από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ας αποφασίσουμε επιτέλους ποιά υπουργεία και τι κράτος θέλουμε

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε μία πολλαπλώς δοκιμαζόμενη, λόγω της οικονομικής κρίσης, δημόσια διοίκηση και ένα αναποτελεσματικό, άκρως γραφειοκρατικό, διεφθαρμένο και δυσκίνητο κράτος, το να κάνει κανείς πειράματα συγχωνεύσεων, επανασύστασης ή και δημιουργίας νέων υπουργείων, χωρίς κάποιο στοιχειώδες έστω σχέδιο ή μελέτη για την κρατική δομή της χώρας, προβάλει τουλάχιστον αφελές. Δυστυχώς όμως, τα σενάρια αυτά επανέρχονται στο προσκήνιο ως απότοκος εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία, τα οποία πίσω από την προβολή του ελκυστικού κατά τα άλλα συνθήματος περί της δημιουργίας «ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος», υποκρύπτουν την πάγια στρατηγική τους για την άλωση του κράτους με τη δημιουργία νέων ή την επανασύσταση παλαιών κρατικών δομών.

Για να θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2009, με την οικονομική κρίση της χώρας προ των πυλών, αποφάσισε εν μία νυκτί, χωρίς καμία μελέτη και εμφανή σκοπιμότητα, να ενοποιήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και, κατόπιν, με το Ανάπτυξης. Η ενοποίηση αυτή δεν βασίσθηκε στην οργανωτική ενσωμάτωση των υπουργείων με τη σύσταση νέων δομών και επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων τους που υποτίθεται ότι θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες που θα έπρεπε να υπηρετεί αυτή η πρωτοβουλία. Υπήρξε απλώς μία τεχνητή συγκόλληση των υφιστάμενων υπηρεσιών των δύο υπουργείων τα οποία απλώς θα έπρεπε να λειτουργούν κάτω από διαφορετικές πολιτικές ομπρέλες. Αποτέλεσμα ήταν να διογκωθεί η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να βρουν άκρη ώστε να εξυπηρετηθούν μέσα στον νέο κυκεώνα του κατακερματισμού των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων.

Σε μία εποχή κατά την οποία οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν εισέλθει στο DNA των υπαλλήλων, οι ψηφιακές υπογραφές αποτελούν μία άγνωστη διαδικασία και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του Δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις δεν έχουν καταστεί καθημερινή πρακτική, η εικόνα της ενοποίησης των υπουργείων υπήρξε αποκαρδιωτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν υπάλληλοι οι οποίοι ταξίδευαν επί μία ημέρα από την Ακτή Βασιλειάδη στην λεωφόρο Κατεχάκη για να πάρουν μία μόνον υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό που είχε την εποπτεία του νέου σχήματος.Αυτό ήταν εν πολλοίς και το...επίτευγμα της ενοποίησης.

Η εκ νέου αυτονόμηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που έχει πέσει εκ νέου στο τραπέζι μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου 2012, δεν βασίζεται και πάλι σε ένα ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο για το κράτος, ούτε βεβαίως, υπηρετεί την ανάγκη βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρηματιών. Υποτάσσεται απλώς σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα και ικανοποιεί τις απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου που θέλει να διατηρεί διασυνδέσεις ή ακόμη και να ελέγχει τα πολιτικά κέντρα εξουσίας. Ακόμη και η σύσταση του υπουργείου Τουρισμού, παρότι προβάλλεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την τόνωση της τουριστικής ανάπτυξης που αποτελεί πράγματι το οξυγόνο της χώρας σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν ξεφεύγει από την ανάγκη εξυπηρέτησης πολιτικών φιλοδοξιών.

Ενδεικτικό πάντως της σχιζοφρενικής κατάστασης που υπάρχει γύρω από την σύσταση, την επανασύσταση ή τη διάλυση των δομών του κράτους, είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, που ενώθηκε αρχικά (επί Ανδρέα Παπανδρέου) με το υπουργείο Προεδρίας και διαχωρίστηκε εκ νέου (επί Γεωργίου Παπανδρέου) με τη σύσταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να τεθεί εκ νέου θέμα επανένωσή τους. Αποτέλεσμα είναι το υπουργείο να αναζητεί, εδώ και 15 περίπου χρόνια, να βρει το βηματισμό του.

