Αναμφίβολα, μέγιστοι προπονητές μπάσκετ – οι κορυφαίοι στην Ευρώπη – οι σέρβοι τεχνικοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αντιστοίχως, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ιβκοβιτς. Οι τίτλοι και οι επιτυχίες τους, σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο, μιλούν διαχρονικά για το εξαιρετικό έργο στα παρκέ των κουμπάρων «Ζοτς» και «Ντούντα». Εν προκειμένω, μέγιστη και η συμβολή τους στην πρόκριση των «αιωνίων» στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας (11-13 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη).
Ιδιαίτερα για τον «καθηγητή» των μπασκετικών συστημάτων κόουτς Ομπράντοβιτς η παρουσία του στην τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το χτίσιμο της πράσινης αυτοκρατορίας (σε Ελλάδα και Ευρώπη)! Αλλά και η σφραγίδα του «σοφού» Ιβκοβιτς είναι ανεξίτηλη στον εφετινό σκληροτράχηλο Ολυμπιακό που σφύζει από νεανική ενέργεια και ορμή κοιτάζοντας στα μάτια και αποκλείοντας τα φαβορί (τις τουρκικές Εφές και Γαλατάσαραϊ στο Top 16 και την πρωταθλήτρια Ιταλίας Σιένα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας – μάλιστα ο τελευταίος άθλος επιτεύχθηκε με μειονέκτημα έδρας για τους Ερυθρόλευκους)!
Διόλου αμελητέα η προσφορά «Ζοτς» και «Ντούντα» και στην εκπαίδευση παικτών προς όφελος της Εθνικής Ελλάδος, καθώς το Τριφύλλι αποτελεί τον βασικό κορμό της Εθνικής (Ν. Καλάθης, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου, Βουγιούκας τώρα – Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής αλλά και Σπανούλης, Φώτσης παλαιότερα), ενώ στον ΟΣΦΠ ανδρώνονται εσχάτως Σλούκας, Μάντζαρης, Κατσίβελης μαζί με τον πιο «ψημένο» Παπανικολάου και τον επανακάμψαντα δριμύτερο Πρίντεζη.
Ωστόσο δεν μπορεί να μην υπογραμμισθεί ότι οι εν λόγω τεχνικοί απολαμβάνουν εμπράκτως την αμέριστη (υπο)στήριξη – και δη στον οικονομικό τομέα – των αφεντικών των δύο ΚΑΕ αδελφών Γιαννακόπουλων (ΠΑΟ) και Αγγελόπουλων (ΟΣΦΠ). Στήριξη που ακόμη και στην παρούσα φάση περικοπής του μπάτζετ των «αιωνίων» μεταφράζεται σε πακτωλό εκατομμυρίων συγκριτικά με τους (εν πολλοίς) κακομοίρηδες λοιπούς συλλόγους της Α1 μπάσκετ.
Οταν λοιπόν η πράσινη ΚΑΕ έχει εφέτος προϋπολογισμό περί τα 20 εκατ. ευρώ και η ερυθρόλευκη περί τα 15 εκατ., γίνεται αντιληπτό για τι χάσμα μιλάμε. Κατ’ επέκταση – και εν αντιθέσει προς τους ακριβοπληρωμένους κόουτς Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς – γίνεται φανερό ότι υπάρχουν και οι προπονητές ενός κατώτερου θεού… Αξίζει λοιπόν ιδιαίτερη μνεία και σε εκείνους τους έλληνες κόουτς που παλεύουν με τα θηρία κάνοντας, εκτός από τον τεχνικό, τον έφορο, τον φροντιστή, τον παράγοντα, ενίοτε δε και τον χορηγό της ομάδας! Κι όμως δεν το βάζουν κάτω! Και όχι μόνο δεν τα παρατούν – όπως κάποιοι «επενδυτές» (τρομάρα μας…) – αλλά δίνοντας κίνητρο και ατσαλώνοντας μπασκετικά νέα παιδιά κάποιες φορές φτάνουν και σε αποτελέσματα εντός του παρκέ που εκπλήσσουν.
Στη χωρία αυτών των αφανών αλλά κατ’ ουσίαν επιφανών εργατών του μπάσκετ καταγράφονται εν πρώτοις – ιεραρχώντας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες τους – οι κόουτς Νίκος Λινάρδος (Μαρούσι) και Αργύρης Πεδουλάκης (Περιστέρι). Απλήρωτοι εν πολλοίς οι ίδιοι εργάζονται νυχθημερόν έχοντας να αντιμετωπίσουν επιπλέον θλιβερή οργάνωση που ξεπερνά τα όρια της μιζέριας, αφερέγγυες διοικήσεις, αθετήσεις συμφωνιών, (προσ)φυγές παικτών κτλ. Από κοντά και οι Βαγγέλης Αλεξανδρής (Αρης), Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ), Κώστας Φλεβαράκης (Ηλυσιακός), Δημήτρης Πρίφτης (Καβάλα)… Ολοι αυτοί είναι συνεπώς άξιοι για το σθένος και την αξιοπρέπειά τους αλλά και για το διόλου ευκαταφρόνητο αγωνιστικό αποτέλεσμα υπό τις προαναφερθείσες αντίξοες συνθήκες.
Στη μεγάλη – όπως τελικά πρέπει να αξιολογηθεί από τις επιδόσεις τους – των μπασκετικών κόουτς ελληνική σχολή εντάσσονται ασφαλώς και οι Γιώργος Μπαρτζώκας (Πανιώνιος), Βασίλης Φραγκιάς (Κολοσσός Ρόδου), Στέργιος Κουφός (ΑΓΟ Ρεθύμνου), Γιώργος Καλαφατάκης (ΚΑΟ Δράμας) και Θανάσης Σκουρτόπουλος (Ικαρος Καλλιθέας). Χωρίς σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τους ίδιους και τους παίκτες των ομάδων τους, δεν παύει όμως να είναι δύσκολο και γι’ αυτούς να παρουσιάσουν έργο μέσα στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί εντός και εκτός των παρκέ.
Το ερώτημα είναι ως πότε οι περισσότεροι εκ των κόουτς της Α1 θα αντέχουν να εργάζονται για την ψυχή της μάνας τους ή έστω για ψίχουλα… Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που επέλεξαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο σε ομάδες του εξωτερικού, έχοντας μάλιστα να επιδείξουν επιτυχίες που πιστώνεται (και) η ελληνική μπασκετική προπονητική σχολή. Ξεχωρίζουν ο Φώτης Κατσικάρης (οδήγησε την Μπιλμπάο ως τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (ασίσταντ κόουτς της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ηλίας Ζούρος (κατέκτησε τίτλους με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και εσχάτως ανέλαβε την τουρκική Εφές Αναντολού).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