από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η ώρα της Αριστεράς: Η μοναδικότητα των εκλογών

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι εκλογές της 6ης Μάη είναι μοναδικές στην πρόσφατη ιστορία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Για δύο λόγους. Σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η συνέχιση ή η ανατροπή της «μνημονιακής» πολιτικής, της δανειακής σύμβασης και των συνεπειών της στην ελληνική κοινωνία. Ο άλλος λόγος όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικός. Για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες οι εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της λήξης της 4ετίας, ούτε επιλογή της κυβέρνησης. Αντίθετα. Επιβλήθηκαν από τον ίδιο τον λαό. Τα δυο χρόνια του «μνημονίου» η κοινωνική πλειοψηφία αντέδρασε με ποικίλους τρόπους (17 γενικές απεργίες και πολλές μικρότερες, πολυπληθείς συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στις πλατείες πανελλαδικά, επί μέρους κινήματα ανυπακοής, αντίστασης και αλληλεγγύης) δηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την άρνησή της να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, το νέο καθεστώς. Δηλώνοντας στην πραγματικότητα την άρνησή της να απογοητευτεί και να κατακερματιστεί σε εξατομικοποιημένες και μοιρολατρικές «μονάδες». Ο ελληνικός λαός δηλώνει – λόγω και έργω -  ότι είναι παρών δίνοντας φωτεινό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη και επηρεάζοντας καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Οι εκλογές της Κυριακής συμπυκνώνουν την ουσία αυτής της διαδικασίας και αντίστοιχα ορίζουν και το περιεχόμενο της απάντησης που θα προκύψει απ’ την κάλπη. Πρώτος στόχος η μεγαλύτερη δυνατή καθίζηση του δικομματικού κατεστημένου, η αδυναμία του να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο χρειάζεται μιας σαφής απάντηση στο μείζον ζήτημα της σύγκρουσης με τις επιλογές των «ισχυρών» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Από τα κορυφαία στελέχη αυτών των οργανισμών μέχρι τους ντόπιους συνοδοιπόρους τους, το πολιτικοοικονομικό διαπλεκόμενο σύστημα εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον πρόεδρο του ΣΕΒ μέχρι τα στελέχη των «μνημονιακών» κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Σια), υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση της δανειακής σύμβασης και των συνακόλουθων μέτρων σημαίνει έξοδος από το ευρώ, εθνική απομόνωση και μεγαλύτερη κοινωνική καταστροφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στον αντίποδα. Προτείνει άμεση καταγγελία και ανατροπή της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και όλων των μέτρων που απορρέουν απ’ αυτά, αθέτηση πληρωμών προς τους δανειστές, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και οικονομική ανασυγκρότηση με μοχλό ένα νέο δημόσιο, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των κομματικών πελατειακών σχεδιασμών. Με μέτρα όπως εθνικοποιήσεις – κοινωνικοποιήσεις των τραπεζών και των βασικότερων τομέων της παραγωγής και της οικονομίας, βαριά φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, πρόγραμμα επείγουσας στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας με μέτρα κατά της ανεργίας, στήριξης των μισθών και των συντάξεων κ.λ.π. καθώς και την άμεση εξοικονόμηση πόρων από την σοβαρή φορολόγηση της εκκλησιαστικής επιχειρηματικότητας και περιουσίας και την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Πρόκειται για απολύτως ρεαλιστική πρόταση που στηρίζεται αφενός στην ξεκάθαρη επιλογή της πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνικής πλειοψηφίας και των αναγκών της έναντι των απαιτήσεων των δανειστών αλλά και των συμφερόντων μιας πολύ μικρής μειοψηφίας, του μεγάλου ντόπιου κεφαλαίου.

Αφετέρου στηρίζεται στην εκτίμηση για το βάθος και τις παραμέτρους της κρίσης της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και αρχιτεκτονικής της ΕΕ. Όταν στην «κόκκινη ζώνη» της κρίσης χρέους βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία των οποίων οι δανειακές ανάγκες είναι υποπολλαπλάσιες απ’ αυτές της Ελλάδας και ταυτόχρονα ο «ιερός κανόνας» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το σύμφωνο του Ευρώ και οι συνακόλουθες συνθήκες φτάνουν να αμφισβητούνται από τον προσεχή πρόεδρο της Γαλλίας, τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ, φωτογραφίζοντας τα αδιέξοδα στο επίπεδο της κορυφής της ΕΕ, τους ανταγωνισμούς που δημιουργούν ρωγμή στον ίδιο τον γαλλογερμανικό άξονα, η δυνατότητα άσκησης πολιτικής με χρήση επιθετικής στάσης – παύσης πληρωμών εντός ΕΕ και διεκδίκησης της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους – είναι απολύτως εφικτή επιλογή.

Μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να δημιουργήσει νέο υπόδειγμα διεξόδου από τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και της αυξημένης έως εκρηκτικής κοινωνικής έντασης σε πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζοντας το περιεχόμενο του «ρεαλισμού», δημιουργώντας ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο «αδύνατος κρίκος» της ευρωπαϊκής κρίσης και μπορεί να μεταβληθεί από μια κυβέρνηση της αριστεράς σε «δυνατό κρίκο» που θα απελευθερώσει τις κοινωνικές δυνάμεις και τις πολιτικές εξελίξεις πανευρωπαϊκά.

Το ζήτημα της Δημοκρατίας

Κεντρικό ζήτημα σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι η Δημοκρατία και η Λαϊκή Κυριαρχία. Το στοιχείο που υποτίθεται ότι διαφοροποιούσε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από την καπιταλιστική ζούγκλα των ΗΠΑ σήμερα έχει μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ελίτ και περιστέλλεται ραγδαία. Στην Ελλάδα ταχύτατα και με άγριο τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματικά διαφορετική, εναλλακτική, αντιμνημονιακή πολιτική που δεν θα συνοδεύεται από την διεύρυνση της δημοκρατίας, από την ίδια την ενεργή συμμετοχή του λαού στις εξελίξεις. Η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής αλλά και τα θολά λαϊκιστικά δεξιά μορφώματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι παρά το μακρύ χέρι του ίδιου συστήματος που επέβαλε τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά αλλά και για πολύ μεγάλα κοινωνικά τμήματα που διαδήλωναν στο Σύνταγμα φωνάζοντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία…» το ζήτημα της Δημοκρατίας είναι απολύτως κεντρικό. Γι' αυτό και ο κρίκος που «δένει» όλη την εναλλακτική πολιτική πρόταση της αριστεράς είναι η οικοδόμηση θεσμών και διαδικασιών δημοκρατικού, κοινωνικού ελέγχου από τον ίδιο τον κόσμο της εργασίας και την λαϊκή πλειοψηφία σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής και πρώτ’ απ’ όλα στην ίδια την παραγωγή και την οικονομία.

Την Κυριακή 6 Μάη το στοίχημα αφορά στην αλλαγή σελίδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην πρώτη πράξη της αλλαγής του πολιτικού χάρτη, της αναγέννησης μια νέας, σύγχρονης και μαζικής παράταξης της αριστεράς. Αφορά στην εκλογική καταγραφή μιας πορείας αντίστασης του ελληνικού λαού που ξεκίνησε με τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στις πλατείες, τις γειτονιές, τις σχολές και τους χώρους δουλειάς και θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές με άμεσο στόχο την ανατροπή και την απελευθέρωση από τα δεσμά των δανειστών και των αποτυχημένων, σκληρών νεοφιλελεύθερων στρατηγικών και προοπτική τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Ο κ. Γιώργος Σαπουνάς (sapounasgiorgos.blogspot.com/) είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  και υποψήφιος βουλευτής στην Β' Αθηνών.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο όμορφος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ | 06/05/2012 15:27
  Μα τί ωραία, εύκολα και απλά, φαντάζουν όλα στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ! Θα ήθελα πολύ να πιστέψω ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα είναι εφικτές και ρεαλιστικές, αλλά, φευ, κάτι μου λέει πως πρόκειται για μια τεράστια σαπουνόφουσκα. Και βέβαια το να ονειρεύεται κανείς έναν όμορφο κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης, υψηλών συντάξεων και θέσεων εργασίας, δεν είναι καθόλου κακό. Το κάνει όμως όνειρα σε εντελώς λάθος χρόνο και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλες ουτοπίες, είναι όχι απλώς κακό, αλλά και επικίνδυνο.
  Ελένη
  απάντηση32
   
   
  Η αυριανή μέρα | 06/05/2012 09:40
  Η μόνη λύση για τη πατρίδας μας είναι μία κυβέρνηση κεντροαριστερής κατεύθυνσης με κεντρομόλο δύναμη το ΠΑΣΟΚ που θα διασφαλίσει την Ευρωπαική της πορεία αγωνιζόμενη για μία πορεία δικαιότερη για τους ίδιους τους λαούς της.
  timos.l
  απάντηση13
   
