Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το Γιάνκοβιτς. Εξαιρετικός και με ήθος παίκτης μπάσκετ στην ομάδα του Πανιώνιου. Σε ένα αγώνα ο διαιτητής σφύριξε ένα άδικο κατ’ αυτόν φουλ εναντίον του, σε κρίσιμη στιγμή. Ο Γιάνκοβιτς αγανακτισμένος και εκτός ελέγχου κτύπησε με δύναμη το κεφάλι του στο στύλο της μπασκέτας, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Το αν είχε δίκιο ή άδικο δεν μέτρησε. Ο στύλος δεν ασχολήθηκε με αυτό το ερώτημα.

Η σκηνή αυτή ήλθε στη σκέψη βλέποντας τις επερχόμενες εκλογές. Από τη μία πλευρά, ένας Ελληνικός λαός εν πολλοίς απογοητευμένος από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα και οι πολιτικοί τους, συνήθως χωρίς ειλικρινή αυτοκριτική, με τον ίδιο ξύλινο λόγο ή λαϊκισμό ή προσωπικές φιλοδοξίες.

Το διακύβευμα όμως των εκλογών δεν είναι η τιμωρία κάποιων κομμάτων και πολιτικών. Είναι η χώρα και η ίδια η ζωή μας. Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες βελτιώνονται και πηγαίνουν μπροστά μέσα από αυτοκριτική και αλλαγή κατεύθυνσης. Όποτε επέλεξαν αντίδραση χωρίς αυτοκριτική και έλεγχο, οδηγήθηκαν σε ακραίες θέσεις και αυτοκαταστροφή.

Ποια θα είναι η δική μας στάση ως λαός; Μήπως πρέπει έστω και τη τελευταία στιγμή να κάνουμε ειλικρινή αυτοκριτική, όσο επώδυνο και αν είναι; Να θυμηθούμε αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις, αυτούς που κλέβουν το ΙΚΑ, αυτούς που θεωρούν ότι συνδικαλιστικό καθήκον είναι να δίνουν προαγωγές και να ρίχνουν διοικήσεις, αυτούς που έβαζαν στο περιθώριο όποιους δεν συμφωνούσαν μαζί τους, αυτούς που ξόδευαν χωρίς ίχνος νοικοκυροσύνης, αυτούς που μετέτρεπαν επιχορηγήσεις σε ακριβά αυτοκίνητα, αυτούς που….

Η αυτοκριτική θα βοηθήσει. Στις εκλογές αυτές επιλέγουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και ταυτόχρονα να αλλάξουμε, βάζοντας τους εαυτούς μας και τη χώρα σε νέα δημιουργική κατεύθυνση. Η γενιά της μεταπολίτευσης δημιούργησε μια Ελλάδα πιο πλούσια για τον μέσο Έλληνα, αλλά συνήθως όχι πιο δίκαια, πιο οργανωμένη, πιο παραγωγική και πιο ηθική. Θα αλλάξουμε κτίζοντας μια νέα δημιουργική Ελλάδα ή αρνούμενοι τη νέα πραγματικότητα θα κτυπήσουμε το κεφάλι στο στύλο, οδηγώντας τη χώρα και τους εαυτούς μας σε μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια ταλαιπωρία;

Τι κάνουμε τώρα;

Παρ’ ότι δεν μπορούμε να δούμε το αύριο καθαρά, παρ’ ότι είμαστε απογοητευμένοι και ενίοτε αγανακτισμένοι, καλύτερα να παίξουμε άμυνα. Ο αγώνας δεν έχει κριθεί ακόμα, ούτε το πρωτάθλημα. Μετά τις εκλογές μπορούμε να ξαναδούμε τα πράγματα πιο ήρεμα. Να δημιουργήσουμε νέα ελπίδα και όραμα, σε άλλη λογική και κατεύθυνση. Βεβαίως και με νέα πρόσωπα.

Ο κ. Δημήτρης Σαντιξής ήταν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος της μεταπολίτευσης. Διετέλεσε στέλεχος πολυεθνικών στο διεθνή χώρο και ανώτατο διοικητικό στέλεχος τραπεζών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.