Η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αποτελεί ίσως μια μοναδική ιστορική ευκαιρία για να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις σε διλλήματα που ανέκοψαν μια σταθερή πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια.
Κρατισμός ή ιδιωτική πρωτοβουλία;
Κρατικός παρεμβατισμός ή αυτονομία;
Υψηλή φορολόγηση ή μείωση των εξόδων του κράτους;
Η ναυτιλία έχει δώσει απαντήσεις. Απαντήσεις δοκιμασμένες σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ανταγωνισμού με διεθνείς προκλήσεις και πολλές δυσκολίες. Η βαθύτατη κρίση της ναυτιλίας των τελευταίων ετών δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η ναυτιλία όμως ανταπεξέρχεται επιστρατεύοντας τα κύρια μέσα που διαθέτει και χαρακτηρίζουν τον κλάδο : την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα.

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα απαιτούν αυτονομία. Η αυτονομία και η απουσία του κρατικού παρεμβατισμού είναι η δύναμη του ναυτιλιακού κλάδου. Αν υπήρχε βαριά γραφειοκρατία, πολλαπλοί και αντικρουόμενοι πολλές φορές κανονισμοί και νόμοι, που επιφέρει ο κρατικός παρεμβατισμός, δεν θα επέτρεπαν στην ναυτιλία να αναπτύξει άμεσα αντανακλαστικά απέναντι στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Είναι προφανές ότι και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι θα είχαν την ίδια ανάπτυξη με τη ναυτιλία, αν δεν είχαν παγιδευτεί στην αέναη αναμονή εκλογίκευσης της κρατικής μηχανής και των αποφάσεών της.

Το κράτος δεν είναι και ούτε θα έπρεπε να είναι εφοπλιστής, βιομήχανος, βιοτέχνης. Το διεθνές περιβάλλον ανταγωνισμού εξελίσσεται τόσο γρήγορα που η κρατική μηχανή αδυνατεί να παρακολουθήσει.

Η ναυτιλία δίνει επίσης απάντηση και σε ένα άλλο μεγάλο δίλλημα ή ταμπού, αυτό της υψηλής φορολόγησης. Η εύκολη λύση της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης με υψηλούς συντελεστές δείχνει την αφέλεια αλλά και την αναποτελεσματικότητα της λογικής αυτής.

Η ναυτιλία μαζί με τις άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες της, παράγει πλούτο για τη χώρα. Φέρνει επενδύσεις, κινεί την οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και εν τέλει ευημερία. Οι φόροι, αντιθέτως, αποτρέπουν την επένδυση και επανεπένδυση κεφαλαίου, το οποίο μέσα σε ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον συρρικνώνεται συνεχώς, καθώς οι υπηρεσίες και τα προϊόντα καθίστανται ακριβά και μη ανταγωνιστικά.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να αφήσουμε το ελληνικό δαιμόνιο δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας να ξανανθίσει. Το ελληνικό πνεύμα είναι γόνιμο και μπολιασμένο με σκληρές προσπάθειες για πρόοδο, που πετύχαιναν πάντα, όταν το αφήναμε ελεύθερο, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.

*Ο κ. Ίων Γ. Βαρουξάκης είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FreeSeas Inc.