Άστραψε και βρόντηξε η κυρία Ιουλίτα Ηλιοπούλου επί σειρά ετών σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, μόλις πληροφορήθηκε ότι στο δεκάλεπτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιούνται πλάνα από τον νομπελίστα ποιητή. Η κυρία Ηλιοπούλου, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ν.Δ. χρησιμοποίησε στίχους από ποιήματα του Ελύτη και ζήτησε την απόσυρσή τους από την τηλεοπτική διαφήμιση του κόμματος. «Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας την μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση» ανέφερε σε δήλωσή της η κυρία Ηλιοπούλου και έριξε το καρφί της προς το επιτελείο της ΝΔ: «Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ’ αγάλματα!».

***
Πάντως, επειδή διάφοροι είπαν ότι αποσύρθηκε η μονταρισμένη φωτογραφία με την Αγία Σοφία με σταυρό και χωρίς μιναρέδες, θα σας πληροφορήσω πως δεν προχώρησε η αποκαθήλωση… Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο χώρο μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, στις δυο γιγαντοοθόνες προβαλλόταν συχνά το προεκλογικό σποτ και με Ελύτη και με Αγιά Σοφία…

***
Το «παρών» έδωσε ο κ. Κ. Καραμανλής με τη συζύγό του κυρία Νατάσα Παζαϊτη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Ζάππειο. Το ζεύγος Καραμανλή έφθασε αρκετή ώρα πριν αρχίσει η ομιλία του κ. Σαμαρά και τον υποδέχθηκαν με πολύ θέρμη και συνθήματα, δείγμα της αγάπης των οπαδών της Ν.Δ. Στην εξέδρα δεν ανέβηκε, όπως θα περίμεναν πολλοί. Ο ίδιος εξάλλου έκανε και τρεις δηλώσεις υποστηρικτικές για τον κ. Σαμαρά τις τελευταίες εννέα ημέρες. Πληροφορήθηκα ότι στο επιτελείο του κ. Σαμαρά κάποιοι σκέφθηκαν να ανεβεί ο κ. Καραμανλής στην εξέδρα…Πολύ γρήγορα εγκατέλειψαν την σκέψη…

***

Η ατραξιόν της συγκέντρωσης Σαμαρά στο Ζάππειο ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Βίλφρεντ Μάρτενς, ο οποίος ξεκίνησε το χαιρετισμό του στα ελληνικά και με αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή.

****
Να άρει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι γνωστές τηλεοπτικές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή επικρατείας κ. Αθ. Παφίλη (που είπε ότι πριν ορκισθεί η καινούργια κυβέρνηση ο λαός να βγει στους δρόμους), επιχείρησε ο Περισσός αποδίδοντας τα αρνητικά σχόλια που έγιναν σε…«βρόμικη διαστρέβλωση». Με ποιο επιχείρημα; Με το ότι ο κ. Παφίλης είπε «αυτό που το ΚΚΕ λέει σ΄ όλη την προεκλογική περίοδο: ότι όποια κυβέρνηση κι αν βγει τον λαό τον περιμένουν άμεσα μέτρα δραστικών περικοπών» και ότι ως εκ τούτου πρέπει «ο λαός οργανωμένα να απαντήσει στον πόλεμό τους». Πείθει δεν πείθει το ΚΚΕ μ΄αυτό το επιχείρημα, αυτό που μένει είναι ότι «μάζεψε» άρον άρον τα λεγόμενα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, καθώς δημιουργούσαν ποικίλους μέχρι παρεξηγήσεως συνειρμούς.

***
Τρόμαξε η κυρία Βάνα Μπάρμπα υποψήφια βουλευτής της Β΄ Αθηνών με το ΛΑΟΣ, όταν άκουσε το ενδεχόμενο της ένταξής της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο «BHMA»: «Τι θα κάνω εγώ εκεί μέσα;» είπε η δημοφιλής 47χρονη ηθοποιός, που ωστόσο θα έχει παρερμηνεύσει την έννοια του λαϊκισμού με εκείνης της λαϊκότητας: «βαθύς λαϊκισμός είναι καλό πράγμα» αναφερόμενη στον αρχηγό της κ. Γ. Καρατζαφέρη.

***
Πειρατές στο Ζάππειο, πειρατές και στη Συγγρού. Γέμισε ο κόσμος με πειρατές. Το μουσικό σήμα του διαφημιστικού σποτ της ΝΔ προέρχεται από το soundtrack των εμπορικότατων ταινιών «Πειρατές της Καραβαϊκής». Όχι ο πρωταγωνιστής των «Πειρατών» κ. Τζόνι Ντεπ δεν ήταν διαθέσιμος για τον απλούστατο λόγο, ότι το κασέ του είναι αντίστοιχο με το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα. Το ίδιο soundtrack ακούστηκε και σε τηλεοπτικό σποτ του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Στην πολυκατοικία της Δεξιάς οι «Πειρατές» φαίνεται να έχουν πέραση.

***
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (το ορίτζιναλ Πειρατικό Κόμμα) δεν χρησιμοποιεί καμία μουσική από τους «Πειρατές της Καραβαϊκής», ούτε έχει κατεβάσει από το Ιντερνέτ οποιοδήποτε soundtrack. Στα σποτ του κόμματος υπάρχει άλλη μουσική.

***

Πάντως η ΝΔ ακολουθεί φαίνεται τα μουσικά χνάρια του πάλαι ποτέ ιστορικού ΠαΣοΚ («ορίτζιναλ» για ορισμένους ΠαΣοΚ) που χρησιμοποιούσε με μαεστρικό τρόπο την απίστευτη Carmina Burana του Καρλ Ορφ σε ανάλογες προεκλογικές εκστρατείες. Ένα μουσικό θέμα που είχε κάνει αίσθηση στην ταινία Εξκάλιμπερ, διόλου τυχαία παραγωγής 1981.

***
Να λοιπόν που γίνονται εκλογές και στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων γίναμε… Βουλγαρία. Χρυσές δουλειές μαθαίνω ότι κάνει ένα τυπογραφείο στην πόλη Πετρίτσι της Βουλγαρίας που τυπώνει ψηφοδέλτια υποψηφίων κάθε κόμματος στη μισή τιμή που τυπώνουν τα τυπογραφία στην Ελλάδα. Το αποκάλυψε ο δήμαρχος της πόλης κ. Βέλιο Ίλιεφ σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Να σημειώσω απλώς ότι ιδιοκτήτης του τυπογραφείου στη Βουλγαρία είναι Έλληνας.

***
Που είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου; Δεν μπορεί ο πρώην Πρωθυπουργός χωρίς ταξίδι, πάντοτε όπως λένε οι συνεργάτες του για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων. Έτσι πήρε το αεροπλάνο και βρέθηκε στην Ελβετία (λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές) σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου St. Gallen με θέμα «Χάραξη Πολιτικής σε ακραίες συνθήκες». Η εκδήλωση έχει κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των κινδύνων (facing risk) στην οικονομία και στην πολιτική.