από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 
Αγγελόπουλος Παναγιώτης Οικονομολόγος Ph.D.st. 

Υπόθεση εργασίας…

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ας υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί φεύγουμε από το ευρώ και μπαίνουμε στη δραχμή. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσουν μερικοί κρίσιμοι τομείς για τη λειτουργία του κράτους μας και της οικονομίας μας.  

Για παράδειγμα, πώς θα γίνουν οι μισθοδοσίες των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων.   Αυτή τη στιγμή, τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν για τις μισθοδοσίες Μαΐου.  

Για τον Ιούνιο θα πρέπει να περιμένουμε τις εισπράξεις από το φορολογικό μας σύστημα.   Μέχρι τώρα οι εισπράξεις αυτές  δεν έφθαναν για τους μισθούς και γι’ αυτό δανειζόμασταν.  

Με την είσοδο στη δραχμή είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να δανειστούμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 ετών).  

Άρα, ήδη από τον Ιούνιο θα πρέπει να κάνουμε περικοπές στους καταβαλλόμενους μισθούς, αφού τα φορολογικά έσοδα θα είναι λιγότερα από τα έξοδα μισθοδοσίας.  

Αν βέβαια, εισπράξουμε τα προϋπολογιζόμενα έσοδα. Όμως, ποιος πολίτης θα πληρώσει φόρους το μήνα Ιούνιο, με καθεστώς δραχμής και με βέβαιη οικονομική αναρχία για ένα μεγάλο διάστημα;  

Κατά συνέπεια, ήδη από τον Ιούνιο οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβάλλονται τμηματικά, σε ένα ποσοστό μπορεί και 50% πιο κάτω από το σημερινό επίπεδο.  

Θα υπάρξουν δηλαδή οι defacto (πραγματικές) μειώσεις μισθών όταν βεβαίως δεν θα έχουν πειραχθεί οι ονομαστικοί μισθοί (αφού θα έχουμε μια πραγματικά λαϊκή κυβέρνηση)  

Με αυτές τις μειώσεις, η αγορά θα βυθιστεί σ’ ένα επίπεδο πάνω από 30% συμπαρασύροντας δηλαδή όλες τις πραγματικές αμοιβές της οικονομίας.  

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση περιδίνησης όπου η μείωση των μισθών, οδηγεί σε μείωση δημόσιων εσόδων και σε περαιτέρω μείωση μισθών.  

Μια τέτοια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση  ζήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια, όμως η διαφορά είναι ότι τώρα, η περιδίνηση θα είναι εξαιρετικά απότομη , οδηγώντας τα εισοδήματα 40 χρόνια πίσω.  

Ας δούμε όμως και μερικές άλλες πτυχές. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας εισάγει το πετρέλαιο που χρειάζεται και ότι πολλές χώρες ακόμη και με το ευρώ αρνούνταν να τροφοδοτήσουν τη χώρα μας, όσο αυτή ήταν εκτός αγορών.  

Με τη δραχμή ως εθνικό νόμισμα είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε αρκετούς μήνες μέχρι να εισάγουμε πετρέλαιο, (εισάγονται μόνο περιορισμένες ποσότητες).  

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να μπει δελτίο στη βενζίνη, όταν αντίστοιχα θα μπει δελτίο και σε μια σειρά από βασικά προϊόντα που εισάγουμε όπως για παράδειγμα αλεύρι, γάλα, κρέας κτλ.   Βεβαίως σε τέτοιες καταστάσεις δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε τουρίστες, τουλάχιστον γι’ αυτό το καλοκαίρι, (επιδεινώνοντας και άλλο την κατάσταση από πλευρά συναλλάγματος).  

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και αν θέλαμε να μπούμε στη δραχμή, θα έπρεπε να είχαμε εξασφαλίσει πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.  

Χρηματοδοτήσεις όμως, που δεν θα δίνονταν σε μια χώρα αναξιόπιστη, σε κατάσταση πτώχευσης και με ένα  νόμισμα που θα υπόκεινται στις διαθέσεις ενός λαϊκίστικου πολιτικού συστήματος.  

