από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ο "Κανένας" και τα οκτώ κραχ σε ένα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η νέα κατάσταση με την Ελλάδα στο κόκκινο λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και την Ισπανία και την Κύπρο σε κρίσιμο όριο ασφαλώς χρειάζεται νέα στάθμιση των πιθανών σεναρίων, νέα αξιολόγηση των δυνητικών εναλλακτικών λύσεων και των ενδεχόμενων κινδύνων. Ωστόσο μερικοί αναγνώστες οι οποίοι χαρακτήρισαν μετεκλογική κινδυνολογία την αξιολόγηση των νέων κινδύνων με υποχρεώνουν να αναλύσω τη νέα κατάσταση αποκλειστικά με αναφορές και προειδοποιήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας.

Η Ημέρα Κρίσεως έχει θρησκευτική προέλευση αλλά το νόημά της, οι δυνάμεις αυτοκαταστροφής και καταστροφής είναι ριζωμένες στην ανθρώπινη φύση και ιστορία. Θυμηθείτε τις εκλογές του 1920. Το “δάγκωμα της μαϊμούς”, δηλαδή αρκεί σε μια φάση ασταθούς ισορροπίας μια μικρή μεταβολή για να ενεργοποιηθεί η αλυσιδωτή αντίδραση της καταστροφής(1)

“Γρηγορείτε!” λέγαμε σε ευαγγελικό τόνο πριν τις εκλογές του 2009 “επίκειται Ημέρα Κρίσεως”, την επόμενη περίοδο δηλαδή ο καταραμένος συγχρονισμός όλων των δαιμόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, όλων των καταρρεύσεων, όλων των κραχ(2): Κραχ δημοσίου με στάση πληρωμών. Κραχ τραπεζών. Κραχ πραγματικής οικονομίας. Κραχ συντάξεων. Κραχ δημόσιας υγείας. Κραχ ενέργειας με γενικευμένο black-out(3). Κραχ πολιτικο-κοινωνικό. Και τώρα θα συμπληρώναμε κίνδυνος νομισματικού - συναλλαγματικού κραχ με αλυσιδωτή αντίδραση εξόδου από το ευρώ σε δυο τρεις παραλλαγές. Οκτώ κραχ σε ένα! Στη σημερινή φάση, καλοκαίρι του 2012, ο καταραμένος συγχρονισμός, το ολικό κραχ, μπορεί να πυροδοτηθεί από διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους εταίρους είτε από τυφλή μονομερή ρήξη με την Ευρωζώνη εν μέσω πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας είτε από γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες στην εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το παν στη διαχείριση μιας συστημικής κρίσης είναι να αποτρέψεις τον συγχρονισμό των δαιμόνων της, να κερδίσεις χρόνο, να ετεροχρονίσεις, να αντισταθμίσεις. Δηλαδή αν, από πολιτικό τυχοδιωκτισμό, έχεις μικρό ή ολικό κρατικό default το καλοκαίρι πρέπει να κρατήσεις τουλάχιστον τις τράπεζές σου στο ευρωσύστημα πληρωμών ώστε να έχεις στο 100% εγγύηση των καταθέσεων σε ευρώ ώστε να αποφύγεις τον μοιραίο και ανεξέλεγκτο πανικό. Να μεταθέσεις χρονικά τη χειρότερη στιγμή του συνταξιοδοτικού και την πλήρη ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας σε μια φάση που θα σταθεροποιείται η οικονομία και θα έχει ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη με νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Τώρα προστίθεται ο πολιτικός κίνδυνος και κορυφώνονται οι πιθανότητες που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν στα θεμελιώδη δεδομένα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης για το μοιραίο.

