Το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την προεκλογική δέσμευση των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, να προχωρήσουν στην άμεση τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου που προβλέπουν την αστική και ποινική ευθύνη των προέδρων και των μελών των ΔΣ των ΠΑΕ σε περίπτωση επεισοδίων εκτός αγωνιστικών χώρων. Οπως αναφερόταν μάλιστα με επιθετικό στυλ στη σχετική ανακοίνωση του συνεταιρισμού των ΠΑΕ Α’ Εθνικής «η Σούπερ Λίγκα για άλλη μία φορά θέτει προ των ευθυνών τους εκείνους οι οποίοι ποινικοποιούν την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και επιβάλλουν νόμους που οδηγούν στη δαιμονοποίηση του ποδοσφαίρου»…
Πράγματι, οι εν λόγω διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να θεωρηθούν ισοπεδωτικές, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις χουλιγκανικών εκτρόπων εκτός γηπέδων τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν προληπτικά, πόσω μάλλον να αποτρέψουν κατασταλτικά, οι ιθύνοντες των ΠΑΕ. Γιατί λοιπόν σε κάθε περίπτωση να αποδίδεται αντικειμενική ευθύνη στους προέδρους των ΠΑΕ για την ανεξέλεγκτη δράση των οπαδικών συμμοριών;
Επιπροσθέτως, είναι πλέον φανερό ότι υπάρχουν οπαδικοί σύνδεσμοι που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με τους «γνωστούς-άγνωστους» κουκουλοφόρους, οι οποίοι δρουν στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εχοντας κοινό εχθρό την Αστυνομία και στόχο το… μπάχαλο και τις λεηλασίες, οι δύο χώροι αλληλοτροφοδοτούνται είτε στους δρόμους είτε μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Και φυσικά δεν θα μπορούσε όλος αυτός ο αχταρμάς χουλιγκάνων – «κουκουλοφόρων» και η εκπορευόμενη εξ αυτού βία εκτός αγωνιστικών χώρων να θεωρείται ότι τελεί εν γνώσει ή πολύ περισσότερο υπό την αιγίδα των προέδρων των ΠΑΕ.
Αυτή ωστόσο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και η άλλη, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες με τους χιλιάδες οργανωμένους οπαδούς: εκείνη που αφορά τις σχέσεις (χορηγικής) στοργής των αφεντικών ή άλλων θερμοκέφαλων – ή και εντεταλμένων – παραγόντων των ΠΑΕ με τα πρωτοπαλίκαρα των οπαδικών στρατών. Δεν αποτελεί μυστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες οι διοικήσεις των ομάδων είναι εκείνες που «χαρτζιλικώνουν» τους συνδέσμους προκειμένου να τους έχουν στο πλευρό και όχι απέναντί τους. Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση, ο ομφάλιος λώρος με τους οργανωμένους οπαδούς διατηρείται εμμέσως με τη διάθεση εισιτηρίων προς τους συνδέσμους, οι οποίοι τα πουλάνε με «καπέλο» 5 ευρώ ώστε να μαζεύουν ρευστό που χρειάζονται για τα πολεμοφόδιά τους…
Από αυτή την άποψη ο (νέος) νόμος ποινικοποιώντας όχι μόνο την ευθύνη των φυσικών προσώπων-ταραξιών των γηπέδων αλλά αποδίδοντας και αντικειμενική ευθύνη στους προέδρους των ΠΑΕ για τα όποια έκτροπα, συμβάλλει στο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των παραγόντων με τις χουλιγκανικές σφηκοφωλιές των οπαδικών συνδέσμων. Ας μην τα θέλουν λοιπόν μονά ζυγά δικά τους οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου που για πολλοστή φορά σπεύδουν να εγκαλέσουν την πολιτεία ζητώντας τροποποίηση (κατ’ ουσίαν ακύρωση) του αθλητικού νόμου.
Ενός νόμου, που ας μην ξεχνάμε, για να μην υπάρξουν παρενέργειες με το περιβόητο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου» η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δέχτηκε να κάνει μία σημαντική παραχώρηση. Συγκεκριμένα, απεμπόλησε το δικαίωμα της πολιτείας να ελέγχει και να αποφασίζει (μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού) για τη νομιμότητα συμμετοχής των συλλόγων στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, παραχωρώντας στην ΕΠΟ τη δικαιοδοσία επιβολής των σχετικών ποινών με τον όρο ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα αυστηροποιήσει τον Πειθαρχικό της Κώδικα.
Τελικά όμως οι ηγεσίες ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας… την έφεραν στην πολιτική αθλητική ηγεσία και στη Βουλή! Οι ποδοσφαιροπαράγοντες συνομολογώντας ότι σχεδόν οι μισές ομάδες της Λίγκας δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν λόγω χρεών και οφειλών εκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο δεν θέσπισαν βαρύτερες ποινές αλλά αποφάσισαν να καταργήσουν και την (ισχύουσα ως τώρα) ποινή υποβιβασμού των συλλόγων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία! Ποια τιμωρία θα επιβάλλεται; Απλώς η απαγόρευση να κάνουν μεταγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων!..
Παρεμπιπτόντως, στις 15 Μαΐου ορίστηκε να συζητηθεί στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή της ΠΑΕ Παναιτωλικός κατά της προαναφερθείσης απόφασης (κατάργηση υποβιβασμού) για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων που έλαβε το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας στις 22 Μαρτίου και ενέκρινε το ΔΣ της ΕΠΟ στις 6 Απριλίου. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε και τι θα αποφανθεί το εν λόγω δικαστήριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