Η ελληνική κεντροαριστερά, με κύριο εκφραστή το ΠαΣοΚ, ευτύχησε τα τελευταία 40 χρόνια να λειτουργήσει μέσα σε ένα εξόχως ευνοϊκό περιβάλλον για την πολιτική και τις επιδιώξεις της.

Απέδειξε ότι σε καιρούς οικονομικής παλίρροιας, κατάφερε να προωθήσει την κοινωνική σύγκλιση, να ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα και να γεφυρώσει πολλά από τα μέχρι πρότινος αγεφύρωτα χάσματα.

Με δυο λόγια, η ελληνική κεντροαριστερά αποδείχθηκε ικανός διαχειριστής μίας περιόδου όπου το αύριο ήταν εξ’ορισμού οριακά καλύτερο από το χθες. Τι γίνεται όμως όταν η παλίρροια υποχωρεί; Όταν ο κίνδυνος μίας παρατεταμένης άμπωτης είναι πλέον ορατός;

Η κεντροαριστερά καλείται άμεσα να επαναπροσδιορίσει με σαφήνεια το όραμά της, να επιβεβαιώσει με ειλικρίνεια την αποστολή της και να υποστηρίξει με θάρρος το πρόγραμμά της.

Κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε κάθε είδους ευκαιριακές λαϊκιστικές πολιτικές, να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό το νέο, πολύπλοκο και ευμετάβλητο περιβάλλον, να αντέξει στις έντονες σειρήνες της τυφλής άρνησης και να ορίσει ξεκάθαρα την πορεία που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο – οικονομικό, συνεπακόλουθα κοινωνικό, μα ουσιαστικά πολιτικό.

Σήμερα το ΠαΣοΚ καλείται να δώσει μια διπλή μάχη. Αφενός να συμβάλει δυναμικά, δημιουργικά και υπεύθυνα στην πορεία ανάταξης της χώρας και αφετέρου να θωρακίσει την κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και υποβάθμισης των δημοκρατικών θεσμών.

Το έργο αυτό είναι δύσκολο, αποτελεί άσκηση πολιτικού θάρρους και απαιτεί ριζοσπαστική και όχι απλά μεταρρυθμιστική προσέγγιση.

Η κεντροαριστερά φέρει μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων. Φέρει, ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η χρησιμότητά της στην κοινωνία δεν είναι πλέον αυταπόδεικτη. Οφείλει, σε καιρούς που δεν περιμένουν πλέον κανέναν μας, να αποδείξει ότι μία γνήσια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση αρχών μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει στη νέα ελληνική ανόρθωση.

Οφείλει να θυμηθεί πως ιστορικά, κάθε φορά που το κέντρο δε μετείχε στη διακυβέρνηση της χώρας, στις σελίδες της ιστορίας κυριάρχησε το σκούρο μελάνι.

* Ο κ. Πάνος Αλέξανδρής είναι Δικηγόρος, υποψήφιος Βουλευτής Β΄Αθήνας ΠαΣοΚ