από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Εμείς οι Γερμανοί ας μην καταστρέψουμε για τρίτη φορά την Ευρώπη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΤΟ ΒΗΜΑ - ΤΗΕ PROJECT SYNDICATE

Η κατάσταση της Ευρώπης είναι σοβαρή. Πολύ σοβαρή. Ποιος θα το περίμενε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν το θάρρος να δημιουργήσουν μια δημοσιονομική ένωση, με ένα κοινό προϋπολογισμό και κοινή φορολογική πολιτική καθώς και εγγυημένο δημόσιο χρέος; Ο Κάμερον ισχυρίζεται πως η μόνη λύση που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ευρωζώνης είναι μια βαθύτερη πολιτική ενοποίηση. Ένας συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός !

Εδώ η οικία της Ευρώπης φλέγεται και η Ντάουνινγκ Στριτ ζητά μια λογική αντίδραση από την πυροσβεστική. Δυστυχώς η πυροσβεστική καθοδηγείται από την Γερμανία και την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Το αποτέλεσμα είναι η Ευρώπη να συνεχίζει να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά ρίχνοντας της βενζίνη - δηλαδή αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία -, με άμεση συνέπεια, μέσα σε τρία χρόνια, η κρίση του ευρώ να έχει καταλήξει υπαρξιακή κρίση για την ίδια την Ευρώπη.

Ας μην αυταπατώμεθα: αν καταρρεύσει το ευρώ, το ιδιο θα συμβεί και με την Ε.Ε., την μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, προκαλώντας μια παγκόσμια οικονομική κρίση τέτοιου μεγέθους που οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν θα την έχουν βιώσει ξανά. Η Ευρώπη είναι στο χείλος της αβύσσου και σίγουρα θα γκρεμιστεί, εκτός αν η Γερμανία και η Γαλλία καταφέρουν κι αλλάξουν πορεία.

Οι πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία κι Ελλάδα, μαζί με τις δημοτικές εκλογές σε Ιταλία και τη συνεχιζόμενη έκρυθμη κατάσταση σε Ισπανία και Ιρλανδία, μας έδειξαν πως ο κόσμος έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτά τα μετρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία. Το θανάσιμα επικίνδυνο φάρμακο της Μέρκελ έγινε μπούμερανγκ απεναντι στην πραγματικότητα - και τη δημοκρατία.

Μαθαίνουμε ξανά με σκληρό τρόπο πως όταν αυτού του είδους η λιτότητα εφαρμόζεται στην κορύφωση μιας κρίσης οδηγεί μόνο στην ύφεση. Αυτό έπρεπε να είναι κοινός τόπος: ήταν, άλλωστε, το βασική δίδαγμα από την πολιτική λιτότητας του προέδρου Χούβερ στις ΗΠΑ και του καγκελάριου Μπρύνινγκ στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Δυστυχώς, η Γερμανία μοιάζει να το έχει ξεχάσει.

Τις συνέπειες τις βλέπουμε στην Ελλάδα, όπου επικρατεί χάος, ενώ η προοπτική να σπεύσουν μαζικά οι καταθέτες στις τράπεζες απειλεί την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία - προκαλώντας μια χιονοστοιβάδα που μπορεί να θάψει την Ευρώπη. Και τι έπεται;

Μήπως να ξεγράψουμε αυτό που κατάφεραν να δημιουργήσουν περισσότερες από δυο γενιές ευρωπαίων, δηλαδή μια μαζική επένδυση στο χτίσιμο θεσμών, γεγονός που οδήγησε την ήπειρο στη πιο μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ιστορία της ;

Ένα είναι σίγουρο: η διάλυση της ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα σήμαινε την έξοδο της Ευρώπης από την παγκόσμια οικονομική σκηνή. Και η πολιτική της Γερμανίας είναι άκρως παράλογη ενόψει των πικρών πολιτικών και οικονομικών συνεπειών που θα γευτούμε όλοι μας.

