Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της Παρασκευής ήταν σημαντική. Το Κοινοβούλιο επρόκειτο να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής και τους αντιπροέδρους. Προτού αρχίσει η ψηφοφορία, ορκίσθηκε βουλευτής μόνος του ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, που δεν είχε ορκισθεί (και για να μπορέσει να ψηφίσει, όπως έλεγαν οι κακεντρεχείς).

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων προσέρχονταν βιαστικά, να καταλάβουν έδρανα, άλλοι πίσω από τους αρχηγούς των κομμάτων, άλλοι μπροστά ή δίπλα σε προβεβλημένους βουλευτές για να εμφανισθούν προφανώς στις τηλεοπτικές κάμερες Σε κάποια στιγμή εισέρχεται στην αίθουσα ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και κατευθύνεται προς το έδρανο όπου καθόταν ήδη η νεαρά υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Τα φλας των φωτογράφων όπως ήταν αναμενόμενο άστραψαν. Ο κ. Καραμανλής με αρκετή δόση χιούμορ (που πάντα διαθέτει) πήγε κοντά στην κυρία Κεφαλογιάννη και της είπε χαμογελώντας: «Όλγα σ΄ ευχαριστώ που με κάνεις διάσημο».

***
Θα περάσει καιρός έως ότου οι βουλευτές όλων των κομμάτων γνωριστούν μεταξύ τους. Έως τότε θα σημειώνονται διάφορα μικροεπεισόδια, τα οποία βλέπουν οι παλαιότεροι και χαμογελούν. Όπως αυτό που κατήγγειλε ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκης ότι ένας βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων τον πέρασε για… κλητήρα της Βουλής και του ζήτησε τον λόγο γιατί να του μιλήσει: Τι του είπε ο άνθρωπος και παρεξηγήθηκε; Απλώς ο κ. Δαβάκης τον παρακάλεσε να κάνει ένα βήμα δεξιότερα για να μπορέσει να περάσει και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων του συνέστησε να προσέχει γιατί ομιλεί σε βουλευτή των Ελλήνων.
***
Παρεξηγήσεις όμως γίνονται ανάμεσα και στους παλαιότερους σε θητεία βουλευτές. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδης επιχείρησε με το καλημέρα ( με το που άνοιξε η Βουλή) να επανασυστήσει την ομάδα μπάσκετ της Βουλής και πλησίασε τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο για να τον πείσει να παίζει στην ομάδα, η οποία οσονούπω αρχίζει τις προπονήσεις της στο κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας. Έλα όμως που ο κ. Κωνσταντινόπουλος ήταν ανένδοτος όχι λόγω ύψους, αλλά επειδή, όπως είπε, είναι τσακωμένος με τον κ. Αν. Λοβέρδο από τα πιο επιφανή μέλη της ομάδας μπάσκετ των βουλευτών. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν δέχτηκε πρόταση ούτε να συμμετάσχει στην αντίπαλη ομάδα των βουλευτών για να έχει αντίπαλο τον κ. Λοβέρδο.
***
Ως παραδοσιακός θαμώνας των «ορεινών» εδράνων της Βουλής, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν έχασε την ευκαιρία κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, να τα πει με διάφορους βουλευτές της ΝΔ. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Ως πρώην ένοικος του Πενταγώνου, ο κ. Μεϊμαράκης συνομίλησε επί μακρόν με τον «κόκκινο Πάνο», κατ’ ιδίαν, μακριά από τυχόν ωτακουστές συναδέλφους του. Πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έκρυβε την ευχάριστη διάθεσή του στα διάφορα βουλευτικά πηγαδάκια που συμμετείχε, καθώς γνώριζε από νωρίς ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα ήταν υπερβολικά θετικό για αυτόν.
