Η περίπτωση της ΑΣΠΙΔΟΣ είναι εξαιρετικά απάνθρωπη, καθώς έχει οδηγήσει στην ανασφαλισιμότητα και την πραγματική πτώχευση πολλούς ανθρώπους, που την εμπιστεύτηκαν και ασφαλίστηκαν σε αυτήν.

Η χρεοκοπία της ΑΣΠΙΔΟΣ, οι λόγοι της χρεοκοπίας αυτής και η επέκεινα πολιτική της διαχείριση, είναι «βίοι παράλληλοι», θα έλεγε κανείς με την χρεοκοπία της Ελλάδας. Η ΑΣΠΙΔΑ είναι μία μικρογραφία της χρεοκοπίας της χώρας, με την οποία συμπίπτει, όχι μόνο χρονικά αλλά και από πλευράς αιτιών και διαχείρισης. Για τον λόγο αυτό αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα. Γιατί αυτό που συνέβη στην ΑΣΠΙΔΑ συνέβη συνολικά και στην Ελλάδα και γιατί ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε την περίπτωση ΑΣΠΙΔΑ λέει πολλά για τον τρόπο που έκαστος εξ ημών, προτίθεται να αντιμετωπίσει το εθνικό οικονομικό και πολιτικό μας ζήτημα.

Πρώτα για τα αίτια: Όπως όλοι ξέρουμε, ο ασφαλιστικός κλάδος, ένας κομβικός κλάδος της χρηματοοικονομικής αγοράς με συστημική σπουδαιότητα αλλά και τεράστια οικονομική αλλά και ανθρώπινη διάσταση, τελούσε, μέχρι την επί ΝΔ λειτουργία της ΕΠΕΙΑ πρακτικά χωρίς εποπτεία. Όλες οι κυβερνήσεις που διοίκησαν τον τόπο από την δεκαετία του 1980, άφησαν την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο ανήμπορο Υπουργείο Εμπορίου με τα γνωστά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην στελέχωση της ΕΠΕΙΑ και την κάλυψη του εποπτικού κενού. Συνέπεια βέβαια της κάλυψης αυτής ήταν η διαπίστωση των τεράστιων χρηματοοικονομικών ελλειμμάτων της ΑΣΠΙΔΟΣ και η ανάκληση της άδειάς της τον Σεπτέμβριο του 2009. Η τότε πολιτική ηγεσία, αντιλαμβανόμενη ότι η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος ήταν η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου σε ανάδοχο εταιρεία, προβαίνει αμέσως σε νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να καταστήσει εφικτή την μεταβίβαση αυτή, η ρύθμιση περνά, η κυβέρνηση της ΝΔ καταψηφίζεται στις εκλογές και την διαχείριση του ζητήματος αναλαμβάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, η διαχείριση: Η διαχείριση και της κρίσης αυτής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και εν προκειμένω την διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξε απολύτως καταστροφική. Αφού, για πολιτικούς λόγους και χωρίς κανένα έρεισμα, προσπαθεί να ισχυρισθεί ότι ο αρχικός νομοθετικός σχεδιασμός περί αναδοχής του χαρτοφυλακίου αντίκειται στο . . . κοινοτικό δίκαιο, «παγώνει» κάθε διαδικασία με την πρόφαση ότι θα αλλάξει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πραγματοποιεί εννέα ολόκληρους μήνες μετά, μόλις τον Αύγουστο του 2010. Ταυτοχρόνως, χωρίς να έχει καμία ιδέα για τα «οικονομικά» του προβλήματος, αφού η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με την ΕΠΕΙΑ, την οποία και διαλύει τον Αύγουστο του 2010, υπόσχεται σε όλους τα πάντα, δημιουργώντας ελπίδες από τη μία αλλά και καταβαραθρώνοντας όσους ασφαλισμένους έχουν πραγματικά ανάγκη από χρήματα ή από νοσηλεία από την άλλη. Φέρνει ρύθμιση όμοια με την ΝΔ (επί κ. Παπαθανασίου) ενώ την κατηγορούσε ότι η ρύθμιση που είχε φέρει αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Εντωμεταξύ, δέκα μήνες μετά την πτώχευση, το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο έχει πλέον καταστεί μη μεταβιβάσιμο, αφού έχουν καταστραφεί απολύτως τα μαθηματικά του (για όποιον δεν γνωρίζει, το χαρτοφυλάκιο είναι μεταβιβάσιμο, όταν αποτελείται από ακίνδυνα και κινδυνώδη στοιχεία, η διαφοροποίηση των οποίων καθιστά το χαρτοφυλάκιο οικονομικά βιώσιμο).

