Φυσικά και η πορεία των ομάδων στο εκάστοτε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα (της όποιας κατηγορίας) κρίνεται – ή τουλάχιστον πρέπει να κρίνεται – αποκλειστικά από τα αποτελέσματά τους εντός των αγωνιστικών χώρων και όχι από τυχόν άλλες επιλήψιμες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με δοσοληψίες στο παρασκήνιο, όπως συχνά-πυκνά συζητείται μεταξύ των φιλάθλων και δη των οπαδών ή και καταγγέλλεται αορίστως από κάποιους παράγοντες.
Εν προκειμένω, ο υποβιβασμός από την Α’ στη Β’ Εθνική του Εργοτέλη και του Παναιτωλικού – τουτέστιν δύο επαρχιακών ΠΑΕ οι οποίες κατά τεκμήριο είναι από τις πιο υγιείς και νοικοκυρεμένες – δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλήγμα στον πολύπαθο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που μαστίζεται από πλείστα όσα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, διοικητικό, αγωνιστικό, κλπ.).
Αυτό όμως συνιστά απλώς μια διαπίστωση, που ουδόλως μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους διοικούντες, το προπονητικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές των συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίες δεν κατάφεραν μέσα στα γήπεδα να κερδίσουν την παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος.
Από αυτή την άποψη δεν προσφέρουν τίποτε στην επιστήμη οι αόριστες καταγγελίες του (προσφάτως παραιτηθέντος από την προεδρία της Σούπερ Λίγκας) προέδρου του Εργοτέλη Απόστολου Παπουτσάκη, ο οποίος μιλώντας στο παρά ένα της λήξης του πρωταθλήματος ξιφούλκησε καταγγέλλοντας γενικόλογα ότι «δυστυχώς πολλά γίνονται έξω από το γήπεδο και η κατάσταση αυτή συνεχίζει και ισχύει… Το γεγονός όμως ότι πολλά παίζονται στο παρασκήνιο με γεμίζει οργήΕγιναν δυο-τρία σκάνδαλα φέτος καραμπινάτα… Τα σκάνδαλα που έγιναν είναι πολλά αλλά κάποια βγάζουν μάτια. Η ιστορία είναι για γέλια»...
Συγκεκριμένα, διατυπώνεται ο αντίλογος κατά πόσον δικαιούται να ομιλεί ο Εργοτέλης όταν στα τελευταία κρίσιμα πέντε ματς συγκέντρωσε μόλις 3 βαθμούς (1-1 με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, 1-1 με τη Δόξα στο «Καυτανζόγλειο» και 2-2 με τον Ατρόμητο στο Ηράκλειο) ενώ ηττήθηκε στην Κρήτη 0-1 από τον Λεβαδειακό και στο φινάλε 4-2 από την Ξάνθη στα Πηγάδια.
Εφόσον οι (όποιες) παρασπονδίες δεν τεκμηριώνονται ή έστω δεν καταγγέλλονται με ημερομηνίες, ονόματα και διευθύνσεις ο μεγαλομέτοχος της ομάδας του Ηρακλείου χάνει το (όποιο) δίκιο του όταν ευλόγως επισήμανε με πικρία και αγανάκτηση ότι «εμείς που πληρώνουμε κανονικά θα πρέπει να πάμε στα σπίτια μας και να αφήσουμε τους άλλους να κάνουν ό,τι κάνουν»…
Χίλια δίκια – αλλά πού να τα βρει – είχε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναιτωλικός Φώτης Κωστούλας όταν καταφερόταν εναντίον της απαράδεκτης απόφασης της Σούπερ Λίγκας (την οποία ενέκρινε τελικά και η υπερκείμενη αρχή ΕΠΟ) να μην υποβιβάζονται οι ομάδες που δεν θα εξασφαλίσουν άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα 2012-13.
Ωστόσο, και η ομάδα του Αγρινίου έχασε την παραμονή της στην Α’ Εθνική εξαιτίας των δικών της κακών αποτελεσμάτων, καθώς στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές πέτυχε μόλις μία εντός έδρας νίκη (5-1 επί του Αρη) και έχασε τρία ματς με 1-0 (από ΟΦΗ και ΑΕΚ εκτός έδρας και από τον Ολυμπιακό στο Αγρίνιο) ενώ στο φινάλε του πρωταθλήματος συνετρίβη στο ΟΑΚΑ 4-0 από τον Παναθηναϊκό των μυρίων προβλημάτων.
Πράγματι, είναι κρίμα να υποβιβάζονται ομάδες όπως ο Εργοτέλης ή ο Παναιτωλικός, όμως με ατεκμηρίωτες θεωρίες συνωμοσίας όχι μόνο δεν αλλάζει κάτι ως προς τους θιγόμενους συλλόγους αλλά ούτε διορθώνεται τίποτε ως προς την εξυγίανση των νοσηρών καταστάσεων που προκαλούν στο ποδόσφαιρο τα όποια βρώμικα κυκλώματα λυμαίνονται τον χώρο του δημοφιλέστερου αθλήματος.
Πόσω μάλλον όταν οι εν λόγω αόριστες καταγγελίες για «καραμπινάτα σκάνδαλα» και οι άσφαιρες βολές για «παρασκηνιακά παιχνίδια» διατυπώνονται κατόπιν εορτής και, κυρίως, προέρχονται από τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας! Τουτέστιν, τον κατ’ εξοχήν θεματοφύλακα για την προστασία όχι απλώς της ομάδας του αλλά συνολικά του ποδοσφαιρικού προϊόντος σε ό,τι αφορά την ισονομία και αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