***
Ο κόκκινος Πάνος είχε γίνει στο μεταξύ κατακόκκινος από τον θυμό του επειδή δεν τον αφήνουν ήσυχο οι γαλάζιοι για ρουσφέτια. Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, έλεγε εκνευρισμένος σε συναδέλφους του ότι τον πλησίασε κάποιος και του ζήτησε να τον τοποθετήσει επικεφαλής της… Πολιτικής Αεροπορίας. Και όταν ο υπουργός Άμυνας του υπενθύμισε ότι άλλο Πολεμική Αεροπορία και άλλο Πολιτική και ότι εν πάσει περιπτώσει δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του, ο άγνωστος μουσαφίρης του είπε: «Κάτι θα βρεις για να το καταφέρεις»
***
Αλλά ας επιστρέψω στα της ψηφοφορίας. Ο κ. Μεϊμαράκης πράγματι. έλαβε 223 ψήφους, δηλαδή 44 ψήφους περισσότερες απ’ όσες είχε λάβει ο προκάτοχός του κ. Β. Πολύδωρας (είχε λάβει 179 «ναι»). Πώς έγινε αυτό; Τον στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και τον κ. Πολύδωρα, μόνον που τώρα έχει περισσότερους βουλευτές (71). Της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί, όπως μαθαίνω, συνάντηση του κ. Ι. Δραγασάκη με τον κ. Μεϊμαράκη, στην οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς το μείζον που ανησυχεί το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα: οι όποιες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής να μην είναι εις βάρος των δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
***
Αν πάρει κανείς χαρτί και μολύβι θα διαπιστώσει ορισμένοι βουλευτές άλλων κομμάτων ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Πώς συνέβη αυτό; Ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, για τη θέση του 7ου αντιπροέδρου κ. Πολ. Ζησιμόπουλος πήρε (κατά την μυστική ψηφοφορία) 41 ψήφους, ενώ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι 18. Συνεπώς 23 βουλευτές ψήφισαν τον υποψήφιο του αυτοκαλούμενου εθνικιστικού κόμματος. Ο κ. Ζησιμόπουλος πάντως δεν συγκέντρωσε τις 75 ψήφους που απαιτούνται και έτσι η θέση του 7ου αντιπροέδρου παρέμεινε κενή.
****
Λίγη ώρα αργότερα, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωνε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τα δικαιώματα που απολαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι δεδομένα και ότι ως εκ τούτου είναι ανύπαρκτο το θέμα περί τυχών αλλαγών στην σειρά των τοποθετήσεων των αρχηγών των κομμάτων λόγω της τρικομματικής συνύπαρξης στην παρούσα κυβέρνηση. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει πάντα δεύτερος», είπε ο κ. Μεϊμαράκης όταν ρωτήθηκε σχετικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να απαντά για ανύπαρκτα θέματα».
***
Κατά τα λοιπά, ο απελθών κ. Πολύδωρας επιφύλαξε τα καλύτερα για τον διάδοχό του, με τον οποίο άλλωστε δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Αυτό που τον είχε κάνει έξαλλο ήταν η στάση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος τον «άδειασε» κανονικά και μάλιστα εντελώς άκομψα, αν ισχύουν αυτά που κυκλοφορούν εδώ και ημέρες στους διαδρόμους της Βουλής, ότι δηλαδή δεν του έκαναν ούτε ένα τυπικό τηλεφώνημα για να του πουν ότι σκέφτονται να προτείνουν για νέο Πρόεδρο τον κ. Μεϊμαράκη. Πάντως ο Βύρων δεν δίστασε να δηλώσει συμπαραστάτης του κ. Μεϊμαράκη σε ό,τι θελήσει και εκείνος από την πλευρά του ότι θα τον συμβουλεύεται όπως έκανε πάντα. Μάλιστα ο κ. Πολύδωρας πηγαίνοντας να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη δεν δίστασε να δείξει τι ψηφίζει (δηλαδή Μεϊμαράκη) στους κκ. Αν. Λυκουρέντζο και Κ. Τασούλα που κάτι σχολίασαν…
***
Νέα επίθεση, καταγράφω, του κ. Θ. Πάγκαλου μέσω twitter κατά στελεχών του ΠαΣοΚ. Ο πρώην αντιπρόεδρος φαίνεται ότι τα πήρε στο κρανίο από ένα ερώτημα που διατυπώθηκε εάν θα εγγραφεί ή όχι στην τοπική οργάνωση του ΠαΣοΚ της περιοχής του. Και τι δεν έγραψε: «Εσείς άραγε πού ήσαστε; Μερικοί δεν είχατε γεννηθεί, άλλοι κυκλοφορούσατε στην Ένωση Κέντρου και μερικοί κατά ΚΟΔΗΣΟ μεριά. Για να μην αναφερθούμε στις βαρύτερες περιπτώσεις που ανακάλυψαν το ΠαΣοΚ μετά το ΄81», είπε και στον ιδιότυπο αυτό καβγά με τους συντρόφους του αναμένεται συνέχεια…