Οπου και να πάω, ανήσυχοι πολίτες με ρωτούν για τις εκλογές του Νοεμβρίου και τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί αυτό που τρέμουν πως μπορεί να συμβεί, ό,τι κι αν είναι. Αλλοι τρέμουν πως θα χάσει ο πρόεδρος Ομπάμα! Αλλοι τρέμουν μήπως ξανακερδίσει! Γι’ αυτό κι εγώ προτίθεμαι, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, να απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις.
Πώς γίνεται οι Δημοκρατικοί να έχουν τόσο λίγους δισεκατομμυριούχους; Οποτε ακούει κανείς ότι ένας δισεκατομμυριούχος έριξε 20 εκατ. δολάρια σε προεκλογικές δωρεές, σπάνια είναι για τους Δημοκρατικούς. Πώς κι έτσι;
Ρώτησα έναν κορυφαίο αξιωματούχο του Ομπάμα και μου απάντησε αναστενάζοντας: «Ολοι οι δικοί μας δισεκατομμυριούχοι έχουν αρχές. Θέλουν να ξοδεύουν λεφτά για τη θεραπεία της ελονοσίας».
Λέτε να είναι αυτό;
Για να είμαι δίκαιος, και οι πλούσιοι Ρεπουμπλικανοί ενδιαφέρονται για τις θεραπείες τρομερών ασθενειών. Ο Ντόναλντ Τραμπ μου είπε κάποτε ότι έψαχνε κι εκείνος έναν τέτοιον σκοπό, αλλά οι καλύτερες ασθένειες ήταν πιασμένες. Η απάντηση στο έλλειμμα Δημοκρατικών δισεκατομμυριούχων πλησιάζει πιθανότατα σε αυτό που έχει διαγνωστεί ως «υπαρξιακό» πρόβλημα, μια απαξίωση των πλουσίων για τον χαμό που έχει καταντήσει η συγκέντρωση προεκλογικών δωρεών.
Δεν μπορούν να δώσουν τα χρήματα κρυφά; Εχω ακούσει φήμες ότι αυτό συμβαίνει.
Ναι, υπό το παρόν σύστημα μπορείς να δώσεις έναν τόνο λεφτά, π.χ. για να νικήσεις τον Ομπάμα, και να το κρατήσεις μυστικό εφόσον τα δώσεις σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο σε κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως εκείνο που ίδρυσε ο αρχιτέκτονας των εκλογικών θριάμβων του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Καρλ Ρόουβ.
Μισό λεπτό. Πώς μπορεί ένας οργανισμός για δισεκατομμυριούχους κρυφούς δωρητές, αφιερωμένος στην ήττα του Ομπάμα και ιδρυθείς από τον Καρλ Ρόουβ, να θεωρείται μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος σε κοινωφελείς δραστηριότητες;
Ολα έχουν να κάνουν με τους νόμους περί χρηματοδότησης των κομμάτων, την Εφορία και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών. Πραγματικά, θα ήταν ευκολότερο να εξηγήσει κανείς τι ανακάλυψαν οι φυσικοί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) σχετικά με το μποζόνιο Χιγκς.
Το 2008, δεν θυμάμαι να ανησυχούσα τόσο πολύ για δισεκατομμυριούχους. Αυτό είναι επειδή το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τους κανόνες χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών όπως τους ξέραμε. Αυτό ήταν προτού αρχίσει να αντιτίθεται ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς στην αλλαγή σημαντικών νομοθετικών πράξεων του Κογκρέσου, ανάλογα με τα κέφια του.
Σχετικά με όλους αυτούς τους υποψήφιους γερουσιαστές με το απλωμένο χέρι, πώς να διαλέξω έναν που να αξίζει;
Θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική εκδοχή εκείνων των διεθνών φιλανθρωπιών για παιδιά, ένα site που θα σου έστελνε μια φωτογραφία ενός υποψήφιου βουλευτή ή γερουσιαστή με μεγάλα, θλιμμένα μάτια που θα υποσχόταν να σου γράφει κάθε μήνα, αρκεί να του στέλνεις 100 δολάρια μηνιαίως μέχρι τις εκλογές. Αφού αυτό δεν γίνεται, υποθέτω ότι μπορείτε να κάνετε μια έρευνα στο Διαδίκτυο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