Το 1996, παραμονές εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, έξι νέοι, επιλεγμένα τυχαίως συζήτησαν στο «Βήμα» το καυτό θέμα της «αντεπανάστασης των νέων», σ΄ ένα ρεπορτάζ που και σήμερα έχει τη σημασία του. Ανάμεσα στους νέους ήταν και ένας 21χρονος, που έμενε στους Αμπελοκήπους, φοιτητής (τότε) στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που πρόλαβε και έκανε ένα «πέρασμα» από την ΚΝΕ και που συμμετείχε στην ίδρυση της παράταξης «Εγκέλαδος». Το όνομα αυτού Αλέξης Τσίπρας. Πέρασαν από τότε 16 χρόνια και ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να έχει ακόμα τις ίδιες σκέψεις και προτάσεις για την πολιτική που είχε και το 1996!

***
Στην ερώτηση τι συμφέρει να υπάρχουν λίγα μεγάλα κόμματα ή πολλά μικρά, ο νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής λέει: «Σημασία έχει τι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα κόμματα και όχι αν είναι πολλά ή λίγα. Θεωρώ πάντως ότι αν έχουμε έναν πολυκερματισμό κομμάτων, τα οποία όμως στο σύνολό τους δεν λένε τίποτα το διαφορετικό, δεν αλλάζει τίποτα. Θεωρώ όμως ότι αν κάποιες απόψεις είναι λίγο διαφορετικές μεταξύ τους και υπάρχει δυνατότητα συμμαχιών να γίνεται. Όχι, επειδή πρέπει σώνει και καλά να υπάρχουν μεγάλα κόμματα, αλλά επειδή νομίζω ότι οι πιο μεγάλοι σχηματισμοί δίνουν μια άλλη δυναμική. Αν έχεις έναν πολιτικό φορέα που εκφράζει κάποια ιδανικά, είναι υγεία». Όπως βλέπετε δεν έχει αλλάξει ιδέες από τότε ο κ. Τσίπρας, πλην ίσως την κόμμωση του, αφού τότε εμφανιζόταν με μικρή… κοτσίδα. Αλλά, ίσως τότε ποτέ δεν θα πίστευε ότι θα ηγείτο ενός συνασπισμού που θα γινόταν «μεγάλο κόμμα». και θα έστελνε επιστολές στους μεγάλους της Ευρώπης…

***
Ο «Πανίκας» από τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται (πάλι) για να δημιουργήσει δικό του κόμμα, παρά τον τηλεοπτικό εναγκαλισμό που είχε με τον κ. Κ. Καραμανλή, την περασμένη Κυριακή. Άλλωστε έτοιμος ήταν να ανακοινώσει το κόμμα του πριν από τις εκλογές, αλλά ο κ. Παν. Ψωμιάδης την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Τώρα όμως, με τις εξελίξεις για την πανστρατιά, ποιος αλήθεια μπορεί να τον συγκρατήσει;

***
Είπε λοιπόν ο κ. Ψωμιάδης: « Δεν σας κρύβω ότι πριν την δημοσιοποίηση της ίδρυσης Δικτύου ΠΑΤΡΙ.Δ.Α» ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω κόμμα. Όμως τη συγκεκριμένη στιγμή αποφάσισα να μην προχωρήσω. Αλλά η κοινωνία δείχνει τον δρόμο. Οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν την απόφασή μου…» Στο νέο κόμμα λέει μάλλον ναι ο «Πανίκας», πλην όμως στο μυαλό του έχει πάντοτε τον κ. Καραμανλή λέγοντας για άλλη μία φορά ότι «το κεφάλαιο Καραμανλή δεν έκλεισε. Αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του Καραμανλή…».

***
Ετοιμάζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να διαβεί την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, εάν πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εάν αποτύχουν όλες οι διερευνητικές εντολές. Αυτά προβλέπονται στο Σύνταγμα και όπως έλεγαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος κ. Κ. Παπούλιας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι διαφορετικό απ΄ ότι προβλέπει το Σύνταγμα.

***
Βόλτα στους (άδειους) διαδρόμους της Βουλής έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (και προταθείς από τον κ. Γ. Παπανδρέου ως μεταβατικός Πρωθυπουργός) κ. Φ. Πετσάλνικος. Έλεγε σε όποιον δημοσιογράφο συναντούσε ότι νιώθει κουρασμένος και ότι θα παραμείνει στη θέση του έως ότου συγκληθεί η νέα Βουλή, ορκισθούν οι νέοι βουλευτές και εκλεγεί νέο προεδρείο. Και όλα αυτά θα πρέπει, κατά την εκτίμησή του, να γίνουν έως τις 17 Μαΐου.

***
Στις 17 Μαΐου όμως θα παραδοθεί στους Βρετανούς και η Ολυμπιακή Φλόγα. Σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφής της Φλόγας, από την Πρωθιέρεια την ηθοποιό κυρία Ινώ Μενεγάκη. Θα παραστούν ανάμεσα σε άλλους ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012» Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, άλλα ουδείς γαλαζοαίματος. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα εκπροσωπηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την πριγκίπισσα Άννα στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές. Σημειώνω απλώς ότι πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο κ. Σπ. Γιαννιώτης ο οποίος θα παραδώσει την Φλόγα στον νεαρό Αλέξανδρο Λούκο, Βρετανό με ελληνικές ρίζες.

***
Η Φλόγα πάντως τελικά θα περάσει από το Καστελόριζο, παρά το πείσμα ορισμένων και ήδη άρχισαν και τα σχετικά πειράγματα του τύπου ότι «η φλόγα θα οριοθετήσει την… ΑΟΖ».

***
Στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα επανέρχεται ο κ. Κ. Καρτάλης αφού απέτυχε και αυτός και το ΠαΣοΚ να εξασφαλίσει έδρα στη Μαγνησία. Ήρθε πρώτος σε σταυρούς, αλλά ατύχησε και σήμερα λέει ότι δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω. Άλλωστε νέες εκλογές είναι πολύ κοντά και θα επαναλάβει λίαν συντόμως την προσπάθεια…

***

Πληροφορίες ότι στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, οι δημοσιογράφοι θα είναι περισσότεροι από τους βουλευτές (που είναι μόνον 41) κρίνονται ως ακριβείς.