Η Κυβέρνηση της Δανίας είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσο στη Δανία όσο και στην Ευρώπη. Η προώθηση της ανάπτυξης είναι και ήταν πάντοτε η βασική προτεραιότητα της Δανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βρισκόμαστε ήδη σε καλό δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, έχουμε ήδη συμφωνήσει με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη και τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αναφορικά με πολλές πρωτοβουλίες προώθησης της ανάπτυξης. Δεσμευτήκαμε ότι θα βοηθήσουμε την Ευρώπη να επανέλθει στην σωστή της πορεία. Τώρα, βρισκόμαστε στο τελευταίο σκέλος και το έργο μας είναι εξαιρετικής σημασίας. Για παράδειγμα, τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη ξεπέρασαν το δέκα τοις εκατό, ενώ σε ορισμένες χώρες, τα ποσοστά ανεργίας των νέων ξεπερνούν το πενήντα τοις εκατό.

Κατά τα τελευταία έτη εστιάσαμε την προσοχή μας στη διαχείριση της κρίσης και στη δημοσιονομική εξυγίανση, για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης που χτύπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρά τις αντιξοότητες, η Ε.Ε. κατάφερε να επιδείξει την αποφασιστικότητα της. Δημιουργήσαμε ένα τοίχος προστασίας για περιορισμό των συνεπειών της κρίσης χρέους. Με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θέσαμε τα θεμέλια για τη μελλοντική σταθερότητα και εξυγίανση των οικονομιών της Ευρώπης. Επίσης, υιοθετήσαμε αυστηρότερους κανόνες βάσει των οποίων, οι οικονομίες των Κρατών Μελών θα παρακολουθούνται για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παρεκτραπούν στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της Δανικής προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της από την κρίση. Με τη συνεισφορά μας, χαράξαμε μια πορεία η οποία διαφυλάσσει τη σταθερότητα και την υπευθυνότητα των οικονομιών και των προϋπολογισμών, προωθεί και εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως βοηθά στη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και της εργασίας.
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να θέσουν την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση ως αντίθετα και στη διαδικασία αυτή, η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απεικονίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ ως υπέρμαχος της ανάπτυξης. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίφαση. Το ένα δεν υφίσταται χωρίς το άλλο και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν και τα δύο. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. προ λίγες εβδομάδες, έγινε ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτής της «διπλής προσέγγισης» και αυτή ήταν και η προσέγγιση της Δανικής Προεδρίας.
Εντούτοις, είναι εμφανές ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, παρατηρήθηκε αυξημένη ώθηση στην ατζέντα ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά τις Γαλλικές εκλογές. Από την πλευρά μας, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που δόθηκε τόση σημασία στην ατζέντα ανάπτυξης, την οποία ακολουθούμε από την έναρξη της Προεδρίας μας. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Μαΐου, ζητήθηκε από τη Δανία, καθώς και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, να συνεχίσει το έργο της αναφορικά με την ατζέντα ανάπτυξης μέχρι τη σύνοδο την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα ολοκληρωθεί η Προεδρία μας. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρει να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός πακέτου ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας μας για τη Σύνοδο αποτέλεσε η πρώτη περιεκτική συνομιλία των Υπουργών της Ε.Ε., η οποία έλαβε χώρα στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Horsens της Δανίας, στις 11 Ιουνίου. Δημοσιοποιήθηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για όλες τις χώρες να θέσουν ξεκάθαρα την άποψη τους για το τι θα πρέπει να περιέχει το πακέτο ανάπτυξης. Ως Προεδρία, είναι υποχρέωση μας να εργαστούμε γρήγορα χρησιμοποιώντας τις διάφορες πληροφορίες που έχουμε λάβει.
Ένα πολύ βασικό στοιχείο στο πακέτο ανάπτυξης αποτελεί η μεταρρύθμιση της Ενιαίας Αγοράς. Έχουμε ήδη αποφέρει αποτελέσματα, π.χ. η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών περιαγωγής για τους Ευρωπαίους πολίτες όταν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό και η μείωση των διοικητικών εξόδων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι δυνατότητες που απορρέουν από τη μεταρρύθμιση της Ενιαίας Αγοράς είναι τεράστιες.
