Ενα ενδιαφέρον «ντιμπέιτ» για το ευρωομόλογο και τις λύσεις που αυτό (δεν) θα φέρει δημοσιεύουν οι New York Times. Εποικοδομητικό.

Συνοψίζει η αμερικανική εφημερίδα την κεντρική ιδέα του αρθρογράφου Σάιμον Τζόνσον:

«A new means of borrowing would not convince anyone that public finances were on a more sustainable trajectory».
Καλέ τι μας λέτε κύριε co-author of «White House Burning» και contributor to Economix? Το δημόσιο χρέος των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης έφθασε πέρυσι στο 85,1% του συνολικού ΑΕΠ από 79,3% που ήταν το 2009. Για απαντήστε μας, όμως, πόσο είναι το χρέος των ΗΠΑ; Και πόσο της Ιαπωνίας; Να σας θυμίσω ότι στα τέλη του 2011 των ΗΠΑ ήταν 103% και της Ιαπωνίας 230% του ΑΕΠ.

Τι κάνουν οι δύο αυτές χώρες για να το εξυπηρετήσουν; ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ! Εκδίδουν δηλαδή νέα ομόλογα, new borrowing κύριε Σάιμον Τζόνσον! Τα οποία βεβαίως πωλούν και στο εξωτερικό (στους Κινέζους κατά προτίμηση) και στο εσωτερικό (κυρίως οι Ιάπωνες που είναι εθνικώς υπερήφανοι αποταμιευτές και πάντοτε αγοράζουν «έντοκα γραμμάτια του ιαπωνικού δημοσίου», όπως θα λέγαμε.

Και με τι επιτόκια δανείζονται; Με 1,77% οι ΗΠΑ και με 1,95% η Ιαπωνία. Τα ποσοστά αφορούν ομόλογα των δύο κυβερνήσεων 10ετούς διάρκειας.

Αλλά επειδή παρατηρούσα μικρός τις κότες της θείας της Νικολέτας στο Μενίδι, πρέπει να σας πληροφορήσω ότι όταν μια κότα γδαρθεί κάπου και της φύγουν 2-3 πούπουλα και αρχίσει να τρέχει αίμα, είναι καταδικασμένη. Οι άλλες κότες πάνε και της τσιμπάνε την πληγή. Αυτή τρέχει για να τις αποφύγει, αλλά άλλες εκεί. Την κυνηγάνε. Αν δεν την απομονώσεις την τσιμπάνε μέχρι να κακοφορμίσει η πληγή, να σκουληκιάσει και εν τέλει να ψοφήσει η κότα.

Οταν όμως την απομονώσεις από τις άλλες μέχρι να κλείσει η πληγή και την επαναφέρεις αργότερα στο κοτέτσι, πάλι την τσιμπάνε οι άλλες κότες διότι, έτσι ηλίθιες καθώς είναι, δεν την αναγνωρίζουν πια ως μέλος της κοινότητάς τους. Την έχουν ξεχάσει.

Με την… βιβλική αυτή παραβολή θέλω να πω ότι η ευρωζώνη και το ευρώ κατάφεραν να μετατραπούν σε πληγωμένη κότα – και δυστυχώς συνετέλεσε σ’ αυτό κατά πολύ η Ελλάδα. Γι’ αυτό πέφτουν πάνω της για να τη φάνε οι περίφημες αγορές και οι εμβριθείς αναλυτές τους. Διότι τους τραβάνε οι σκουληκιασμένες πληγές. Ad nauseam κύριε co-author μου. Δηλαδή εμετικά πράγματα.

Υ.Γ. Σημειωτέον ότι την ίδια κανιβαλική συμπεριφορά έχουν και οι πάπιες. Διότι είχε και πάπιες η θεία η Νικολέτα.