Είναι στο χέρι της Γερμανίας και της Γαλλίας, της Μέρκελ και του Ολάντ, να αποφασίσουν το μέλλον της ηπείρου μας. Η σωτηρία της Ευρώπης εξαρτάται από το κατά πόσο η Γερμανία θα αλλάξει ριζικά την δημοσιονομική της στάση και στο αν η Γαλλία θα καταφέρει να επιβάλλει πολιτική ενοποίηση και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία θα πρέπει να πει «ναι» σε μια πολιτική ενοποίηση: μια κοινή κυβέρνηση με κοινό κοινοβουλευτικό έλεγχο για την ευρωζώνη. Ήδη οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζωνης λειτουργούν ως ένας ενιαίος ντε φάκτο κυβερνητικός φορέας για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Οπότε και η Γερμανία, από τη πλευρά της, θα πρέπει να επιλέξει τη λύση της δημοσιονομικής ενοποίησης, που σημαίνει πως η ισχύς και οι πόροι της θα εγγυηθούν την επιβίωση της ευρωζωνης. Δηλαδή απεριόριστη απόκτηση, διαμέσου της ΕΚΤ, των κρατικών ομολόγων των, υπό οικονομική κρίση, χωρών, ευρωπαϊκοποίηση των εθνικών χρεών με τη χρήση ευρωομολόγων και προγράμματα ανάπτυξης για να αποφευχθεί η ύφεση της ευρωζώνης και να τονωθεί η ανάκαμψη.

Μπορείτε να φανταστείτε τι έχει να γίνει στη Γερμανία άμα τη εξαγγελία ένός τέτοιου σχεδίου: διάφοροι θα κραυγάζουν «θα χάσουμε τα εθνικά περιουσιακά μας στοιχεία!», «θα ανέβει ο πληθωρισμός!», «το σχέδιο δεν
θα επιτύχει! ».

Κι όμως, ένα τέτοιο σχέδιο θα επιτύχει. Η στηριζόμενη στις εξαγωγές γερμανική ανάπτυξη βασίζεται σε τετοια προγράμματα στις αναδυόμενες χώρες και τις ΗΠΑ! Αν η Κίνα και η Αμερική δεν είχαν αντλήσει χρήματα προερχόμενα εν μέρει από ξένα δάνεια, αρχής γενόμενης από το 2009, τότε η γερμανική οικονομία θα είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα. Οι Γερμανοί πρέπει τώρα να αναρωτηθουν το κατά πόσον οι ίδιοι, που επωφελήθηκαν περισσότερο απ' ολους από την ευρωπαϊκή ενοποίηση, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το τίμημα γι' αυτό ή αν προτιμούν να δουν την Ευρώπη να διαλύεται.

Πέρα από πολιτικές και δημοσιονομικές ενοποιήσεις και βραχυπρόθεσμες πολιτικές ανάπτυξης, οι ευρωπαίοι χρειάζονται επειγόντως δομικές μεταρρυθμίσεις που να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Καθένας από αυτους τους πυλώνες είναι απαραίτητοι, προκειμένου να ξεπεράσει η Ευρώπη την υπαρξιακή της κρίση.

Αντιλαμβανίμαστε άραγε εμείς οι Γερμανοί την πανευρωπαϊκή μας ευθύνη; Σίγουρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Σπανίως στο παρελθόν η Γερμανία ήταν τόσο απομονωμένη όσο σήμερα. Δύσκολα κανείς καταλαβαίνει την δογματική πολιτική λιτότητας που έχουμε επιβάλει, που αντίκειται την ίδια τη λογική. Μας θεωρούν εκτός τροχιάς, αν όχι ότι οδηγούμαστε σε μία μετωπική σύγκρουση.

Δεν είναι αργά για να αλλάξουμε κατεύθυνση, αλλά ο χρόνος πιέζει, τώρα μας απομένουν μόνο μέρες, εβδομάδες, ίσως μήνες - όχι χρόνια.

Η Γερμανία κατέστρεψε τον εαυτό της και την ευρωπαϊκή τάξη δυο φορές μέσα στον 20ο αιώνα, και μετά έπεισε τη Δύση ότι έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα. Μόνο έτσι, ασπαζόμενη το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο, κατάφερε η Γερμανία να πάρει την συγκατάθεση για την επανενοποίηση της.

Θα ήταν ταυτόχρονα τραγικό και ειρωνικό η σημερινή, ανασυγκροτημένη Γερμανία, να καταστρέψει ξανά - με ειρηνικά μέσα και με τις αγαθότερες των προθέσεων -, για τρίτη φορά την Ευρώπη.