Όταν τελικά, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει στην Βουλή την δική της -καλή υποτίθεται- λύση του προβλήματος, τότε διαπιστώνεται ότι πράγματι πρόκειται για μία κοροϊδία, αφού σύμφωνα με την λύση αυτή, παρατείνεται η προθεσμία εξεύρεσης αναδόχου (γεγονός που πλέον, όπως λέμε λαϊκά, δεν «παίζει» πια) ενώ μετατίθεται η αποζημίωση των ασφαλισμένων στην λήξη της εκκαθάρισης, δηλαδή 5 ή και 10 χρόνια μετά. Για δε τους κατόχους ασφαλιστηρίων υγείας, αυτούς τους πετάει τελείως, στέλνοντάς τους πρακτικά στα ταμεία κοινωνικής τους ασφάλισης.

Η προθεσμία εξεύρεσης αναδόχου – σωτήρα έληξε μόλις πριν από λίγες μέρες (31-12-2012). 2,5 χρόνια, η εκκαθάριση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, και ψάχνουμε, στο κατεστραμμένο πλέον χαρτοφυλάκιο, αυτές τις δύσκολες εποχές, ασφαλιστική εταιρεία να το αναδεχθεί.

Και αφού τώρα όλοι ξέρουμε την αλήθεια, για να δούμε τι προτείνει ή μάλλον πώς προσπαθεί να παίξει ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν την θλιβερή ιστορία, όπου, βέβαια, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σε πρόσφατο δελτίο τύπου (31/05/2012) μετά τη συνάντησή του με τον Σύλλογο ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ κυρίες και κύριοι τα εξής:

1. «Κι άλλη καθυστέρηση, χωρίς όμως πρόγραμμα«: Να ψάξουμε κι άλλο για τον μάγο σωτήρα (ανάδοχο). Άλλωστε, αυτό είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με το εν γένει «προϊόν» του, που λέει ότι κάποιοι καλοί μάγοι θα μας χαρίσουν όλα μας τα χρέη και «κάντε λίγο υπομονή και ο μάγος θα φανεί».
2. «Να ανασταλεί η εκκαθάριση«. Τί σημαίνει αυτό; Να πάψει κάθε προσπάθεια ρευστοποίησης του ενεργητικού και κάθε προσπάθεια ικανοποίησης των ασφαλισμένων. Γιατί αυτό, κυρίες και κύριοι, σημαίνει εκκαθάριση: ότι πωλώ την περιουσία της πτωχεύσασας επιχείρησης για να ικανοποιήσω τους δανειστές της, που είναι εν προκειμένω οι ασφαλισμένοι. Πώς θα αναστείλω αυτήν την διαδικασία; Και μετά τι άλλο θα κάνω;
3. «Εάν δεν ανασταλεί η εκκαθάριση, τότε να . . .επιταχυνθεί». Πραγματικά έλεος. Θα ανασταλεί ή θα επιταχυνθεί; Πόσες αντιφάσεις χωράει αυτός ο άμοιρος ο τόπος. Η θα βρέξει ή θα χιονίσει πάλι;
4. Τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ: «να γίνουν οι ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις από την πολιτεία για την εξασφάλιση της δανειοδότησης του Εγγυητικού»; Και τι εννοεί όταν λέει «να επιταχυνθεί η εκκαθάριση για να ικανοποιηθούν τμηματικά οι ασφαλισμένοι»; Με λίγα λόγια, ποιος πιστεύει ότι πρέπει να πληρώσει; Το κράτος μέσω του Εγγυητικού τώρα και να περιμένει να τα πάρει αυτό από την εκκαθάριση ή να περιμένουν οι ασφαλισμένοι, όπως ισχύει τώρα, την λήξη της εκκαθάρισης; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδώσει επ’ αυτού δελτίο τύπου, που σημαίνει ότι έχει μελετήσει ειδικά το θέμα, αλλά διαβάζοντάς το κανείς, είναι αδύνατο να προσδιορίσει τις απόψεις του κόμματος αυτού πάνω στο πολύ συγκεκριμένο αυτό ζήτημα το οποίο είναι κουκιά μετρημένα και, κυρίως, πονεμένα και πολλές φορές κοροϊδεμένα. Όχι άλλες γενικολογίες, κύριοι. Φτάνουν οι εξαγγελίες. Τα σοσιαλιστικά παραμύθια ακούγονται ωραία αλλά ποτέ, όπως είδαμε, δεν έχουν καλό τέλος για το λαό.