Ο αναγνώστης που αυθόρμητα ανάγει τις αναλύσεις αυτές σε προεκλογικές σκοπιμότητες θα θυμάται ότι το 2004, χρονιά της ευφορίας, προειδοποιούσαμε ότι έρχεται η στιγμή Βαμπίρ και Κανίβαλοι το αργότερο μέχρι το 2015 από το συγχρονισμό του συνταξιοδοτικού - δημογραφικού κραχ με την κρίση του δημοσίου χρέους και την επικείμενη ακολουθία των τεκτονικών δονήσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού(4). Το 2006 αναλύσαμε Το απίθανο πιθανό: η νέα δραχμή(5) και φωνάζαμε σ’ όλους του τόνους ότι τα ομόλογα του δημοσίου δεν είναι risk free.  Το 2008 αναλύσαμε το επικείμενο παγκόσμιο κραχ και προειδοποιήσαμε για την ελληνική χρεοκοπία με την υπενθύμιση ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της βρισκόταν σε καθεστώς υπερχρέωσης - χρεωκοπίας(6)

Η ελληνική κρίση έχει μπει στη φάση “ο Κανένας” δηλαδή ουσιαστικά της ακυβερνησίας όπως υπολογίσαμε με πιθανότητες 75% ένα χρόνο πριν(7). Η επόμενη κυβέρνηση, αν υπάρξει, θα είναι πράγματι σαν τον ακροβάτη πάνω από την άβυσσο όπως στο εξώφυλλο του Ε, Πρόεδρε!. Αν έχει την πρωτιά η ΝΔ και γίνει κυρίαρχος ο δεξιός πόλος ο “αριστερός” με χαρακτηριστικά πολιτικής φούσκας θα τραντάζει το σχοινί, θα κάνει ανέφικτη ακόμα και μια βελτιωμένη δανειακή συμφωνία και η ελεύθερη πτώση του σε συνθήκες αστάθειας θα συμπαρασύρει πολύ σύντομα και τη χώρα. Αν κυρίαρχος πόλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με αδύναμη Κεντροαριστερά υπάρχουν δύο εκδοχές σε αρκετές παραλλαγές. Αν αιφνίδια αναπροσαρμόσει την πολιτική του και αναθεωρήσει τις πιο τυχοδιωκτικές πλευρές των εξαγγελιών του κινδυνεύει να εκραγούν οι αντιθέσεις του και να σκάσει η χώρα στα χέρια του. Αν υλοποιήσει τις μονομερείς του ενέργειες και διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας τότε ή προχωρεί σε δραματική λιτότητα για να έχει άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα ή εκδίδει παράλληλο “νόμισμα” εσωτερικής κυκλοφορίας για να πληρώσει μισθούς - συντάξεις. Πρόκειται ουσιαστικά για προθάλαμο εθνικού νομίσματος. Σε αυτές τις συνθήκες κοινωνικής αποσταθεροποίησης και πανικού θα αντεπιτεθεί με επιθετικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά μια νέα Δεξιά, υπερδεξιά και ακροδεξιά. Ο ένας πόλος σε συνθήκες τυφλής πόλωσης θα ποντάρει στη χρεωκοπία του άλλου με τίμημα την κατάρρευση της χώρας. Αν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι δεν καλύπτεται σύμφωνα με το καταστατικό της από “επαρκή ασφάλεια” στις πιστοδοτικές της πράξεις, τότε αποσυνδέει τις τράπεζές μας από το Ευρωσύστημα και ανοίγει ο δρόμος προς την κόλαση. Η εκλογική ενίσχυση ενός ΠΑΣΟΚ υπό ριζικό μετασχηματισμό, στο όνομα μιας Νέας Κεντροαριστεράς, θα αποτρέψει τους κινδύνους μιας ακραίας πόλωσης, θα εγγυηθεί ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, θα συμβάλει στην έγκαιρη εκλογίκευση της “άλλης” αριστεράς και τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης η οποία θα εξαντλήσει τα ακραία διαπραγματευτικά όρια για την αναθεώρηση των δανειακών συμβάσεων, την επανατοποθέτηση του “ελληνικού ζητήματος” και την επαναχάραξη του χάρτη της Ευρωζώνης. Ισχυρίζονται ορισμένοι με κομπορρημοσύνη ότι υιοθετήσαμε την ιδέα της “αναθεώρησης“ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη. Όμως αυτόματα από το Μάη του 2010 φέραμε στη δημόσια συζήτηση: την αναδιάρθρωση του χρέους, τα αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα, την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ιδιαίτερα του χρονοδιαγράμματος της εξωπραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής, την αποκατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, την αποδέσμευση από την εκ σύνεγγυς εποπτεία των εκπροσώπων της τρόικας(8).

