισμός όλων των οφειλόμενων πληρωμών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Τέλος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για συνεπείς εταιρείες και φορείς.
Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, δεδομένου του αυξημένου πλέον ποσοστού συγχρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (95%) και του υψηλού εισοδηματικού πολλαπλασιαστή αυτών των επενδύσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει έναν μικρό αριθμό σημαντικών δημοσίων έργων με μεγάλη συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να απορροφήσουν σημαντικά ποσά σε σύντομο χρονικό διάστημα (οδικοί άξονες, εκσυγχρονισμός λιμανιών, μαρίνων, αεροδρομίων, ορισμένα ενεργειακά έργα κτλ.) προκειμένου να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς η απορροφητικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που απομένουν (περίπου 12 δισ. ευρώ).
Οι δράσεις αυτές απαιτούν διακομματική στήριξη και πολιτική αποφασιστικότητα και είναι βέβαιον ότι θα συντελέσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της.

Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης είναι πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