Η Δανική Προεδρία έλαβε στις 14 Ιουνίου την έγκριση από τα κράτη μέλη για μια συμβιβαστική λύση σχετικά με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, η οποία επετεύχθη κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οδηγία θα εξασφαλίσει πάνω από 17 τοις εκατό βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως το 2020. Ο κύριος πυρήνας της οδηγίας είναι η υποχρέωση των εταιρειών ενέργειας ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τους πελάτες τους στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η απαίτηση αυτή σημαίνει ότι η βιομηχανία και ο τομέας της ενέργειας θα έχουν κοινή ευθύνη για την επίτευξη συγκεκριμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Η οδηγία απαιτεί επίσης από τον δημόσιο τομέα να πάρει πρωτοβουλίες με τη μορφή απαιτήσεων για την ανακαίνιση των κτιρίων του κράτους και την προώθηση πράσινων δημόσιων συμβάσεων. Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα συμβάλει στη δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας, θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα συμβάλει στη βελτίωση της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει μεγάλο προϋπολογισμό για την προώθηση της ανάπτυξης. Αποτελεί «μόνο» το 1 τοις εκατό του συνολικού ΑΕΠ. Και όμως, πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό ποσό, το οποίο ανέρχεται περίπου στα €1.000 δισεκατομμύρια και κάθε έβδομο έτος πρέπει να αποφασίζουμε για το πώς θα διαμοιραστεί. Οι συνομιλίες αναφορικά με το πόσα χρήματα θα διανεμηθούν και σε ποιους τομείς, θα αρχίσουν μετά την Προεδρία μας, όμως είναι εξαιρετικής σημασίας να απευθυνθεί ο προϋπολογισμός προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όπως είπε και ο Αϊζενχάουερ, θα πρέπει απλά να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα μας θα έχουν την υψηλότερη αποδοτικότητα. Εάν εξασφαλίσουμε υποστήριξη στην πρόταση της Προεδρίας για ένα κουτί διαπραγματεύσεων, η Δανική Προεδρία θα έχει αφήσει το σημάδι της στις μελλοντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές.
Ένα επιπρόσθετο στοιχείο στο πακέτο ανάπτυξης θα είναι η βελτίωση των συνθηκών επένδυσης. Η Δανική Προεδρία έχει μόλις καταλήξει σε συμφωνία για μια πρόταση δημιουργίας πιλοτικών ομολόγων για έργα, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των επιλογών χρηματοδότησης για επενδύσεις, π.χ. νέες θέσεις εργασίας σε υποδομές. Επίσης, στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό συζητείται και το ενδεχόμενο πιθανής χρηματοδότησης μέσω ομολόγων έργων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητούν για αύξηση των δανειστικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, π.χ. αυξάνοντας την κεφαλαιουχική βάση ή χρησιμοποιώντας νέα, πρωτοποριακά μέσα διαχείρισης κινδύνου.
Τέλος, είναι σημαντικό για την Δανική Προεδρία να τονίσει το γεγονός ότι ενώ μπορούν να γίνουν πολλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το κάθε Κράτος Μέλος είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας μέσω της εφαρμογής εθνικών πολιτικών. Επομένως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – όπως αυτές που η Δανική κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει στη Δανία – είναι ζωτικής σημασίας.
Αυτή είναι η ατζέντα ανάπτυξης την οποία προσπαθεί να υλοποιήσει εδώ και πέντε μήνες η Δανική Προεδρία. Τέθηκαν πολλές προτάσεις για ανάπτυξη στο τραπέζι των συνομιλιών. Εάν δεν υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά δεν θα υπάρξει ούτε και μία θέση εργασίας μέσα από τόσες καλές προτάσεις. Επομένως, η ατζέντα ανάπτυξης της Προεδρίας χρειάζεται υποστήριξη και η ίδια η Προεδρία χρειάζεται στήριξη για την επίτευξη κοινών λύσεων.
Αυτός ήταν ο στόχος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, η επίτευξη αποτελεσμάτων για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη. Διακυβεύονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας τις οποίες η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ο κ. Nicolai Wammen είναι Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας