Εμεινα κάγκελο. Διαβάζοντας πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να προέρχεται από φανατικό αντιμνημονιακό γραφιά. Κάτι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Κι όμως ούτε Τσίπρας, ούτε Παπαρήγα, ούτε Στρατούλης, ούτε Δραγασάκης το πρότειναν αυτό. Το διάβασα από άρθρο των συντηρητικών βρετανικών προχθεσινών «Financial Times». Ετσι ακριβώς. Μη εντυπωσιάζεστε. Οι σοβαροί και χορτασμένοι ευρωπαίοι μεγαλοαστοί, αντιθέτως με τα λιγούρια τους κοτζαμπάσηδες και νεόπλουτους της δικής μας ελίτ, είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν κείμενα που υπερβαίνουν τα όρια των στενών προσωπικών τους συμφερόντων. Αυτή είναι μια από τις κολοσσιαίες διακριτές διαφορές που χωρίζει τις ολοκληρωμένες από τις εξαρτημένες και προσκυνημένες μεγαλοαστικές οικογένειες.

Γράφει λοιπόν ο Βρετανός αρθρογράφος. Οταν η Ελλάδα καταφέρει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα, κι έτσι θα μπορέσει, με τις δικές της δυνάμεις, να τροφοδοτεί μισθούς και συντάξεις, τότε θα είναι σε θέση να κάνει στάση πληρωμών και να μην πληρώνει τις δόσεις των δανείων στους Ευρωπαίους. Οχι λέει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τις θεσμικές προϋποθέσεις να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Αν τώρα σ’ αυτή την άποψη προσθέσουμε και τις χτεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλον Γιουνγκέρ ότι είναι γελοία όλα αυτά περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ε, τότε το παιχνίδι είναι ανοικτό σε πολλά σενάρια. Με απλά λόγια, οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι σκηνοθετημένοι. Με επίσης απλά λόγια, το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών λειτούργησε πιεστικά και σχετικά ευεργετικά για την θέση της χώρας. Και επίσης με απλά λόγια η άνοδος των αριστερών δυνάμεων έχει ανοίξει μια μικρή τρύπα αποσυμπίεσης στο χαλύβδινο θησαυροφυλάκιο της φράου Μέρκελ. Πράγμα που σημαίνει ότι αν στις εκλογές κέρδιζαν μια σχετική πλειοψηφία τα δύο συνεταιράκια, τότε η φιλομνημονιακή λαίλαπα θα αποτέλειωνε ό,τι είχε απομείνει. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός έπραξε πολύ σοφά. Και πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η αριστερή στροφή αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη και λειτουργική.

Γι’ αυτό ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν θέλουν επαναληπτικές εκλογές. Γι’ αυτό ο Σαμαράς από το βράδυ των εκλογών έκανε κωλοτούμπα από την αυτοδυναμία και την επανάληψη των εκλογών. Και γι’ αυτό ο Βενιζέλος ακολουθεί και συμφωνεί με κάθε κυβερνητικό σχήμα ώστε να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει μια δεύτερη, ακόμα πιο ηχηρή κατραπακιά. Πρωτίστως το προσωπικό τους συμφέρον προσπαθούν με κάθε κόστος να διαφυλάξουν. Ολα όσα προσάπτουν στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια και ακόμα χειρότερα ισχύουν και για τους δύο. Γιατί στην υποθετική περίπτωση που η ΝΔ καταλήξει δεύτερο κόμμα, ακριβώς την ίδια νύχτα ο Σαμαράς θα δει πόρτα. Και γιατί στην ίδια υποθετική περίπτωση που το ΠαΣοΚ συρρικνωθεί ακόμα πιο χαμηλά να είστε σίγουροι ότι την ίδια βραδιά ο Βενιζέλος, θέλει δεν θέλει θα πει «παιδιά, άντε γειά». Ο φλοτομαρισμός πορεύεται με τον καιροσκοπισμό. Ως εκ τούτου κάθε κωλοτούμπα συνοδεύεται με μια μαγνητοταινία που επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια. «Ελληνίδες, Έλληνες. Για την σωτηρία της χώρας τα κάνουμε όλα αυτά». Αντωνοβαγγέλη, για πες αλεύρι. Η αποκαθήλωση σάς περιμένει!