Οιταλός διεθνής επιθετικός της πρωταθλήτριας Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι Μάριο Μπαλοτέλι είναι ασφαλώς το (ποδοσφαιρικό και όχι μόνο) πρόσωπο των ημερών, καθώς με τα δύο γκολ του στον ημιτελικό του Euro έγινε ο δήμιος των Γερμανών και ο ήρωας των Ιταλών (και όχι μόνο…). Εκτός όμως από τον τίτλο του δεινού σκόρερ (και ως σουτέρ και ως κεφαλοσφαιριστής), ο 22χρονος Μπαλοτέλι έχει κερδίσει και τον τίτλο του «κακού παιδιού» αν και αυτό ενίοτε οφείλεται στις αντιδράσεις του για ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται. Οπως και να ‘χει, αυτό που συζητείται είναι η ποδοσφαιρική αξία του, και συγκεκριμένα κατά πόσον το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του επηρεάζει την απόδοσή του μέσα στα γήπεδα. Ιδού τρεις χαρακτηριστικές προπονητικές προσεγγίσεις για το «φαινόμενο Μπαλοτέλι»:
  • «Ενα ατόφιο, ένα αυθεντικό ταλέντο με μυαλό που μερικές φορές σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι φτιαγμένο από άχυρα». Τάδε έφη ο ιταλός πρώην τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο.
  • «Οταν έχεις στη διάθεσή σου ένα τέτοιο ταλέντο, μια ασυγκράτητη φυσική δύναμη, μια ακαταμάχητη ορμή της φύσης, το σοφό είναι να βρεις τον τρόπο που θα την αξιοποιήσεις και όχι το πώς θα τη χαλιναγωγήσεις. Εξαρτάται από το ποια σκοπιά βλέπεις το θέμα. Κάποιοι μιλούν για έναν προβληματικό χαρακτήρα, εγώ επιλέγω να βλέπω έναν τρομερό ποδοσφαιριστή». Ετσι εξήγησε την επιλογή του να συμπεριλάβει τον (γκανέζικης καταγωγής) Μπαλοτέλι στην αποστολή της Ιταλίας για το Euro ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Σκουάντρα Ατζούρα Τσέζαρε Πραντέλι, συνυπογράφοντας προφανώς τον χαρακτηρισμό «Σούπερ Μάριο» όπως αποκαλούν οι (ποδοσφαιρικοί) θαυμαστές του τον Μπαλοτέλι.
  • «Ο Μπαλοτέλι είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης και τρέφω μεγάλο σεβασμό για ό,τι κάνει μέσα στο γήπεδο. Ανάλογα με τα κέφια του μπορεί να εμφανίζεται σαν ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Εχει τη δική του φιλοσοφία σε θέματα συμπεριφοράς». Αυτή την άποψη-εκτίμηση εξέφρασε ο τεχνικός της Κροατίας Σλάβεν Μπίλιτς, πριν από την αναμέτρηση (1-1) με την Ιταλία στον 3ο όμιλο του Euro.
Τι απ’ όλα ισχύει; Διαλέγετε και παίρνετε… Οσο για τον ίδιο τον Μπαλοτέλι πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Euro σημειώνοντας στο 90′ το 2-0 της Ιταλίας επί της Ιρλανδίας. Ωστόσο, όπως γράφτηκε στον Τύπο και δείχνουν τα σχετικά βίντεο, με το που σκόραρε άρχισε τα… γαλλικά («πουτ…ας γιε») απευθυνόμενος στον κόουτς Πραντέλι που δεν τον ξεκίνησε βασικό στο συγκεκριμένο ματς! Μάλιστα, για να προλάβει τα χειρότερα ο συμπαίκτης του Λεονάρντο Μπονούτσι έσπευσε να του κλείσει το στόμα κι ας έλεγε μετά ότι «δεν κατάλαβα τι είπε γιατί μίλησε στα αγγλικά»… Εντέλει ο Μπαλοτέλι αποδείχθηκε «Σούπερ Μάριο» στον ημιτελικό απέναντι στους αλαζόνες Γερμανούς, παράσημο που θα κουβαλάει ό,τι και αν κάνει στον σημερινό (1/7) τελικό του Euro με αντίπαλο τους Ισπανούς.