Εξαπατούν τον εαυτό τους και την κοινωνία όσοι προβάλλουν ένα εύκολο, ειδυλλιακό success story στην ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση. Δεν υπάρχει βασιλική οδός. Η αναθεώρηση των δανειακών συνθηκών εφόσον συνοδευτεί από νέο πακέτο χρηματοδότησης θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες στην ψήφισή του σε επτά ίσως και οχτώ κοινοβούλια. Η όποια τυχοδιωκτική μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Ελλάδας θα καταστήσει απολύτως ανέφικτη οποιαδήποτε αναθεώρηση. Η πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων των χωρών της περιφέρειας αναφέρεται σ’ ένα μέγεθος καταθέσεων 3 τρις ευρώ και φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα επιδεινώνει όλες τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον της, ωθεί σε ντε φάκτο υποβάθμιση του ευρώ με την ελληνική κουκουβάγια, σε ανάδυση νέων ορατών και αόρατων εθνικών φρακτών και σε τάση επανεθνικοποίησης στη διαχείριση κινδύνων του, κατά τα αλλά, κοινού νομίσματος. Εδώ κρύβεται το μυστικό των επόμενων εξελίξεων στην κινούμενη άμμο της Ευρωζώνης.

Παραπομπές

1. Έτσι κάνουν όλες, σελ. 30
2. Ε, Πρόεδρε!, σελ. 185
3. Ε, Πρόεδρε!, σελ. 118
4. Βαμπίρ και Κανίβαλοι, σελ. 11
5. Θηλυκό Πόκερ, σελ. 337
6. Λευκό κοτσύφι, blue tree, μαύρο καράβι, σελ. 216
7. Έτσι κάνουν όλες, σελ. 211
8. Έβδομη αίσθηση, σελ. 300-302


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (71)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τη συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία πρέπει να τους την παρκάρουμε, στο σπίτι τους μέσα». | 06/06/2012 16:15
  Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που θα συγκροτείται από τις δυνάμεις των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι… οι πολιτικοί αρχηγοί και των τριών αυτών κομμάτων «φοβούνται». Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά πώς «ο Κουβέλης τρέμει και δεν αναλαμβάνει ευθύνη, ο Βενιζέλος δε μπορεί και ο Σαμαράς επίσης φοβάται». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Μνημόνιο, ο εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε πως «πρέπει να είμαστε σε ζώνη ασφαλείας, στις κινήσεις που θα κάνουμε. Θα πρέπει να κάνουμε τολμηρές κινήσεις, το επόμενο διάστημα. Τη συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία πρέπει να τους την παρκάρουμε, στο σπίτι τους μέσα».
  Θαυμάστε
  απάντηση11
   
   
  kyriakos | 06/06/2012 00:43
  Α ρε βουρλο! Προειδοποιουσες το 2004 αφου το πασοκ ειχε τιγκαρει το δημοσιο και τη χωρα με τη νοοτροπια του δημοσιου. Ασφαλως και νομιζες οτι ο αληταμπουρας ο μπουχεσας θα δισταζε να προσθεσει κι αλλες ορδες ηλιθιων. Νομιζες οτι ηταν πασοκικο το δημοσιο, το φουλαρουμε μεχρι εκει που δε παιρνει αλλο και οταν ερθει ο βιοπαλαιστης που του ενωνουν τα μπουτια, θα σκεφτει οτι δε χωραει αλλους και δε θα βαλει αλλους. Ελα ομως που αποδειχτηκε ισαξιος αλητης με αυτους που το γεμισαν, και προσελαβε μεχρι που δεν ειχε χωρο να κατσουν, κλπ, κλπ, κλπ. Και τωρα αυτοι ολοι, το κομμα του Κρατους η αλλιως ο στρατος κατοχης πηγε κυριως εκει που ησουνα. Ποτε ειχες δικιο; Οταν ησουν με τους κομμουνιστες η οταν ησουν με τους πασοκους; Και ποιος ειναι καλυτερος εσυ (εις) η τα μπουλουκια του μπουχεσα; Εχουν σχεση αυτα που γραφω με την τωρινη κατασταση; Εαν οχι, τοτε τι εγινε; Εαν ναι, τοτε μαλλον θα εχετε προβλημα διαφυγης απο τη χωρα διοτι οι ορδες που προσκυνησατε και σας προσκυνησαν ειναι τρελες!!!
  kyriakos
  απάντηση63
   
