Το ναυάγιο…
* Μόνο ένας επενδυτής εκδήλωσε ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του παραθαλάσσιου φιλέτου του Δημοσίου στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Φταίει άραγε ότι τα 500 στρέμματα του ακινήτου είναι λίγα ή μήπως κάτι άλλο;
* «Το μοντέλο της επιφάνειας το οποίο προτιμήθηκε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό» είναι η αιτία, σύμφωνα με πηγές οι οποίες γνωρίζουν καλά την αγορά του real estate. Τώρα τι είναι το «μοντέλο της επιφάνειας»; Σύμφωνα με αυτό ο επενδυτής δεν αγοράζει ιδιοκτησία (όπως π.χ. στο Ελληνικό) αλλά εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κτίσει πάνω στη γη και εν συνεχεία να ενοικιάσει τα ακίνητα, εισπράττοντας ένα μίσθωμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

…και ο «θεσμός»
* Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα ποιος ξένος όμιλος που θέλει να αποσβέσει τα κεφάλαια που θα επενδύσει στο ακίνητο θα δεχόταν κάτι τέτοιο.
* «Κανένας» απαντούν οι συνομιλητές μας και τονίζουν ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε γίνει εδώ και καιρό αποδέκτης αρνητικών αντιδράσεων από ξένες εταιρείες real estate, ενώ παράλληλα «καρφώνουν» τον εμπνευστή του θεσμού αυτού, στέλεχος που είχε εμπλακεί με την Ολυμπιάδα του 2004 αλλά δεν μακροημέρευσε…

Προτεραιότητα
* «Μπλόκο» στο fast track έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας, καθώς απέφυγε πολύ διακριτικά να υπογράψει (ως συναρμόδιος) την απόφαση υπαγωγής στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων έξι επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.
* Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί τον Μάρτιο από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό την προεδρία του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών κ. Μ. Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη, ο οποίος αντικαθιστούσε τον κ. Δήμα, που ήταν απών.
* Πρόκειται για την επένδυση για εξόρυξη χρυσού στον Εβρο, την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 1.000 MW στην Κρήτη, την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού στη Σητεία, την κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 166 MW στην ηπειρωτική Ελλάδα, αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας ισχύος 587 MW στην Αμφιλοχία, καθώς και αιολικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
* Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει. Προτεραιότητα έχουν οι εκλογές!

Ιnternet cafe…
* Με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη σχετικά με τη νομοθεσία για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων δίδεται η δυνατότητα στα Internet cafe να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες παρόχων ηλεκτρονικού τζόγου που έχουν καταβάλει φόρους και έχουν προσωρινά νομιμοποιηθεί από το υπουργείο.
* Η εξέλιξη αυτή δίνει φιλί ζωής στα περίπου 1.000 Internet cafe που έχουν απομείνει – κάποτε ήταν 5.000 – αλλά από την άλλη πλευρά δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέο ανταγωνιστή για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
* Και αυτό γιατί ήδη κάποιες από τις 24 εταιρείες που έχουν νομιμοποιηθεί έχουν προσεγγίσει Internet cafe προκειμένου να προβληθούν στους χρήστες οι ιστότοποί τους. Προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν δίκτυο τη στιγμή που το μονοπώλιο στον διαπροσωπικό ή «face to face» τζόγο το έχει ο ΟΠΑΠ με τα 5.000 πρακτορεία.

…και αποκρατικοποιήσεις
* Επίσης μπορεί ο ΟΠΑΠ να έχει στο online αθλητικό στοίχημα το αποκλειστικό δικαίωμα ως το 2020 αλλά, όπως αναφέρουν οι πράκτορες, δύσκολα θα μπορεί να γίνεται έλεγχος σε τόσα Internet cafe για το πού ποντάρει ο κάθε χρήστης.
* Και γεννάται το ερώτημα πώς ο υπουργός Οικονομικών που επείγεται για αποκρατικοποιήσεις βάζει έμμεσα εμπόδια στην πώληση του ΟΠΑΠ που αποτελεί το φιλέτο της κρατικής περιουσίας. Μήπως η επικοινωνία μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με το υπουργείο περνά κρίση;

«Ηappy end»…
* Αισίως κλείνει το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης μικροξενοδόχων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 10 Απριλίου.
* Για το θέμα που ταλαιπώρησε από τον Αύγουστο του 2008 περίπου 1.500 ξενοδόχους μονάδων κάτω των 10 δωματίων, «βομβάρδισε» τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με σειρά επιστολών ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης.
* Ζητούμενο ήταν η εξαίρεση των ξενοδοχείων αυτών από την ασφάλισή τους στον Οργανισμό, όπως συμβαίνει και με τους ιδιοκτήτες αντίστοιχων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
* Ετσι από την 1η Ιουλίου 2012, στα ξενοδοχεία που έχουν ως έξι δωμάτια δίνεται η εναλλακτική ασφάλισης στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Τα αρνιά…
* Εθιμικώ δικαίω η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η «εβδομάδα των αμνοεριφίων». Για τους καταναλωτές φυσικά, διότι το σύστημα της αγοράς του κρέατος – κτηνοτρόφοι, χονδρέμποροι και σημεία πώλησης – έχει ήδη προετοιμαστεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Εφέτος, εν αντιθέσει προς τα προηγούμενα χρόνια, έγινε η έκπληξη: στην «αντιπαράθεση» σουπερμάρκετ – κρεοπωλών κερδισμένοι βγήκαν οι δεύτεροι. Αλλά έχασαν και όσοι μη προνοήσαντες καταναλωτές έσπευσαν να τα προμηθευθούν τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

…σε άδεια ψυγεία…
* Ολα άρχισαν από την Κυριακή των Βαΐων που ορισμένες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ (Carrefour, AB Βασιλόπουλος και Μασούτης) άρχισαν να διαφημίζουν αρνιά σε λιανικές τιμές κάτω των 6 ευρώ το κιλό (από 5,45 ευρώ ως και 5,99 ευρώ το κιλό), προσφέροντας παράλληλα και δωρεάν μπίρες ή άλλα προϊόντα μαζί με την αγορά του αρνιού – χωρίς όμως να έχουν φροντίσει να έχουν ήδη στα ψυγεία τους τις ποσότητες που θα χρειάζονταν, απλώς είχαν κάνει τις σχετικές συμφωνίες με τους χονδρεμπόρους.

…και η νίκη
* Οπως είναι φυσικό, μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής τους καταστροφής ξεσηκώθηκαν οι κρεοπώλες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις κινήθηκαν απειλητικά προς τους χονδρεμπόρους. Το αποτέλεσμα: οι χονδρέμποροι έδωσαν λιγότερες ποσότητες στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ, τα οποία ξέμειναν από τη Μεγάλη Πέμπτη – «έμειναν μόνο οι ταμπέλες» – και οι κρεοπώλες πούλησαν ακόμη και το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στα 12 και 13 ευρώ το κιλό.
* Υστερα από χρόνια είναι η πρώτη τακτική νίκη που καταγράφεται από τους κρεοπώλες. Στο ποδόσφαιρο νομίζω ότι λέγεται «τεχνικό οφσάιντ»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