* O Γιόσκα Φίσερ υπήρξε πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας (1998-2005) καθώς και ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΓΑΘΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ | 28/05/2012 13:34
  "ΑΓΑΘΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ" Χαχαχαχαχαχα....
  MALDOROR
  απάντηση10
   
   
  Δεν θέλω να γίνω Γερμανός | 27/05/2012 21:55
  Δεν Θέλω να γίνω Γερμανός
  G.
  απάντηση10
   
   
  Ευτυχώς που ζήσαμε την "πιο μακρά περίοδο ειρήνης" στην Ευρώπη | 27/05/2012 00:33
  Κατά τον Φίσερ: "... γεγονός που οδήγησε την ήπειρο στη πιο μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ιστορία της ;" Μάλιστα. Σωστό το σχόλιο αν εξαιρέσει κανείς ότι μια νησιωτική χώρα διχοτομήθηκε βίαια το 1974, μια ξεπεσμένη βασίλισσα επιτέθηκε σε μια κυρίαρχη χώρα χιλιάδες μίλια μακριά της για ένα βράχο ενώ μια πολυπολιτισμική δημοκρατία-πρότυπο διαλύθηκε με έναν αιματηρό εμφύλιο εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων. Υποθέτω ότι το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι προστάτευαν τις γέφυρες της χώρας του από τα ΝΑΤΟικα βομβαρδιστικά φορώντας μπλουζάκια "I am target" δεν εντυπώθηκαν ποτέ στη μνήμη του κ. Φίσερ - ίσως δεν θέλει να το θυμάται αφού κι εκείνος είχε βάλει την υπογραφή του. Σκεφτείτε κανείς πόσα περισσότερα θύματα θα είχαμε αν τα τελευταία 60-70 χρόνια δεν αποτελούσαν την "πιο μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ιστορία της!" Εκτός κι αν τα Βαλκάνια de facto δεν ανήκουν στην Ευρώπη...
  Balkanika
  απάντηση111
   
   
  U.S.E | 26/05/2012 20:01
  ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.... ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.... ΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΠΩΣ ΤΟΤΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, Η.Π.Α - ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ -ΡΩΣΙΑ, ΚΤΛ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, ΕΞΑΛΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΙΤΑΛΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ.. ΟΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΕΞΑΝΟΙ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΟΙ, ΝΕΟΥΟΡΚΕΖΟΙ.... ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.... ΕΙΔΑΛΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΤΙ Ο 21ος ΑΙΩΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΙΩΝΑΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΑΛΛΑ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
  kostas109
  απάντηση111
   
   
   
  I NIFI | 26/05/2012 16:43
  DEN MAS LES RE MANGA FISHER, AN PAR ELPIDA GINI TO ANTITHETO, DILADI PANE TAVGA ALLA KE TO KALATHI, POS THA MIAZI META I EVROPI ? KATALAVENIS TI ENNOO. ME ALLA LOGIA AN I GERMANIA PLIROSI POU LEME TI NIFI ALLA I NIFI STO TELOS MAS KERATOSI KI APOPANO. TA LEFTA THA KANOUNE FTERA ALLA TO KERATO THA MAS MINI. KE MALISTA CHORIS KERDOS................................
  KRETINOS
  απάντηση312
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευτυχώς μιλούν οι ξένοι γιατί εμείς έχουμε χάσει το δικαίωμα του λόγου | 26/05/2012 15:14
  Όλα αυτά είναι καλά και σωστά και τα πιστεύω και τα επικροτώ και είμαι μαζί τους. Αυτό όμως που με πονάει είναι που χώρα μου η Ελλάδα, έχει χάσει το δικαίωμα του λόγου, δεν έχει καν λόγο, με το να επιμένει στο τεράστιο κράτος που δεν μπορεί να πληρώσει, στα κλειστά επαγγέλματα, στα λαμόγια, σε ένα κράτος που δεν λειτουργεί, στο κομματικό συμφέρον κλπ. κλπ. Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι βασικό. Δικομματισμό είχαμε, δικομματισμό έχουμε, πρόγραμμα ούτε πριν ούτε τώρα έχουμε, εθνική συνεννόηση το ίδιο, οι φυλακές είναι άδειες από όσους κλέβαν το κράτος, συνεχίζουν να πληρώνουν αυτοί που δεν έχουν, ενώ αυτοί που έχουν παραμένουν ανενόχλητοι. Οι βουλευτές κοιτάνε τα συμφέροντά τους, οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν, οι εφορίες με το έτσι θέλω δεν λειτουργούν, κλπ. κλπ. και τώρα τελευταία αναγέρθηκαν από τον τάφο τα φαντάσματα του φασισμού και το πνεύμα του αντρέα παπαντρέου. Και οι πολιτικάντηδες προσπαθούν πάλι να μας λαδώσουν με υποσχέσεις. Είναι να απορείς πως στέκεται ακόμη η Ελλάδα στα πόδια της, που τα παιδιά της από όλες τις μεριές τη βαράνε και θέλουνε να την γονατίσουν.
  Μαμάρ
  απάντηση120
   