   
  The Oracle | 05/06/2012 23:51
  Eisai o monadikos alithinos profitis olon ton aionon !
  Enas xenitemenos
  απάντηση43
   
   
  OLOI META HRISTON PROFITES. EKTOS KI AN DEN YPIRXE HRISTOS OPOTE OLOI SYGHOROUNTAI | 05/06/2012 22:49
  OLA AYTA KALA VRE MIMI PROFITANAKTA , ALLA OTAN ISOUN KAI PIO NEOS KI ENTAGMENTOS STA ARISTERA GROUPOUSKOULA TI MYALO ESERNES ? TI PERIMENES ? NA MAS SOSEI I ..SOVIETIA ? STERNI MOU GNOSI NA S'EIHA PROTI. XEREIS POS KI I ENOMENI EVROPI MIA SOVIETIA EINAI YPO ALLO PROSOPO . STA ROSSIKA PANTOS LEGETAI EVROPAISKI SOYUZ ( EYROPAIKI ENOSI) KAMMIA OMOIOTITA STIN OROLOGIA DEN EINAI TYHAIA. MIMI KI AN EGERASES KI AN ASPRISE TO MALLI SOU , MIDE I KOUTRA SOU ALLAXE MITE I LOGIKI SOU
  OPA
  απάντηση42
   
   
  Ο άνθρωπος έχεις πρόβλημα στο μυαλό... | 05/06/2012 22:28
  Μόνο ένας προβληματικός μπορεί έχοντας κυβερνήσει τη στιγμή που χαροπαλεύουν ελλείψει φαρμάκων καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας, να βγαίνει και να μας κοκορεύεται και να επαίρεται και να ευλογεί τα γέννια του και μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό να μας λέει για τις μεγάλες νοστραδάμιες προφητείες του (ένα μάτσο αρλούμπες που κατά καιρούς έχει πει)... Το άτομο δε παίζεται με τίποτα, είναι ο ορισμός της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, είναι για κλινική παρακολούθηση...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση92
   
   
  Μεγάλος υποκριτής, γλύφτης και παρλαπίπας | 05/06/2012 21:56
  Γράφε μίμαρε, γλύφε μίμαρα, κολοτούμπιαζε μίμαρε... δε συγκινείς κανένα πια ρε κάλπικε παρά δε το καταλαβαίνεις, μόνο κάτι ελάχιστους φανατικούς πασόκους και κάτι μειωμένης μόρφωσης, αντιληψης και αισθητικής. Αλλά συνέχισε ούτως ή αλλιώς σε όλη σου τη πορεία μόνο για πάρτη σου μιλάς και γύρω απο τον αφαλός σου γυροφέρνεις, κανείς δεν υπάρχει στο πεδιό του νου σου εάν δεν είναι ο Μίμαρος ο Ανδρουλάκης.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση52
   
   
  TA PESTA !!! | 05/06/2012 20:47
  Ax, re Mimi, Den thelo na gino kakos, den thelo na gino yvristis, min me protrepeis! Den eisoun mellos energo ton kyverniseon pou mas eferan edo pou eimaste? Ego sti thesi sou, tha zitousa sygnomi apo ton lao, tha paretomoun apo oti dimosio, tha pigena sto spiti mou kai tha egrafa fiction gia na min paei xameni kai h fleiaria mou.
  vasilis
  απάντηση41
   
