Πόσο καιρό μπορεί κάποιος να υπομείνει έναν γάμο καταπιεστικό, διαλυμένο και προσβλητικό επειδή το κόστος του διαζυγίου είναι απαγορευτικό; Αλλοι παραμένουν για πάντα όμηροι των φόβων και των αναστολών τους και άλλοι προτιμούν το άλμα στο κενό. Η ευρωζώνη ήταν για τον Ελληνα ένας «βασιλικός γάμος», ο οποίος τα τελευταία χρόνια μεταβλήθηκε σε μια εφιαλτική εμπειρία όπου η οικονομική καταβαράθρωση συνοδεύτηκε από την προσβολή της προσωπικότητας και την περιφρόνηση της αξιοπρέπειας. Θα τολμήσει ο Ελληνας να καταστρέψει έναν γάμο για τον οποίο τόσο προσπάθησε και από τον οποίο τόσα κέρδισε;
Οσοι εκτιμούσαν ότι οι πολίτες θα ψήφιζαν στις 6 Μαΐου ΠαΣοΚ και ΝΔ για να εξασφαλίσουν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους επιβεβαιώθηκαν. Οι συνταξιούχοι προτίμησαν να συντηρήσουν τον πεθαμένο γάμο τους με τα κόμματα του μνημονίου. Μόνο που οι στρατιές των ικανότατων νέων που έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον αποφάσισαν να καταστρέψουν την τελετουργία της ομαδικής ανθρωποθυσίας τους. Τι θα πράξουν στις 17 Ιουνίου; Οι σφυγμομετρήσεις προειδοποιούν ότι δύσκολα θα σημειωθεί θεαματική μεταβολή της πολιτικής συμπεριφοράς και των κομματικών επιλογών. Η πολιτική που συνδυάζει την πρωτοφανή λιτότητα με την πιστωτική ασφυξία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί για δεύτερη φορά απ’ όσους έχουν ελάχιστα να χάσουν και τίποτε να πιστέψουν, αφού όσα πίστεψαν ως σήμερα διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Οσοι διατηρούμε τις θέσεις εργασίας μας δεν μπορούμε να κατηγορούμε όσους τις έχασαν επειδή δεν σκέφτονται πάνω απ’ όλα το δικό μας συμφέρον. «Οταν η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος αυξηθεί ανεπαίσθητα κατά τη διάρκεια του πειράματος, το ποντίκι εμφανίζει ανεξέλεγκτους σπασμούς και το πείραμα τερματίζεται» παρατηρεί έμπειρος πολιτικός. Το πείραμα λοιπόν θα τερματιστεί γιατί η κοινή γνώμη που υποβλήθηκε σε αυτό εμφανίζει ανεξέλεγκτους σπασμούς και είναι αποφασισμένη να αποδράσει από το εργαστήριο πειραμάτων. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τι θα πράξει ο Ελληνας για να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη για να μη διαλυθεί.
Η απάντηση είναι «όχι και πολλά». Αν η Γερμανία προσφέρει στην Ελλάδα μια περισσότερο γενναιόδωρη συμφωνία, θα ομολογήσει αδυναμία και θα αδικήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ αν προχωρήσει στο διαζύγιο, θα διακινδυνεύσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα και τη βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση. Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν σημειωθούν ηγετικές πρωτοβουλίες στην Αθήνα και στο Βερολίνο για την υπέρβαση της αδράνειας, απλώς θα συμβεί ό,τι συμβαίνει με όσους είναι έτοιμοι να χωρίσουν, αλλά δεν τολμούν να κάνουν το πρώτο βήμα. Θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις τυχαία γεγονότα που τροφοδοτούνται από τη συναισθηματική κόπωση και αποκτούν δυναμική απρόβλεπτη και ανεξάρτητη από κάθε υπολογισμό για το κόστος, τα οφέλη και τις αντοχές των πρωταγωνιστών…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