Στο Βατραχονήσι, δίπλα στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, δύο βήµατα από το Προεδρικό Μέγαρο, πλάι στο Καλλιµάρµαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, υπάρχει µια συνήθης κατά την όψιν πολυκατοικία. Οι ένοικοί της, µικροµεσαίοι αστοί, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ενδιαφέρουσες σκηνές από το θέατρο του παραλόγου µε πρωταγωνιστές περίπου σαράντα µετανάστες.

Οι γείτονες το γνωρίζουν όλοι, οι διαβάτες δεν µπορούν να το φαντασθούν: ένα µικρό διαµέρισµα στο υπόγειο της πολυκατοικίας έχει γίνει υπνωτήριο µε βάρδιες. Το διαµέρισµα το έχει µισθώσει ένας αλλοδαπός (που εργάζεται σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας) και αυτός το διαθέτει σε άλλους µετανάστες οι οποίοι κοιµούνται µε την… ώρα. Δηλαδή το «ξενοδοχείο» λειτουργεί όλο το 24ωρο και είναι συνεχώς γεµάτο.

Στην πολυκατοικία διαµένει και τέως υπουργός, που φυσικά γνωρίζει τι συµβαίνει. Αλλά δεν είναι γνωστόν αν έχει ενηµερώσει τις αρµόδιες Αρχές – ποια Αρχή είναι αρµόδια για το ζήτηµα αυτό;

Κατά τους υπολογισµούς της Αστυνοµίας, στην Ελλάδα ζουν συνολικά περισσότεροι από δύο εκατοµµύρια µετανάστες. Κυκλοφορούν περισσότερα από ένα εκατοµµύριο όπλα. Και οι οίκοι ανοχής µε ξένα «πληρώµατα» ανέρχονται σε εκατοντάδες, πιθανώς σε χιλιάδες!

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν µία όψη από τις πολλές και επικίνδυνες πλευρές του προβλήµατος που απειλεί να δυναµιτίσει την ελληνική κοινωνία.

Ο κίνδυνος µάλιστα γίνεται µεγαλύτερος όταν βρισκόµαστε µπροστά σε εντελώς διαφορετικές όψεις του ζητήµατος. Φιλόξενος από τη φύση του, ο Ελληνας αγκαλιάζει εύκολα τους εργατικούς και έντιµους µετανάστες. Τα παραδείγµατα Αλβανών που ήλθαν ξυπόλυτοι και πεζοί στην Ελλάδα και έφτιαξαν σπίτια και οικογένειες, µε τα παιδιά τους όχι µόνον να µετέχουν της ελληνικής παιδείας αλλά και να βραβεύονται, είναι γνωστά.

Με λίγα λόγια. Υπάρχουν µετανάστες και µετανάστες. Και ήρθε προφανώς η ώρα να χωρίσουµε την ήρα από το σιτάρι.

Η Ελλάδα µπορεί να φιλοξενήσει όλους τους καλούς µετανάστες και να αποµονώσει τα αντικοινωνικά στοιχεία. Με τόλµη και αποφασιστικότητα. Και ΑΜΕΣΩΣ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