   
  ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ | 05/05/2012 21:38
  ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙ ΚΑΘΕ 15 ΜΕΡΕΣ. ΟΙ ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
  GIVRGOS
  απάντηση27
   
   
  πέρα βρέχει | 05/05/2012 19:22
  Όταν δανειζόμασταν και διορίζαμε που ήσασταν? Τι κάνατε ως αντιπολίτευση? Που ήταν οι οικονομικοί "σύμβουλοι" του Τσίπρα να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου? Και τώρα ποιον κοροϊδεύετε με το πάγωμα του χρέους ενώ ξέρετε ότι και χωρίς το χρέος δεν βγαίνουμε? Τι θα κάνετε? Θα απολύσετε ΔΥ? Πως θα εξυγιάνετε το κράτος και πως θα το δυναμώσετε όταν δεν καταγγείλατε ποτε όσους τα κάνουν γυαλιά καρφιά? Και πως θα υπάρξει ανάπτυξη(= λεφτά για συντάξεις, μισθούς δημοσιου, ΔΕΚΟ κλπ) όταν θα είμαστε τελείως για τελείως αναξιόπιστοι με ανεύθυνους πολιτικούς? Αλλα λίγο σας νοιάζει το αύριο εσάς, χαβαλές να γίνεται και πέρα βρέχει!
  Vi.Ma
  απάντηση3810
   
   
  otan o siriza paranomei... | 05/05/2012 13:41
  to gegonos oti to sigekrimeno komma ,parakamptei tis apofaseis ton nomimon eklegmenwn ekproswpwn tis koinwnias kai milo gia to paradeigma tis sigentrosis tis thessalonikis stin plateia aristotelous... to gegonos oti kollan afises opou vroun ,se kadous ,katastimata,staseis leei kati...eikones kai praxeis miloun apo mones tous
  Ανώνυμος / η
  απάντηση169
   
   
   
  ΗΛΘΕΝ Η ΩΡΑΝ ΣΑΣ! | 05/05/2012 11:59
  Παράσιτα και βακτήρια της δημοσιοϋπαλληλίας, «αγανακτισμένοι» συνταξιούχοι των 50-55 ετών, μέδουσες των ΔΕΚΟ, «εργαζόμενα» σαπροφυτα των ΟΤΑ, φραπεδόμαγκες των διαφόρων «Οργανισμών», μαφιόζοι λέκτορες και καθηγητες των ΑΕΙ, αμόρφωτοι ψευτο-καθηγητές των ΤΕΙ, φροντιστηριάκηδες φραγκοφονιάδς καθηγητες της Μέσης εκπαίδευσης, έμποροι ρούχων που δουλεύατε με 80% ποσοστό κερδους, καφετεριατζήδες που πουλάτε τον εσπρεσσο 2 φορές όσο τον πουλάνε στο Μιλάνο, επαγγελματίες «αριστεροί» συνδικαλιστές που δεν δουλεψατε ποτέ.... και λοιποί διακινητές κοπανιστού αέρα, ΗΛΘΕΝ Η ΩΡΑ ΣΑΣ! Οσες και οσοι και εαν συνασπιστείτε στην «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», κρυφοί και φανεροί θαυμαστές του ακροδεξιου Κα(η)μμενου, του νεο-Κνίτη Τσίπρα και των σούργελων τυπου Δημαρά πρέπει να καταλάβετε το εξης: όντως στις 7 Μαϊου θα ξεκινησει εμφύλιος πολεμος και στο τέλος θα υπάρχει ενας μονον νικητης. Ο πολεμος δεν θα ειναι πιά στα blogs όπως τωρα που περισσευει η τζαμπα μαγκιά και οι δηλώσεις τύπου «θα σας φαμε, θα σας κρεμάσουμε, κ.λπ». –ουτε βέβαια θα ειναι κλεφτοπόλεμος με μολότωφ και φωτιες και μπολιγουντιανά εφέ. Ο πραγματικος πολεμος θα γίνει μεσα στη κοινωνία, στους χώρους της δουλειάς και της πραγματικης παραγωγής εκει που ειστε θλιβερη μειοψηφια. Γι’αυτο χαιρόσαστε με εκλογικα νούμερα 8%, 10%, κ.λπ –γιατι αυτα είναι τα όρια σας στην κοινωνία. Κοπιάστε στην πραγματική ζωή του ιδιωτικου τομέα, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας, του μεροκάματου με αβέβαιο αυριο, εκει που ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ/Καμμενος αντιμετωπίζονται σαν ανεκδοτα που τα υποστηρίζει η βολεμενη κοινωνία των κρατικοδίαιτων. Και εκει, στον πραγματικό κόσμο, στον ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και οχι του παρασιτισμού -όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη- θα δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σακκος.
  Dr.Mirabilis
  απάντηση3115
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΛΟ! | 05/05/2012 11:52
  Καλόοοο!!!
  Νίκος Κυριακίδης
  απάντηση610
   
