Μπορεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο (φυρερίσκος) της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος να απαρνείται τον φασισμό και τον ναζισμό, για να ξεγελάσει κανέναν ψηφοφόρο, όμως αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι ακόμα διατηρεί κάποιες συνήθειες του πολιτικού του προτύπου Αδόλφου Χίτλερ. Και δεν είναι μόνον ο ναζιστικός χαιρετισμός, αλλά και η εμμονή του στην… αστρολογία, καθώς ο Χίτλερ εμβάθυνε το χόμπι αυτό περιτριγυριζόμενος -όπως λένε οι ιστορικοί- από πολλούς αστρολόγους. Έτσι και ο κ. Μιχαλολιάκος αρέσκεται, μου λένε, να μελετά τα άστρα και να κάνει προβλέψεις για το μέλλον και με την παραδοσιακή αστρολογία, αλλά και την πιο μυστηριακή, αυτής των σκανδιναβικών… ρούνων.

***
Στελέχη του που τελευταίως αποσκίρτησαν από την Χρυσή Αυγή, καταγγέλλοντας μάλιστα ως προδοτικές τις πρακτικές του κ. Μιχαλολιάκου βεβαιώνουν ότι ο «Αρχηγός» ανέβαλε ή ακύρωνε συχνά συγκεντρώσεις μόνον και μόνον επειδή εκείνη την ημέρα θεωρούσε ότι ο Ερμής ήταν… ανάδρομος. Όσοι πάντως τον επισκέπτονται τελευταίως στα γραφεία του, στον Σταθμό Λαρίσης, διαπιστώνουν μία σιγουριά ότι το κόμμα θα εισέλθει στη Βουλή. Μάλλον είναι από τις αστρολογικές προβλέψεις του κ. Μιχαλολιάκου.

***
Ήταν το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν έλειψαν σ΄ αυτό ούτε οι εναγκαλισμοί Πασόκων και Νεοδημοκρατών υπουργών, αλλά ούτε και οι συγκινήσεις. Ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς για τη συνεργασία, αλλά ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον κ. Θ. Πάγκαλο για την άριστη συνεργασία. Ο κ. Πάγκαλος που δεν πρόκειται να πολιτευθεί ήταν ανέλπιστα το σημείο αναφοράς όλων των υπουργών που μίλησαν θετικά γι΄ αυτόν, αφού έπαψαν πλέον και να τον θεωρούν πολιτικό ή κομματικό τους αντίπαλο και το σημαντικότερο δεν πρόκειται ποτέ να τους βαθμολογήσει. Ιδιαίτερα θερμός για τον κ. Πάγκαλο ήταν ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος υπενθύμισε πως «σφράγισε με την παρουσία του τη νεότερη πολιτική ιστορία».

***
«Οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τις λέξεις», γράφει στο προεκλογικό του φυλλάδιο, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Ο πρώην υπουργός Άμυνας ήταν από τους πλέον ολιγόλογους στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, χωρίς ομιλίες, δηλώσεις κτλ. Όσο λιγότερο ομιλείς τόσο πιο πολύ κερδίζεις την εμπιστοσύνη του κόσμου είχε πει κάποτε και προσπάθησε να κάνει λιγότερες δηλώσεις ακόμα και από τον… κ. Κ. Καραμανλή. Στο προεκλογικό φυλλάδιο του κ. Μεϊμαράκη αναγράφεται σε περίοπτη θέση κάτι που δεν βλέπεις σ΄ άλλα φυλλάδια υποψηφίων: «Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία, ως οπλίτης, στον Στρατό Ξηράς»!

***
Αιφνιδιαστική παρέμβαση της κυρίας Έλενας Παναρίτη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Βγήκε σε ραδιοφωνικό σταθμό για να στηρίξει τον… κ. Αντ. Σαμαρά. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος η κυρία Παναρίτη, η οποία εμφανιζόταν στο ΠαΣοΚ ως ειδήμων του ΔΝΤ, πλην όμως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, φαίνεται πως δεν εκτίμησε αυτό το προσόν της και δεν την συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτια, είπε ότι θεωρεί τον κ. Σαμαρά ότι ωρίμασε και ότι είναι η μόνη λύση με τις προτάσεις του για μικρό και ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο «χαμηλής τριβής». Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μόνον που είπε είναι ότι έχει μικρές ελπίδες για να ανακάμψει, εάν προηγουμένως δεν υπάρξουν προγράμματα για ανάπτυξη.

