Οι έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι – και όχι μόνο – γνωρίζουν ότι μεταξύ των προπονητών των ομάδων ουκ ολίγοι, αν όχι οι περισσότεροι, είναι προληπτικοί και θεοσεβούμενοι ή και από βαθιά θρησκευόμενοι ως και θρησκόληπτοι… Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι περιπτώσεις των βαθύτατα πιστών (χριστιανών ορθοδόξων) κόουτς Αγγελου Αναστασιάδη και Νίκου Κωστένογλου. Ο πρώτος δεν υπάρχει ματς όπου πριν και μετά τη διεξαγωγή του να μην επικαλείται τον Θεό και την Παναγία (είτε βοηθά είτε όχι την ομάδα του), ενώ είναι τακτικός επισκέπτης-ευλαβής προσκυνητής στο Περιβόλι της Παναγιάς (Αγιον Ορος), όπου στο παρελθόν ως τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει πάρει μαζί του και τους παίκτες.
Ο δεύτερος είναι ξακουστός στους παροικούντες την αεκτζίδικη Ιερουσαλήμ για τις παραβολές του Ιησού με τις οποίες μιλάει προς τους παίκτες στα αποδυτήρια, ενώ σταυροκοπιέται και κοουτσάρει με το κομποσχοίνι ανά χείρας. Ο «πάτερ Νικόλαος» – προσωνύμιο που του έχουν κολλήσει παλαιοί συμπαίκτες του στην ΑΕΚ όταν και ο ίδιος ήταν ποδοσφαιριστής – έχει πάντα μαζί του στον πάγκο μια εικονίτσα (κατά μαρτυρίες πρόκειται για τον Αγιο Γρηγόριο), ενώ πάντα επικαλείται το «θέλημα Θεού» και έχει για σλόγκαν του το «γρηγορείτε» (θρυλείται ότι όταν το άκουσε για πρώτη φορά ο τότε προπονητής του στην ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς ρώτησε… για ποιον Γρηγόρη μιλάει ο Νίκος)…
Οι περιπτώσεις όμως των εν λόγω προπονητών δεν συναντώνται μόνο στα καθ’ ημάς. Ενδεικτικά καταγράφω δύο πιστούς χριστιανούς (καθολικού δόγματος αυτοί) κόουτς που… αποκαλύφθηκαν τώρα στο Euro. Ο ένας είναι ο καθ’ όλα σοβαρός και μετρημένος πορτογάλος τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ερωτηθείς στη Βαρσοβία για το αν είδε εικόνες από τους πανηγυρισμούς στην Ελλάδα για τη νίκη-πρόκριση επί της Ρωσίας (το Σάββατο 16/6) απάντησε ότι «δεν πρόλαβα γιατί ήρθε ο γιος μου χθες και κάτσαμε μέχρι τις 5 το πρωί αναλύοντας το ματς και στις 8 έπρεπε να πάω εκκλησία, όπως κάνω κάθε Κυριακή». Ουδέν το μεμπτόν φυσικά για τον εβδομαδιαίο εκκλησιασμό του κόουτς Σάντος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξ αυτού «θρησκόληπτος».
Αντιθέτως, υπερβαίνει τα όρια του απλού θρησκευόμενου πιστού η περίπτωση του (επίσης χριστιανού καθολικού) ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας Τσέζαρε Πραντέλι. Ο 55χρονος κόουτς πραγματοποίησε το τάμα που είχε κάνει πριν από την έναρξη του Euro να πάει με τα πόδια μέχρι το μοναστήρι Καμαλντολέζε που βρίσκεται στην Κρακοβία.
Πού το παράδοξο; Απλώς το ότι ο σινιόρε Πραντέλι χρειάστηκε να περπατήσει 21 χλμ. από το ξενοδοχείο της ιταλικής αποστολής στη Βελίτσκα ως την έδρα του εν λόγω μοναχικού τάγματος που παρεμπιπτόντως έλκει την καταγωγή και την ονομασία του από την περιοχή Καμαλντόλι της Ιταλίας. Φυσικά ο κόουτς Πραντέλι περπάτησε με παρέα (μέλη του τεχνικού τιμ και τον αντιπρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας, παλαιό παίκτη της Μίλαν Ντεμέτριο Αλμπερτίνι) για την εκπλήρωση του τάματος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (19/6) λίγο μετά την πρόκριση της Ιταλίας στους «8» χάρη στη νίκη 2-0 επί της Ιρλανδίας.
Η στήλη δεν γνωρίζει τις επιδόσεις του κόουτς Αναστασιάδη όταν ανεβαίνει πεζοπόρος στις σκήτες του Αθω, αλλά ο χρόνος του κόουτς Πραντέλι και των συνοδοιπόρων του δεν ήταν διόλου άσχημος καθώς κάλυψαν τα 21 χλμ. σε 3,5 ώρες! Η επιστροφή πάντως έγινε με αυτοκίνητο… Είπαμε, καλή μια προπόνηση στα 20 χλμ. βάδην αλλά τα 50 χλμ. πέφτουν πολλά…
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση για τη σχέση βαθιά θρησκευόμενων και «στρογγυλής θεάς»: εκείνων που πρεσβεύουν ότι όσοι παρακολουθούν αγώνες του Euro 2012 υποστηρίζοντας μάλιστα με πάθος την εθνική τους ομάδα, την επομένη του τελικού θα πρέπει τουλάχιστον να… εξομολογηθούν αποτάσσοντας τον «Σατανά της μπάλας»!..
Σύμφωνα λοιπόν με τον σχισματικό πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρωσοουκρανίας Φιλάρετο (Ντενισένκο είναι το κοσμικό του επώνυμο), το δημοφιλέστερο άθλημα οδηγεί τον ποδοσφαιρόφιλο σε αμαρτωλή κατάσταση και τον κάνει να συμπεριφέρεται σαν πίθηκος!.. «Η Εκκλησία ευλογεί και υποστηρίζει τον αθλητισμό, ο οποίος αναπτύσσει την υγεία του ανθρώπου. Η Εκκλησία δεν ευλογεί όμως την ταραχή και την ψύχωση στην οποία περιέρχεται ο άνθρωπος όταν παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων.
Περισσότερο μοιάζουν με πιθήκους παρά με ανθρώπους, καθώς χάνουν την ισορροπία τους. Και όταν ο άνθρωπος δεν ελέγχει τον εαυτό του βρίσκεται σε αμαρτωλή κατάσταση. Τότε αρχίζουν να πίνουν και να δέρνονται. Είμαστε ενάντια σε αυτό»
δήλωσε ο ποιμενάρχης Φιλάρετος, όπως γράφτηκε στον ουκρανικό Τύπο. Πού να παρακολουθούσε δηλαδή και ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος!..
Πάντως ως άνθρωπος της Εκκλησίας ο θεοφιλέστατος – έτσι τον προσφωνούν οι οπαδοί του – Φιλάρετος ίσως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όπως δεν νοείται θρησκευτικό δόγμα χωρίς πιστούς προσκυνητές, έτσι δεν νοείται και η… ποδοσφαιρική θρησκεία χωρίς πιστούς οπαδούς. Οσο για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς πιστούς της «στρογγυλής θεάς» (άρα από χέρι αμαρτωλούς) ας απολαμβάνουμε ωραίο ποδόσφαιρο κι ας μας προορίζουν για την κόλαση οι Φιλάρετοι της όποιας Εκκλησίας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