Πέρα από την αξία του Ερνέστο Βαλβέρδε ως προπονητή – αυτό το δείχνουν οι τίτλοι, τα αποτελέσματα και η ποιότητα του ποδοσφαίρου που κατά τεκμήριο παίζει ο Ολυμπιακός -, αξίζει να εστιάσουμε στο άλλο ήθος και ύφος, στην άλλη κουλτούρα, ποδοσφαιρική παιδεία και φιλοσοφία που κομίζει ο ισπανός τεχνικός. Τόσο ως άνθρωπος-εργάτης του ποδοσφαίρου («μυρμήγκι» άλλωστε το παρατσούκλι του) όσο και εν γένει ως χαρακτήρας συγκροτημένος, μετρημένος και πολιτισμένος. Ενας προπονητής που κοσμεί με την παρουσία του τον εν πολλοίς βρώμικο και αμαρτωλό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Που καταδικάζει απερίφραστα και χωρίς οπαδικές παρωπίδες και μισόλογα τη χουλιγκανική βία στα γήπεδα, ενώ δεν ψάχνει δικαιολογίες (ξιφουλκώντας κατά της διαιτησίας κτλ.) σε τυχόν αποτυχίες της ομάδας του.
Σταχυολογώ από τοποθετήσεις του κόουτς Βαλβέρδε σε επίμαχες καταστάσεις-περιστάσεις που δείχνουν τις αρχές και το ποιόν του ως ανθρώπου και προπονητή:
* «Γ. Καραϊσκάκης», 19.2.2011: Το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟ (2-1) λήγει και οι ορδές (κατά την Αστυνομία 700-800 άτομα) των… ατάκτων – αλλά σε αυτόκλητη οργανωμένη έφοδο – «επιστημόνων» οπαδών του Θρύλου, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο προπηλακίζοντας παίκτες του Παναθηναϊκού. Την ίδια στιγμή που μεγαλοπαράγοντες των Ερυθρολεύκων κομπορρημονούν προκλητικά και παραληρούν με αμετροέπεια ότι «όσο περισσότερα παιδιά γίνονται Ολυμπιακοί τόσο πιο χαρούμενα θα είναι! Θέλουμε κάθε γονιός να στέλνει το παιδί του τη Δευτέρα στο σχολείο και να είναι υπερήφανο», ο Βαλβέρδε είχε το θάρρος να εκφράσει την αντίθεσή του στα οπαδικά έκτροπα τονίζοντας: «Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που έγινε. Δεν μας αρέσει να συμβαίνει σ’ εμάς όταν παίζουμε εκτός έδρας και δεν θέλουμε ούτε να γίνεται εντός έδρας σε αντιπάλους μας. Δεν είναι ωραίο αυτό το πράγμα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αντιπαλότητα, όμως είναι ένα παιχνίδι που όταν κερδίζεις το κερδίζεις και όταν χάνεις το χάνεις.Θα πρέπει να το δεχθείς». Τόσο απλά και ξεκάθαρα!
* Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ: Προσγειωμένος ήταν ο Βαλβέρδε στις μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ με Μαρσέιγ (εκτός), Ντόρτμουντ και Αρσεναλ (εντός) αλλά και για τις καλές εμφανίσεις στις εκτός έδρας ήττες. Δεν καβάλησε το καλάμι ούτε με τις τρεις σερί νίκες επί Ρουμπίν και Μέταλιστ στο Γιουρόπα Λιγκ. Και όταν ήρθε το σοκ της ήττας-αποκλεισμού από τη Μέταλιστ μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Βαλβέρδε δεν έψαξε άλλοθι και δικαιολογίες. Ερωτηθείς τότε για το αν στοίχισαν στον Ολυμπιακό οι τραυματισμοί των Ιμπαγάσα και Μανιάτη, ο κόουτς απάντησε «όχι». Δείχνοντας επιπλέον ότι ξέρει να διαχειρίζεται σωστά και έξυπνα το ρόστερ της ομάδας του με το να μη θίξει ως υποδεέστερους τους αντικαταστάτες τους Μακούν και Μοντέστο.
Και η κούραση, ούτε αυτή επέδρασε; Τότε γιατί ο Ολυμπιακός ήταν κακός στο β’ ημίχρονο και οι παίκτες του οπισθοχώρησαν στο τελευταίο 20λεπτο; «Οχι» απάντησε πάλι ο Βαλβέρδε, υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις και απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους είναι δύσκολο να έχεις τον ίδιο καλό ρυθμό σε όλο το ματς. Οσο για την υποχώρηση, αφού διευκρίνισε ότι δεν ήταν δική του εντολή, εξήγησε πως αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα, καθώς οι παίκτες θεωρούν ότι έτσι θα διαφυλάξουν το κεκτημένο της πρόκρισης. Διόλου υπερφίαλος και για το αν η ομάδα του θα πήγαινε με κακή ψυχολογία στο επερχόμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. «Αυτό δεν το γνωρίζουμε» απάντησε ο Βαλβέρδε, προσθέτοντας «ελπίζω πως όχι» (όπερ και εγένετο).
* ΟΑΚΑ, 18.3.2012: Ιδιαίτερα θετική αίσθηση προκάλεσαν στον υγιή φίλαθλο κόσμο οι δηλώσεις του Βαλβέρδε μετά τα πράσινα οπαδικά έκτροπα στο (διακοπέν) ντέρμπι ΠΑΟ – ΟΣΦΠ. «Βλέπω ότι περνάει ο καιρός και γίνονται τα ίδια. Γι’ αυτό δεν έχω λόγια. Οπότε σήμερα δεν είναι μέρα να είμαστε χαρούμενοι. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και τώρα που κέρδισε η ομάδα μου» τόνισε προσθέτοντας: «Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί πιστεύω πως το ποδόσφαιρο αρέσει στον κόσμο, ο οποίος πάει για να δει θέαμα και τίποτα άλλο. Η αλήθεια είναι πως αυτά έχουν σχέση και με την κακή κατάσταση των Ελλήνων, και αυτό επηρεάζει και στο γήπεδο».
Συμπέρασμα: Από αγωνιστικής πλευράς, και όσον αφορά τον Ολυμπιακό και τους οπαδούς του, έχει κάθε λόγο ο μεγαλομέτοχος της πειραϊκής ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης να δίνει τα ρέστα του για να παραμείνει ο Ισπανός στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Αλλά και για το ποδόσφαιρο στη χώρα μας και τους υγιείς φιλάθλους στο σύνολό τους είναι ευεργετικό το να κοσμούν τα ελληνικά γήπεδα προπονητές με τις αρχές, την κουλτούρα και τον χαρακτήρα του κόουτς Ερνέστο Βαλβέρδε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