από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 
Μασσαλάς Χρήστος Β. Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Τα βλέμματα πάνω τους…

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κρίση όξυνε τις ρήξεις, τους φόβους και τις υπερβολές και δοκίμασε τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η αποκάλυψη της έκτασης της διαφθοράς, η ανεργία, η ανασφάλεια, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος και οι ανισότητες ενίσχυσαν το θυμό και την αγανάκτηση. Η αγανάκτηση εντάθηκε, επεκτάθηκε και εκδηλώθηκε με το κύμα «πλατείες» των κοινών τόπων και την ανάδυση των «άκρων», που χαρακτηρίζονται με τον ανεπαρκή όρο «λαϊκισμός».

Στη χώρα μας η διαφθορά και η ανευθυνότητα έχουν εξελιχθεί σε μείζον φαινόμενο που έχει υποβαθμίσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας.

Χρειαζόμαστε μια αναγεννητική πολιτική που θα μεταρρυθμίσει σε βάθος την κοινωνία μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Τις διαδικασίες εκφυλισμού και αποξήρανσης της Δημοκρατίας, πρέπει να τις διαδεχτεί η αφύπνιση των συνειδήσεων και μια πολιτική στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να τις διαδεχτεί μια πολιτική θέλησης για μια ζωή του μέτρου, που θα μας απαλλάξει από την απάθεια και τη θανάσιμη παραίτηση. Έχουμε ανάγκη τη Δημοκρατία του ενεργού πολίτη.

Η πολιτική της ύφεσης οδήγησε στην απώλεια θέσεων εργασίας, στη μείωση μισθών, παροχών και συντάξεων, σε συρρίκνωση της κατανάλωσης, σε αύξηση των ελλειμμάτων και στην κυριαρχία της απαισιοδοξίας για το μέλλον. Το αστραφτερό μέλλον έχει πεθάνει, μπορούμε όμως να ανοίξουμε το δρόμο στο εφικτό μέλλον.

Οι εκλογές έδωσαν το μήνυμα: οι πολιτικές δυνάμεις να διδαχθούν από το παρελθόν και να αναγεννήσουν την ελπίδα. Η οικοδόμηση της νέας εποχής απαιτεί: αρετή, τόλμη, γνώση, σύνθεση και διανοητική εντιμότητα.

Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να κυριαρχήσουν στη νέα κυβέρνηση που θα επωμισθεί την ευθύνη προετοιμασίας μετάβασης της χώρας στη νέα εποχή. Πρέπει να γίνει σαφές: η χώρα βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης. Το χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ώστε να προετοιμαστεί η χώρα μας σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης, εφαρμογής των νόμων, αφομοίωσης συνεργασιών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, θεμελίωσης αξιόπιστου εκπαιδευτικού συστήματος, ανάδειξης του εθνικού ταλέντου και λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, η κρίση δίδαξε το μέτρο και τη σεμνότητα. Το πρόβλημα είναι οι πρώτες ενδείξεις να γίνουν παράδοση και να διαδραματίσουν ρόλο στην δημιουργία της νέας συνείδησης. Μιας συνείδησης που θα αναγνωρίζει ότι το προσωπικό καλό  είναι μέρος του γενικού καλού και πώς η φτώχεια σε μια συνετή διακυβέρνηση είναι ντροπή!

Η πατρίδα μας δεν έχει παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού, ούτε φυσικά παράδοση ομαλών μεταβάσεων.

Οι δραματικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα ενεργοποίησαν την υπευθυνότητα σε πολιτικά κόμματα και η χώρα θα έχει κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αυτή έχει υπερβολικά μεγάλες ιστορικές ευθύνες. Οι συνιστώσες της πρέπει να ασκηθούν στη δύναμη του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης και να ενστερνιστούν τη διαφάνεια. Οι ενέργειές τους πρέπει να είναι εκτεθειμένες στην αντισηπτική επίδραση του ηλιακού φωτός.

Τα βλέμματά μας πάνω τους.

*Ο κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: cmasalas@cc.uoi.grΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Έκθεση ιδεών.. | 21/06/2012 10:19
    ..Γ'Λυκείου, ανθοστόλιστα πλεγμένη από έναν συμπαθέστατο Καθηγητή. Λόγια κ.Καθηγητά, έπη πτερόεντα, χιλιοειπωμένα και δοκιμασμένα μέσα στο χρόνο του ατελέσφορου. Δώσαμε τα φώτα μας σε άλλους και ξοδέψαμε τα δικά μας.Ένα μόνο μαγικό λείπει.Το ''εγώ'' να γίνει ''εμείς''.Όλα τα άλλα είναι για να συμπληρώνονται οι επιφυλλίδες.
    πατριδοπολίτης
    απάντηση31