   
  μεγάλε | 05/06/2012 20:34
  εμένα μου αρέσει πάνω απ' όλα ο πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας - αναλύαμε, προειδοποιούσαμε. Ο θεός πέθανε, ο Μαρξ πέθανε, ο Έλβις πέθανε ελπίζω ο Μίμης να αισθάνεται καλά τελευταία....
  ....
  απάντηση82
   
   
  ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ | 05/06/2012 19:59
  Ήθελα να ήξερα σοβαρά μετά από όσα έχουν συμβεί δυο χρόνια με ευθύνη και δίκια σου μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών έχεις την εντύπωση ότι ο κόσμος θα σε ψηφίσει; Άραγε σου λέει τίποτε το παλιό αυτοκριτική; Οι ευθύνες σου και οι ευθύνες της παράταξης σου που είναι; Εκτός των όσων μας έχετε κάνει και για αυτό είστε επικίνδυνοι είστε επικίνδυνοι και για έναν ακόμα λόγο. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΕΣΑΣ.
  εργαζομενος
  απάντηση51
   
   
  Διανοουμενο κρυφτο | 05/06/2012 19:33
  Αχ ρε Μιμη πολλα λες ,γνωσεις εχεις ,αλλα αλιμονο!Το κεντρικο πολιτικο επιδικο δεν το πιανεις !τι θελει ,τι απαιτει η κοινωνια σημερα ?ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Το λεω εν ειδη συνθηματος ,αλλα εφυης εισαι ,το πιανεις νομιζω. Και κατι ακομη:Ριχνε και καμμια στα κειμενα του σεμνου και παλιου σου συναγωνιστη Δημ.Τζουβανου ,που σχεδον ερημος και μονος παλευει για το αναγκαιο πολιτικο αλμα της μεταπολιτευσης που χρειαζομαστε. (βλ.filomantis.gr)
  Αιθεροβαμων
  απάντηση61
   
   
  Σοφός ο Ανδρουλάκης | 05/06/2012 19:19
  Σοφός ο Ανδρουλάκης , αλλά κρίνοντας από τα σχόλια είναι φωνή βοώντος εν τη έρημο, ελπίζουμε να ακούσουν μέχρι τις εκλογές
  Panos
  απάντηση36
   
   
  Ολοι να ζησουμε | 05/06/2012 17:57
  ..........''''Ο ένας πόλος σε συνθήκες τυφλής πόλωσης θα ποντάρει στη χρεωκοπία του άλλου με τίμημα την κατάρρευση της χώρας.''' Η παλια ''νεολιθικη'' γλωσσα των πλιτικων μας αντιπροσωπων, η οπτικη τους γωνια και η αποψη τους για το παρον και το μελον του πολιτικου σκηνικου της χωρας μας, φωταγωγιμενη και, γυμνη,στη φραση αυτη του φιλτατου Ανδρουλακη. Η αγωνια επιβιωσης του λαου, διπλα στην αγωνια επιβιωσης των πολιτικων σχηματισμων.
  Παυλος Θεμιστοκλεους
  απάντηση117
   
   
   
  Αdios | 05/06/2012 17:38
  κ.Ανδρουλακη,δεν νομιζω οτι συγκινουν πολλους τα γραπτα σας πλεον.Περασε η μοδα σας.Η μοδα του μιλαω πολυ,αλλα δεν λεω τιποτα.Ηρθε η ωρα να το παρετε αποφαση.
  Evi.
  απάντηση2821
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μωάμεθ ο μονος προφητης | 05/06/2012 17:25
  Μεγάλε Προφήτη. Ολα τα προεβλεπες, εκτός απο το ότι ταξίδευες και ταξιδευεις με ένα σαπιοκάραβο. Το ΠΑΣΟΚ
  The Oracle
  απάντηση2615
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  kyriakos | 05/06/2012 17:20
  Ρε μουρλιακο, περιμενεις τα ζομπι που αναθρεψε το πασοκ τοσα χρονια να σκεφτουν λογικα. Αυτα, χαντρες και καθρεφτακια θελουν, οποτε πανε οπου τους σφυρανε.Μισοτρελα ειναι, τα οποια τα βρισκεις ελκυστικα γιατι δεν ειναι τοοοοσο παραλυτα οσο αυτα του κκε. Αυτα με τα οποια συστρατευτηκες, ανηκουν στο κομμα του Κρατους, τη λαμια και βδελα της Ελλαδος. Εσυ εισαι η ιδεολογικη τους βαση, ο σοβαρο-μπουμπουνας που τους δινει μια κουλτουριαρικη βαση/γυαλαδα. Αυτοι τωρα πηγαν εκει απ' οπου εφυγες!!! Μα να μη μπορεις να πιασεις το timing ρε μπουμπουνα;;;!!! Ο τσιπρα δε θα πολωσει τη κατασταση για να μη φανει το ποσο χαμπιμπιδες ειναι ο οχλος που κανει κουμαντο και ξαναγυρισουν στο πασοκ. Οι δεξιοι δεν αλλαζουν και παραμενουν δεξιοι, και οσοι λογικοι μεινανε στο πασοκ θα πανε κεντροδεξια. Με αλλα λογια χαμπιμπη μου μας τιναξατε στον αερα. Αλλα τι να περιμενει κανεις απο καποιον που ηθελε να παντρεψει Marx με Smith. Μαλλον εισαι τοσο βοιδουμπας που τους εχει διαβασει και τους δυο!!!
  kyriakos
  απάντηση118
   
   
  Όλα τα εξηγώ... | 05/06/2012 16:02
  Αφού όλα τα εξηγείτε, παρακαλώ εξηγήστε γιατί είμαι ΑΝΕΡΓΟΣ επί 1,5 έτος, αφού δούλευα σκληρά σε παραγωγικό κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, πλήρωνα ιδιωτική ασφάλεια, ιδιωτικό σχολείο για το παιδί μου, διόδια στους δρόμους, όλους τους φόρους κανονικά??? Γιατί ο εκλεκτός σας πελάτης στον δημόσιο τομέα κάθεται ακόμη στη θεσούλα του χωρίς να κάνει τίποτα και επιπλέον χλευάζει (και πάλι) εμάς που δουλεύαμε για να ζήσουμε???
  Αι...
  απάντηση363
   
   
  Χωρίς αποτέλεσμα | 05/06/2012 15:42
  Περιμένετε να σας πει κανένας "μπράβο"? Αν είχατε προβλέψει όσα λέτε, γιατί δεν κάνατε κάτι ώστε να τα αποτρέψετε τόσα χρόνια? Κανένας πολιτικός δεν είναι άμοιρος ευθυνών... Δυστυχώς η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη, και στην πράξη έχετε αποτύχει, όλοι οι πολιτικοί...
  gb
  απάντηση237
   
   
  Μίμη γερά, μη μασάς τρέλανε τους όλους.. | 05/06/2012 14:39
  .. το ότι κάθε φορά που γράφεις, πέφτει κατά 1,5% το πΑσΟκ μη του δίνεις σημασία, εσύ συνέχισε για να δούμε αν θα σου στείλουν ευχαριστήρια επιστολή ο τσίπρας κι ο σαμαράς.. ΥΓ. συγνώμη που αυτή τη φορά δεν διάβασα την ανάλυση σου, παρά μόνο την εισαγωγή.. και λόγω αυτής της εισαγωγής (όπου μας λες πως σε ''αναγκάζουν υποχρεωτικά'' ορισμένοι αναγνώστες), δεν διάβασα παρακάτω.. Διότι δεν διαβάζω κείμενο που είναι προϊόν εξαναγκασμού.
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση2520
   
   
  Όπου φυσάει ο άνεμος αρκεί να κονομάω εις την νηοστή | 05/06/2012 13:56
  Άλλος ένας ψευτοθεωρητικός βολεμένος της Αριστεράς.Ας βγάλει ένα βιβλίο που να λέγεται καρεκλοκένταυρος εις την νηοστή
  ΤΕΩΣ ΠΑΣΟΚ
  απάντηση3327