Δυστυχώς (για κάποιους) και ευτυχώς για εμένα, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μείνει στο ευρώ.  

Η δραχμή δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ως υπόθεση εργασίας.                                          


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ph.D.?? | 23/05/2012 10:34
  Ανάλυση της πλακας. Δογματική, μονόπλευρη, χωρίς σύνθεση και αναφορά σε πηγές. Γιατί θα πάμε 40 χρόνια πίσω και όχι 30 ή 50; Πως προέκυψε ο αριθμός; Και είναι αχαρακτήριστη η χρήση του ακαδημαικου τίτλου για να δώσει κύρος σε ένα φτηνιάρικο ανάγνωσμα.
  Νικος
  απάντηση71
   
   
  Άλλος ένας σπουδασμένος προδότης... | 23/05/2012 04:30
  Κάποιος πρέπει να διδάξει τον κύριο δόκτορα Αγγελόπουλο αυτά τα οποία προβλέπουν οι μελέτες των προβλημάτων διαπραγμάτευσης (Theory of Bargaining). Εν τάχει, αυτά που μπορεί κανείς να κερδίσει σε μια διαπραγμάτευση εξαρτώνται από τη διαπραγματευτική δύναμη ("bargaining power") των δύο πλευρών (μία έννοια την οποία οι οικονομολόγοι δεν έχουν επιτύχει να ερμηνεύσουν ικανοποιητικά) και από το αποτέλεσμα που θα προκύψει αν η διαπραγμάτευση αποτύχει ("threat point"). Ο κ. Τσίπρας πολύ έξυπνα περιορίζει το εύρος των συμφωνιών που μπορεί να δεχθεί, αποκλείοντας αυτές που δίνουν όλα τα κέρδη της συμφωνίας στην άλλην πλευρά, ώστε να επιτύχει το μέγιστο όφελος διά την Ελλάδα. Εκείνοι που διασφάλησαν για τον Ελληνικό λαό τα ελάχιστα (αλλά για τους Έλληνες τραπεζίτες κάμποσα), γιατί τον υπονομεύουν; Και ο κύριος δόκτορας Αγγελόπουλος γιατί προσπαθεί να μειώσει τη δύναμη της απειλής (του "threat point", όπως το ονομάσαμε) του κ. Τσίπρα; Μήπως είναι και αυτός, ως άλλος "κύριος δόκτορας Παπαδήμος", στα ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ διαφόρων τραπεζών και επενδυτικών ομίλων; Επιτέλους, καιρός να τιμωρήσουμε όλους αυτούς τους εθνικούς μειοδώτες, εκέινους που έχουν ανάγει σε εθνικό συμφέρον (τρομάρα μου!) το συμφέρον των αφεντικών τους... Ουστ από 'δω!
  Μικρο-Οικονομολόγος, Ph.D.
  απάντηση52
   
   
  Εσυ δεν είσαι που κατεβαίνεις υποψήφιος με ΝΔ; | 22/05/2012 22:53
  Αρα πόσο αντικειμενικός μπορεί να έισαι;; Η απάντηση: Καθόλου! Εξάλλου αυτά τα έγραψε το Economist εδώ και ένα χρόνο. Google translate,δεν χρειαζόμαστε. Κάτι καινούργιο έχεις να προτείνεις,σαν "οικονομολόγος"
  ZZZ
  απάντηση71
   
   
  Συμπέρασμα | 22/05/2012 18:58
  Γι' αυτό, στις επόμενες εκλογές ψηφίζω Νέα Δημοκρατία και Αντώνη Σαμαρά! ...Ωραία τό 'πα αφεντικό; Μπορώ να διοριστώ τώρα;...
  Sam
  απάντηση31
   
   
  σχήμα οξύμωρο | 22/05/2012 15:55
  Ενώ γράφεις στο τέλος " Η δραχμή δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ως υπόθεση εργασίας" ο τίτλος του κειμένου σου και τα αναγραφόμενα σ' αυτό είναι υπόθεση εργασίας!!!! Ως οικονομολόγος η ανάλυσή σου νομίζω ότι θα έπρεπε να αφορά το ευρώ , πως και γιατί μπήκαμε, ποιοί ωφελήθηκαν και ποιοί θα ωφεληθούν. Εξήγησέ μας λοιπόν με τις γνώσεις σου τα καλά του ευρώ για το παρόν το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας και εμείς σε αντιδιαστολή θα καταλάβουμε τα κακά της δραχμής και άσε τους σάπιους πολιτικούς να κάνουν σπέκουλα με υποθέσεις εργασίας.
  Paul
  απάντηση92
   
   
  Προς υπενθύμιση¨. | 22/05/2012 15:34
  ''Δεν υπάρχει πιο πανούργος,πιο ασφαλής τρόπος να ανατραπεί η υπάρχουσα βάση μιας κοινωνίας από την υπονόμευση του νομίσματός της.Στη διαδικασία αυτή ενέχονται όλες οι κρυφές δυνάμεις του νόμου της οικονομίας που κλίνουν προς την καταστροφή. Ιερό καθήκον των οικονομολ΄γων να απωθήσουν αυτές τις δυνάμεις καταστροφής πάση θυσία.'' (J.M.Keynes)
  abc
  απάντηση100
   
   
  Και τώρα σηκώστε τα μανίκια και πιάστε δουλειά. | 22/05/2012 15:16
  Να πάτε να δουλέψετε κι εσείς σαν μετανάστες, γιατί όχι; Όταν εσείς εδώ σκορπούσατε τα πεντοχίλιαρα, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σας, άλλοι Έλληνες είχαν πάρει ήδη το δρόμο για τα εργοστάσια της Γερμανίας και έβγαζαν το ψωμί τους εργαζόμενοι σκληρά. Τώρα ήρθε η σειρά σας. Αφού δεν επιτρέψατε σ'αυτή τη χώρα να προκόψει, να πάτε να βρείτε αλλού την την τύχη σας. Και μη φοβάστε καθόλου: μπροστά στους Έλληνες εργοδότες-εκμεταλλευτές οι Γερμανοί θα σας φανούν αγγελούδια.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση111
   
   
  Λύση εξίσωσης | 22/05/2012 12:05
  Άλλη υπόθεση Εργασίας(Δυστυχώς πραγματική): Ζευγάρι ανέργων,εισόδημα 0 Ευρώ ή 0 Δραχμές (το ίδιο μας κάνει). Χαράτσι:654 ευρώ ,Φόρος λόγω τεκμηρίων 250 Ευρώ. Για τα έξοδα της πραγματικής ζωής δεν αναφέρομαι καν.Περιμένω λύση της εξίσωσης!!
  maria
  απάντηση1210
   
   
  Συμφωνώ απολύτως! | 22/05/2012 11:48
  Κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να συμφωνεί απολύτως με το περιεχόμενο του άρθρου.
  Λογικός πολίτης
  απάντηση136
   
   
  Aυτά.. | 22/05/2012 10:48
  ..κύριε Ph.D.st να τα πεις στη γιαγιά που βλέπει τα άνεργα εγγόνια της να φεύγουν μετανάστες, ζώντας με ψίχουλα, οικογένειες αυτοχειριασθέντων, 1,5 εκ. άνεργους, αλλά δεν καταλαβαίνει και το Ph.D.st. Από οικονομία καλά τα λες αλλά έρχεται η ψυχολογία και σε πλακώνει. Έρχεται η οργή και η αυτοκαταστροφή. Αυτά τα έχεις διδαχθεί, ή σε αποβλάκωσε το θρανίο και δεν βλέπεις τον κόσμο γύρω σου? Από καθηγητάδες φλομώσαμε, χαίρι δεν έχουμε δεί. Με την ίδια όμως αναλυτική πρεμούρα δεν είδαμε να φωνάζετε για κλέφτες πολιτικούς και μη που κατασπάραξαν τον τόπο και θα συνεχίζουν με ευρώ ή δραχμή. Δεν είδαμε να φωνάζετε επιστημονικά για ανεξάρτητη διακαιοσύνη, για παραγραφές υπουργικών αδικημάτων, για πραγματική παιδεία. Όταν είναι για το ''μπαγιόκο'' μόνο σας πιάνουν οι πιλάλες.
  αβγ
  απάντηση1611