Οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρίες τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες της προεκλογικής περιόδου, όταν πια είχαν διατυπωθεί τα διλήμματα και σχετικώς είχαν διαμορφωθεί τα κυρίαρχα ρεύματα που κινούσαν τους ψηφοφόρους, έδιναν προβάδισμα δύο – τριών μονάδων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Με εξαίρεση δύο, συγγενείς μεταξύ τους, εταιρείες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα υπερείχε με σημαντική διαφορά εκείνου του κ. Σαμαρά.

Ακόμη και την ημέρα των εκλογών, με την ανακοίνωση του exit poll έδιναν ανάλογη πρόβλεψη, την οποία αναγκάσθηκαν να αναιρέσουν μόνο υπό το βάρος των αδιάψευστων πια επίσημων αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν γνωρίζουμε από που πήγαζε η βεβαιότητα τους.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι δύο εταιρίες διατηρούν μυστική τη «μεθοδολογία» των ερευνών τους και επιπλέον τα ποσοτικά στοιχεία αυτών παραμένουν θολά.

Μάλιστα, παρά τις πολλές κατά καιρούς οχλήσεις, ακόμη και από τον επίσημο σύνδεσμο των δημοσκοπικών εταιρειών, έχουν αποφύγει συστηματικά τη γνωστοποίηση του μεγέθους του δείγματος, την ημερομηνία των δειγματοληψιών και των πρωτογενών αποτελεσμάτων που λαμβάνουν απ’ αυτές.

Δεν ξέρουμε αν κρύβουν κάτι. Όμως μετά και την τελευταία αστοχία τους οφείλουν τουλάχιστον κάποια αληθοφανή εξήγηση.