Οσοι χαρακτηρίζουν τις σηµερινές εκλογές τις κρισιµότερες των τελευταίων 40 ή 50 ετών προφανώς υπερεκτιµούν τα γεγονότα. Και ακόµη, δεν γνωρίζουν ή παραβλέπουν τι συνέβη στο παρασκήνιο, όταν λ.χ. συνετελέσθη η µεγάλη Αλλαγή του ΠαΣοΚ που «έφερε τον λαό στην εξουσία».

Ηταν τόση η ανησυχία των υπό αποχώρηση κυβερνώντων ώστε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών έγινε κάτι που έµοιαζε µε προνουντσιαµέντο!

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάµεων, οι τέσσερις Αρχηγοί των Επιτελείων πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο Πρόεδρος µε αυστηρό ύφος τους είπε να γυρίσουν αµέσως στις θέσεις τους και να ξεχάσουν τα περί παραίτησης. Οπερ και εγένετο…

Ανησυχία όµως υπήρχε. Μεγάλη µερίδα πολιτών, κυρίως όσοι συγκροτούσαν τις ευνοούµενες, προνοµιούχες τάξεις, είχαν καταληφθεί από ανησυχία, ορισµένοι ετοίµαζαν τις βαλίτσες και τα διαβατήριά τους.

Ο τότε Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κωνσταντίνος Καραµανλής υπήρξε δέκτης ανησυχιών του είδους. Ενας συνοµιλητής του έτυχε οργισµένης σχεδόν απαντήσεως:

– Ακου εδώ! Αν ο Ανδρέας δεν πειράξει τα εξωτερικά, στα εσωτερικά να κάνει όσα λέει! Εχει δίκιο…

Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Η υπόµνησή τους είναι επίκαιρη (ηµέρα εκλογών γαρ) και προφανώς είναι και χρήσιµη.

Ο νικητής των σηµερινών εκλογών µπορεί να χειριστεί κατά το δοκούν τα εσωτερικά µας. Αλλά έχει περιορισµένες δυνατότητες στις σχέσεις µε ξένους. Δεν είναι δυνατόν να ανατρέψεις µονοµερείς διεθνείς συνθήκες.

Μπορείς βέβαια να ζητήσεις αλλαγές και ίσως µερικά πράγµατα µπορεί να βελτιωθούν – αλλά όσοι νοµίζουν ότι µπορούν να επιβάλουν τις επιθυµίες τους στις Βρυξέλλες ας ρωτήσουν τι έπαθε ο καθηγητής της Νοµικής που, αφού έκανε τον λύκο, τελικά έγινε πρόβατο και έτρεχε για να µην κοπούν τα κοινοτικά κονδύλια…

Οσοι σοβαρώς διεκδικούν την εξουσία γνωρίζουν ότι το πρόβληµα είναι δικό µας.