Στις 12/06/2012 εκδόθηκε από τη ΝΔ Δελτίο Τύπου που αναφέρει τα εξής και δίδει την βέλτιστη λύση:
«Συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Ζημιωθέντων Επενδυτών και Ασφαλισμένων του Ομίλου «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» είχαν σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Αλ. Μωραΐτάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ. κ. Θ. Δραβίλλας και ο Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας του κόμματος κ. Στ. Στάικος.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ήταν ασφαλισμένοι στην «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Η Νέα Δημοκρατία διαβεβαίωσε το Σύλλογο Ζημιωθέντων Επενδυτών και Ασφαλισμένων του Ομίλου «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» ότι έχει την πολιτική βούληση να δώσει λύση στο πρόβλημα. Έχει συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα συζητήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή. Θα προτείνει νομοθετικά, διαπραγματευόμενη ειδική χρηματοδότηση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για την ενίσχυση της ασφαλιστικής αγορά και τη θωράκισή της έναντι παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη μετατροπή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής σε ασφαλιστική επιχείρηση, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο όλων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζωής, που έχουν πτωχεύσει ή τελούν σε ασφαλιστική εκκαθάριση. Μία λύση που ακολουθείται και στη Γερμανία.
Θα αναζητήσει ειδική χρηματοδότηση των ανοιγμάτων, στο μέτρο που το ανοίγματα αυτά δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις σημερινές εισφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Έτσι τα χαρτοφυλάκια δεν θα ρευστοποιούνται -γεγονός που θα απαιτούσε άμεσα τεράστια ποσά- αλλά θα συνεχίζεται η ασφάλιση και τα κεφάλαια θα απαιτούνται μόνο για κάλυψη τυχόν ελλείψεων σε τεχνικά αποθέματα, τα οποία -καθώς θα εντατικοποιείται η εποπτεία- θα είναι ολοένα και λιγότερα. Επιπλέον, θα δίδεται πρώτη προτεραιότητα, σε περίπτωση χρεοκοπίας, στην κάλυψη των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.
Έχοντας υπόψη το κοινωνικό και συστημικό ζήτημα που έχει ανακύψει στην αγορά από την πτώχευση αυτού του ομίλου, θα στοχεύσουμε στην πλήρη κάλυψη και με χρονικό ορίζοντα το ταχύτερο δυνατό, για να μην απομειώνεται η αξία του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου».

Αυτή είναι η βέλτιστη υπό τις τωρινές εξελίξεις πρόταση. Απλή, κατανοητή, χωρίς αντιφάσεις. Για ζητήματα που γνωρίζουμε. Όχι για αυτά που θα μελετήσουμε και μέχρι να τα μελετήσουμε θα «παγώσουμε» τα πάντα. Η πρόταση του κυρίου Αλέξανδρου Μωραϊτάκη έγινε δεκτή πρώτα από τη ΝΔ που την έθεσε υπόψη του ΔΣ των ασφαλισμένων του ομίλου Ασπίς και την αποδέχτηκε.