Στην αρχή, πριν από χρόνια, ήταν οι σποραδικές επιθέσεις κατά μεταναστών σε στοχοποιημένες περιοχές με αυξημένους πληθυσμούς κυρίως εγχρώμων, όπως η ζώνη του Αγίου Παντελεήμονα και της Αχαρνών.

Ακολούθησαν πιο οργανωμένες παρεμβάσεις σε αντίστοιχες περιοχές των Αθηνών. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις έλαβαν μορφή δήθεν προστασίας των ηλικιωμένων κατοίκων στις ίδιες περιοχές συγκέντρωσης μεταναστών και σταδιακά σχεδόν νομιμοποιήθηκαν παρεμβάσεις αυτής της μορφής.

Στις τελευταίες εκλογές του Δήμου Αθηνών τα παραπάνω σχήματα απέκτησαν πρώτη λαϊκή νομιμοποίηση, ενθαρρύνθηκαν και διευρύνθηκαν σε πανελλαδική κλίμακα.

Αργότερα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης το κίνημα των «Αγανακτισμένων» διεύρυνε τη ζώνη μετάδοσης του νεοφασιστικού σήματος.

Η «πάνω» πλατεία, οι μούντζες και οι συλλήβδην κατηγορίες κατά του πολιτικού κόσμου ξέπλυναν στην κυριολεξία την ακροδεξιά και την ξανάβαλαν στο πολιτικό παιγνίδι έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες απομόνωσης και περιθωριοποίησης.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η επανάκαμψη της νεοφασιστικής ακροδεξιάς επιβεβαιώθηκε πλήρως. Και όταν το φαιοσκότεινο πρόσωπό της βγήκε στο φως και αποκαλύφθηκε το τέρας, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να επιμείνουν στις μόνες επιχειρήσεις που γνωρίζουν. Αυτές της βίας και των επιθέσεων. Πήγαν οργανωμένα στην Πάτρα, σκόρπισαν συντονισμένα τον τρόμο στις γειτονιές των αλλοδαπών, μπήκαν ακόμη και σε σπίτια και βεβαίως δεν δίστασαν να ρίξουν μπουνιές σε απευθείας σύνδεση.

Στην επόμενη φάση, μετά τις δεύτερες εκλογές, είναι σίγουρο ότι θα συγκροτήσουν τάγματα εφόδου, ομάδες δράσης εναντίον ξένων και Ελλήνων.

Δεν θα παρεκκλίνουν ούτε πόντο από τη λογική σειρά εξέλιξης των φασιστικών κινήσεων και κομμάτων που γνωρίζουμε από την Ιστορία. Νομοτελειακά θα εξελιχθεί η δράση τους.

Αυτό είναι το πρόσωπο του φασισμού, αυτά έκανε κι αυτά θα κάνει. Και όποιοι εξωραΐζουν τη δράση τους είναι το λιγότερο ανεύθυνοι και σίγουρα ανιστόρητοι.