   
   
  ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΤΕΛΟΣ! | 05/05/2012 11:30
  Φίλε μου, όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει στην Αριστερά την δυνατότητα να κάνει κάτι πιο δημιουργικό από σκέτη αντιπολίτευση. Να δούμε πώς θα αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα.
  Ναυτίλος
  απάντηση189
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μακάρι... | 05/05/2012 11:20
  Μακάρι να έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ! Υποθέτω για να δημοσιεύει το Βήμα τέτοιο άρθρο παραμονή εκλογών κάτι θα ξέρει!!!
  Σ.Β.
  απάντηση1021
   
   
   
  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | 05/05/2012 09:24
  Κάποιες ερωτήσεις στον φίλο μας, 1) Πες μου σε πιο Ευρωπαϊκό κράτος ο λαός του έχει εμπιστευτεί κυβέρνηση της αριστεράς? 2) Πες πως ο ΣΙΡΙΖΑ παίρνει αυτοδυναμία από Δευτέρα, πια συνιστώσα θα μας κυβερνήσει? του Τσίπρα καταγγελία της σύμβασης, του Λαφαζάνη επιστροφή στη δραχμή, του Χουντή επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. 3) Μετά την διακοπή της δανειοδότησης πως θα καλυφθούν τα πρωτογενή ελλείμματα? 4) Τον άλλο μήνα θα πάρω την μικρή σύνταξη μου αν χρεοκοπήσει η χώρα?
  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  απάντηση258
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δημοκρατία και Φασισμός | 05/05/2012 09:04
  Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία γνώμης. Βίαιες επιθέσεις, προπηλακισμοί, δολοφονικές επιθέσεις με μολότοφ και καδρόνια σε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους δεν είναι Δημοκρατία αλλά φασισμός. Και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ του δεν καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες των οπαδών του, άρα προωθεί τον φασισμό.
  Αλέξανδρος Αθ.
  απάντηση2412
   
   
  Χα! | 05/05/2012 01:19
  Με τα λαϊκίστικα βδελυγμιαια τσιτσιρισματα έχεται τραβήξει με το μέρος σας κάθε καρυδιάς καρύδι. Αυτο θα είναι και η καταστροφή σας σε πολυ μικρό διαστημα... Ελπίζω να μην είναι και η δικη μου και της οικογένειας μου. Όσο για τη περίπτωση που βγαλεται κάτω απο 10% παλι θα ουρλιαζεται ότι σας πολεμάνε τα ΜΜΕ, όχι ότι ο λαός σας έχει μουτζωσει, άρα θα πιπιλατε τη καραμέλα της λαϊκής πάλης, των αγαναχτησμενων, και του δεν πληρωνω. Χωρίς να κάνεται τη σκέψη ποιες δυνάμεις αναπτύσσονται μέσα σε αυτη την άνομια που υποδαυλιζεται με το Καμμενο, τους Χρυσαυγιτες, τους ΠΑΜιτες και το κάθε λογής λαμόγιο μέσα και έξω απο τα πανεπιστημια. ΣΙγα σιγά θα βγούνε και τα δικα σας στη φορα, μη φοβάστε!
  M.P.
  απάντηση2415
   
   
   
  ENHMEΡΩΣΗ | 05/05/2012 00:32
  ‎""ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ<> H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛ. ΒΑΣ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 177 ΣΤΟ 14ο ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ 69 ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ TOY 2007 ΑΠ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΣΩΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ OI ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ¨ΔΑΝΕΙΣΤΗ¨ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 1
  NIKOS
  απάντηση122
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κατι δεν καταλαβατε ... | 04/05/2012 23:32
  Εαν νομιζετε οτι ο Σοιμπλ και το λοιπο ιερατειο επιθυμει να επικρατησουν στις μεθαυριανες εκλογες οι φιλομνημονιακες δυναμεις εξαπαταστε. Φοβαμαι οτι πλην του ΔΝΤ, ολοι οι υπολοιποι ενδομυχα ευχονται να δουν την Ελλαδα να σερνεται απο καλπη σε καλπη η ακομα χειροτερα να αναδεικνυει πλειοψηφια Τσιπρα-Κανελλη-Καμενου. Τον λογο τον αφηνω στην κριση σας ...
  Χαραλαμπος
  απάντηση1913