Η τραγωδία όμως γύρω από αυτή την υπόθεση μετατρέπεται σε ιλαροτραγωδία αν ληφθεί υπόψη ότι ανασύρονται σενάρια για σύσταση νέων, ενοποίηση ήδη υφισταμένων και κατάργηση υπουργείων, σε μία περίοδο κατά την οποία με πρωτοβουλία της task force και κατ΄ επιταγή του δεύτερου Μνημονίου έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών του κράτους, με την κατάργηση των περιττών και άχρηστων οργανικών μονάδων και την επανεξέταση των αρμοδιοτήτων τους, έτσι ώστε να καταστούν ευέλικτα και κυρίως αποδοτικά διοικητικά σχήματα.

Το κράτος-επιτελείο, όμως, όπως ονομάζεται, δε συστήνεται όταν τη μία ημέρα καταρτίζεις τα νέα οργανογράμματα και την επομένη τα ξηλώνεις για να εξυπηρετήσεις μικροπολιτικά κυρίως συμφέροντα ή για να βολέψεις …ημετέρους. Ουδείς διατείνεται ότι η οργανωτική δομή του κράτους θα πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη ιδιαίτερα την περίοδο κρίσης όταν η μείωση των δαπανών και η αύξηση της αποδοτικότητάς του ώστε να καταστεί ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, είναι επιτακτική. Ας αποφασίσουμε όμως μια και καλή: Ποια υπουργεία και τι δημόσιες υπηρεσίες θέλουμε;Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αναχρονισμοί | 21/06/2012 19:37
  Εντελώς αναχρονιστικές αντιλήψεις στην ανασύσταση υπουργείων τουρισμού, ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης! Ο ελληνικός τουρισμός συνδέεται με τον πολιτισμό.Δεν είμαστε στη 10ετία ΄50 και '60 για να δημιουργήσουμε υποδομές! Ο τουρισμός εξαρτάται από τη διαφήμηση πολιτιστικών στοιχείων και μεγάλων διοργανώσεων, όπως κάνουν χώρες με ανεπτυγμένο τουρισμό! Η δε ναυτιλία είναι εμπορική δραστηριότητα και ορθώς είναι στο υπ. οικονομίας και το λιμενικό στο προστασίας του πολίτη ( λόγω λαθρομετανάστευσης! Τι να πω για το διακοσμητικό Μακεδονίας- Θράκης;Δεν του άρεσαν του Σαμαρά οι δύο υφυπουργοί στα καίρια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας για θέματα Μακεδονίας; Τα κίνητρα του Σαμαρά είναι πελατειακά και όχι ορθολογικά! Δεν ξέρω τι θα κάνει στην οικονομία, αλλά η παλιατζούρικη μυρωδιά είναι έκδηλη! Το πασόκ και η δημάρ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση!
  γιώργος σ.
  απάντηση10
   
   
  μεταρρύθμιση με Νέα Δημοκρατία... | 20/06/2012 16:39
  Ωραία αστεία...Καλώς ήρθατε στην καταπληκτική Ελλάδα του Δικομματισμού...Να ψηφίσουμε μία φορά ακόμη να τους ξαναβγάλουμε...Η Ελλάδα τους χρειάζεται και άλλο...
  Δημοπασοκία
  απάντηση55
   
   
  Γιατί, μας ρώτησαν;;; | 20/06/2012 16:04
  Το σωστό λοιπόν είναι: "Ας αποφασίσουν ποια και πόσα υπουργεία θέλουν" οι αρχόντοι μας, που θυμούνται το λαό μόνο στις εκλογές.
  Tomahawk
  απάντηση23
   
   
  Φελολογίες.. | 20/06/2012 15:46
  ...πομφόλυγες και άλλες μεταξωτές κορδέλες τέλος. Είναι αργά για τέτοιες ερωτήσεις. Οι Ευρωπαίοι και η τρόικα ας αναλάβουν να μας υποδείξουν πως πρέπει να είναι ένα πολιτισμένο κράτος,ευνομίας. Δυστυχώς ας προσέχαμε. Μαγκές και εξυπναδούλες είναι για ξεκαρδίσματα.Τυχαίο?
  τσίμπλας
  απάντηση90