Πέρα όμως από τους υποστηρικτές και τους επικριτές του ποδοσφαιριστή Μπαλοτέλι, οι οποίοι εν πολλοίς ανήκουν στο άρρεν κοινό, διίστανται και οι απόψεις ανάμεσα στο ωραίο φύλο για τον χαρακτήρα αλλά και την ανδρική γοητεία του Μάριο…
Αίφνης η ιταλίδα πρωταθλήτρια του τένις (φιναλίστ του εφετινού Ρολάν Γκαρός) Σάρα Εράνι δήλωσε ότι λατρεύει το ποδόσφαιρο – άλλωστε έπαιζε και η ίδια όταν ήταν μικρή – αλλά όταν ακούει για Μάριο Μπαλοτέλι… βγάζει καντήλες. Ιδού τι του προσάπτει η τενίστρια μιλώντας στο «Vaniti Fair» για την Εθνική Ιταλίας: «Μου αρέσουν οι θαρραλέοι τύποι. Κάποιον σαν τον Μπαλοτέλι, για παράδειγμα, δεν τον αντέχω. Δεν μου άρεσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και δεν μου αρέσει γενικά η προσωπικότητά του, η αλαζονική συμπεριφορά του. Δεν τον πάω καθόλου»!.. Αυτά όμως πριν από τον ημιτελικό με τη Γερμανία…

Αντιθέτως, άλλες μη διάσημες Ιταλίδες δηλώνουν (ανωνύμως αυτές) ότι θα απατούσαν τον σύζυγό τους για χάρη του «Σούπερ Μάριο»! Συγκεκριμένα, η ιταλική ιστοσελίδα gleeden.com έκανε ένα μίνι γκάλοπ ζητώντας από παντρεμένες γυναίκες να απαντήσουν στο ερώτημα «με ποιον από τους 23 ιταλούς διεθνείς ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στην αποστολή των Ατζούρι στο Euro θα ατίμαζαν το στεφάνι τους»…
Ε, σε αυτό το γκάλοπ… «Σούπερ εραστής» αναδείχθηκε ο Μπαλοτέλι που πρώτευσε με ποσοστό 24% – τουτέστιν αποσπώντας την προτίμηση σχεδόν μιας στις τέσσερις Ιταλίδες – αφήνοντας δεύτερο με 17% τον 26χρονο μέσο της Γιουβέντους Κλαούντιο Μαρκίζιο και τρίτο με 14% τον 25χρονο επιθετικό της Πάρμα Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο (παρεμπιπτόντως, αυτόν δήλωσε ότι θα επέλεγε για να κάνει σχέση μαζί του η τενίστρια Εράνι).
Ποιος είπε, λοιπόν, ότι ο Μάριο δεν είναι «Σούπερ», όχι μόνο μέσα στα γήπεδα αλλά ως… ακαταμάχητος (κατά φαντασίαν) εραστής για μια μερίδα παντρεμένων Ιταλίδων; Το δεύτερο πάντως δεν (μας) το αποδεικνύει ο… επιδειξίας Μπαλοτέλι με το να κρατάει ένα κοντάρι από σημαιάκι του κόρνερ ως επιμήκυνση του γεννητικού του οργάνου!..
Δεν ξέρω αν και πόσους πόντους κέρδισε ο Μπαλοτέλι στον ιταλικό γυναικείο πληθυσμό ποζάροντας με το κοντάρι στα σκέλια, αλλά με τα δύο γκολ με τα οποία «σκότωσε» τη Γερμανία στον ημιτελικό του Euro οι ποδοσφαιρικές μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