***
Κάτι τέτοια έλεγε και σε κάποιες συσκέψεις που γίνονταν στο ΠαΣοΚ (ορισμένες από τις οποίες πήγαινε, λένε, απρόσκλητη) τα μάθαιναν στην τότε κυβέρνηση και δεν την δέχονταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως η κυρία Παναρίτη θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου, όχι ως «κηπουρός» του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά για τη φράση της΄… «είμαι εκτός ρούχων», όταν γινόταν συζήτηση για το μνημόνιο. Τελικά την επομένη «εισήλθε εντός ρούχων» αφού ψήφισε λέγοντας ένα βροντερό «ναι».

***
Ψωμί και ψήφος. Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα στην Πιερία. αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Την περασμένη εβδομάδα η Εθελοντική Ομάδα δράση Πιερίας (αυτή που ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας») εξέδωσε ανακοίνωση και ζήτησε τη συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειες. Την ίδια χρονική περίοδο, στελέχη του πολιτικού γραφείου υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ κυκλοφορούσαν στο νομό, αναζητώντας φτωχές οικογένειες και λέγοντάς τους ότι «ο υποψήφιος θα σας δώσει τρόφιμα, θέλει μόνο φωτοτυπία της ταυτότητας σας». Από την Κυριακή 29 Απριλίου άρχισε η διανομή κουτιών με τρόφιμα. Οι προσερχόμενοι παρέδιδαν τη φωτοτυπία της ταυτότητάς τους και έπαιρναν το κουτί. Αν κάποιος δεν είχε «εγγραφεί στα μητρώα του πολιτικού γραφείου» στέλνονταν εκεί, προκειμένου να «δηλωθεί». Κριτήριο διανομής ήταν μόνον και μόνον η δήλωση πίστης προς το όνομα του υποψηφίου και όχι η οικονομική κατάσταση. Και εις ανώτερα θα πείτε, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι επικεφαλής της διανομής ήταν η… πεθερά του υποψηφίου βουλευτή.

***
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα από την Αχαΐα και προερχόμενος από λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, μεταξύ άλλων και στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια. Με προέλευση και περγαμηνές του ίδιου πανεπιστημίου στην ίδια περιφέρεια δοκιμάζει την τύχη της, ως υποψηφία του ΠαΣοΚ η κυρία Γεωργία Παπαντωνοπούλου, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει το πρόβλημα όλων των υποψηφίων βουλευτών της Αχαΐας. Δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου (χωρίς σταυρό), που είναι πιθανόν να της πάρει την έδρα.

***
Μπορεί ο υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης να μην γνώριζε, όταν τον ρώτησε συνεργάτης μου, ότι στην αρμοδιότητά του υπάρχει και ένα πολυτελές τζετ, οι υπηρεσίες του υπουργείου του, όμως όχι μόνον το γνώριζαν, αλλά συνέταξαν αμέσως και ανακοίνωση. Σημειώνουν πάντως ότι το αεροσκάφος αγοράστηκε το 2007 με διεθνή διαγωνισμό «κατόπιν αποφάσεως της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής» ότι η ύπαρξη τέτοιου αεροσκάφους αποτελεί κοινοτική υποχρέωση (για τον έλεγχο ασφάλειας της αεροναυτιλίας) και τέλος_ αναφέρει, αυτό που σας έγραψα, ότι το αεροσκάφος βρίσκεται στην Κύπρο και είναι μισθωμένο έναντι σημαντικού τιμήματος.

***
Ο Ιωσήφ Στάλιν ζει ανάμεσά τους, δεν είναι πρώτη φορά που το επίσημο κομματικό όργανο του ΚΚΕ, ο Ριζοσπάστης, αναπολεί το «μεγαλείο» του «Πατερούλη». Εκτός από τα κατά καιρούς αφιερώματα για τον βίο και την πολιτεία του Στάλιν επί Σοβιετικής Ένωσης, συχνά φιλοξενούνται και εισφορές μελών ή οπαδών του ΚΚΕ στη μνήμη του. Για όσα προσέφερε «στην εφαρμογή του Μαρξισμού Λενινισμού και στην οικοδόμηση του Σοσιαλισμού». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο τελευταίο συνέδριό του το ΚΚΕ πραγματοποίησε και επισήμως την (επι)στροφή του στον Σταλινισμό. Μόνον που ακόμα δεν έχει στηθεί στον προαύλιο χώρο του Περισσού, δίπλα από το Λένιν και το άγαλμα του Στάλιν. Την ίδια στιγμή που οι αντικομουνιστές της Γεωργίας θέλουν να γκρεμίσουν το μνημείο στη γενέτειρά του.