   
  ΑΚ | 26/05/2012 10:45
  ...μπράβο λίγη αυτοκριτική δεν έβλαψε κανέναν,ούτε τους Έλληνες,...αν οι ηγέτες των κρατών είναι ηγέτες για τους λαούς τους και όχι για το παγκόσμιο λόμπυ των βιομηχάνων πιθανόν κάτι να αλλάξει πριν σφαγιασθούμε ή αυτοκαταστραφούμε...
  ΑΚ
  απάντηση391
   
   
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ. | 26/05/2012 10:25
  Αφιερωμένο εξαιρετικά στους εγχώριους θαυμαστές της φράου Μέρκελ και του χερ Σόιμπλε καθώς και στους ψηφοφόρους των κομμάτων που στοιχίζονται στην γραμμή της σιδηράς καγκελαρίου.
  Ναυτίλος
  απάντηση306
   
   
   
  υπήρξε πρώην υπουργός Εξωτερικών? | 26/05/2012 03:33
  Δηλαδή αν ο Γιόσκα Φίσερ υπήρξε πρώην υπουργός Εξωτερικών αλλά τώρα δεν είναι πια, υπάρχουν δύο περιπτώσεις είτε απεβίωσε είτε είναι ο τρέχων υπουργός Εξωτερικών
  Ανώνυμος / η
  απάντηση157
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Χοριατικη | 26/05/2012 00:53
  Αφηστε το (την καταστροφη της Ευρωπης) σε εμας τους Ελληνες. Ειμαστε πρωτοποροι. Και η σαλατα μας δεν παιζεται! Σαν τα μουτρα μας θα σας κανουμε οχι γιατι απο κακια το θελουμε αλλα και γιατι δεν ξερουμε και να κανουμε και αλλιως. Βλεπεται για οτι μας συνεβει εφταιγαν παντα αλλοι. Ετσι αλανθαστοι μπορουμε να αναπλαθουμε τα λαθοι μας με αλλοθι.
  Σιγα η πατρης κοιμαται!
  απάντηση1111
   
   
  Πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης | 25/05/2012 23:53
  Το άρθρο αυτό και μόνο, φτάνει για να καταλάβει κανείς ότι ο άνθρωπος αυτός είναι όντως ένας Πραγματικός Ευρωπαίος οραματιστής. Μόνο με όραμα μπορεί να ηγηθεί κανείς μιας τεράστιας πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής Ένωσης. Τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιες απόψεις, μπορούνε να πάνε την Ενωμένη Ευρώπη μπροστά, για μένα απλά Πραγματικός Ευρωπαίος Ηγέτης.
  Vasilis
  απάντηση312
   
   
  Τετελεσται. | 25/05/2012 23:30
  Φωνή βοοντος εν τη ερήμω...
  Theodore
  απάντηση212
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 25/05/2012 22:45
  Αν εννοεί σαν πρώυη φορά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,αυτός δεν ξεκίνησε από το έδαφός της...Όσο για τον Β΄ΠΠ,οι ευθύνες είναι μοιρασμένες μεταξύ αρκετών...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση622
   
   
   
  Ελπίδα | 25/05/2012 22:43
  Ας παραδειγματιστούν οι Ελληνες πολιτικοί. Είναι εντελώς ηλίθιο να είμαστε στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο όταν οι άλλοι Ευρωπαίοι θα είναι στα κρουαζερόπλοια.
  Α
  απάντηση221
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων