Γράφτηκαν πολλά και συζητούνται ακόμη περισσότερα για τα αίτια της προαναγγελθείσης έκρηξης βίας από μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού στο περιβόητο πλέον ντέρμπι του αίσχους με τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό την Κυριακή 18/3 στο ΟΑΚΑ. Από τις αμιγώς ποδοσφαιρικές εκδοχές, θεωρίες και προσεγγίσεις για τα αίτια-κίνητρα και τους υποκινητές-πρωτεργάτες των επεισοδίων ξεχωρίζουν τέσσερις:

1.
Η βεντέτα με την Αστυνομία. Ο σκληρός πυρήνας των «πράσινων» συνδέσμων οργανωμένων οπαδών βρίσκεται σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση με την Αστυνομία. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η «κόντρα» αγρίεψε όταν πριν από το ματς του ΠΑΟ στη Λιβαδειά (4/2) αστυνομικοί έκαναν «ντου» στον κεντρικό σύνδεσμο της Θύρας 13 επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και στην πόλη της Βοιωτίας (πριν και μετά το ματς), ενώ την Κυριακή 11/3 μετά τον αγώνα του ΠΑΟ με την ΑΕΚ και εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έγινε νέα αστυνομική έφοδος στον ίδιο σύνδεσμο της Θύρας 13.

2.
Διαμαρτυρία-επίδειξη αντίστασης. Θεωρώντας ότι η ομάδα τους υφίσταται αδικίες, οι οπαδοί του ΠΑΟ θέλησαν να δείξουν ότι αυτοί αντιστέκονται στο αντίπαλο «ολυμπιακό δέος», εν αντιθέσει μάλιστα προς τους μεγαλοπαράγοντες του Τριφυλλιού τους οποίους εγκαλούν – λίγο-πολύ όλους – ότι δεν προστατεύουν τον σύλλογο. Συγκεκριμένα μιλούν για αδικίες διαιτητικές αλλά και από τις θεσμικές αρχές και όργανα του ποδοσφαίρου (ηγεσίες ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας, αθλητική δικαιοσύνη αλλά και ΓΓΑ) με τιμωρίες έδρας και αναβολή αγώνων ευνοϊκή για τους εκάστοτε αντιπάλους του ΠΑΟ και κατ’ επέκταση για τον βασικό ανταγωνιστή ΟΣΦΠ.

3.
Εκδίκηση για τα περυσινά έκτροπα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι «πράσινοι» βανδαλισμοί στο ΟΑΚΑ ήταν προσχεδιασμένα αντίποινα για την περυσινή (19 Φεβρουαρίου 2011) ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο επίσης περιβόητο ντέρμπι του αίσχους στο «Γ. Καραϊσκάκης». Εκεί όπου άρχισε η κατάρρευση του Τριφυλλιού και η πορεία του ΟΣΦΠ για τον τίτλο, με τη διαιτησία να διαμορφώνει με κραυγαλέο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα (2-1), ενώ με τη λήξη του ματς ορδές ερυθρόλευκων οπαδών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και προπηλάκισαν παίκτες του ΠΑΟ.

4.
Ξεκαθάρισμα «οικογενειακών λογαριασμών». Δεν είναι μυστικό ότι ο εμφύλιος στο κατά τ’ άλλα «ενιαίο και αδιαίρετο» Τριφύλλι καλά κρατεί πριν από την πολυμετοχικότητα στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και αναζωπυρώθηκε μετά τη διάλυσή της. Οι οπαδικές φυλές του Τριφυλλιού είναι πλέον χωρισμένες σε φατρίες και στοιχισμένες πίσω από μεγαλοπαράγοντες, αναλόγως του ποιους θεωρούν πετυχημένους, ποιους θέλουν να φύγουν (διώξουν), ποιους περιμένουν ή προ(σ)καλούν να αναλάβουν ως σωτήρες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το αν και πόσο οι οπαδικές φατρίες λειτουργούν και δρουν με την κάλυψη-ενθάρρυνση ή έστω ανοχή κάποιων εξ αυτών των μεγαλοπαραγόντων αλλά και δίχως τη συγκατάθεσή τους ή ακόμη και με εκπεφρασμένη την αντίθεσή τους.
Σε αυτό το φόντο και όσο δεν βλέπουν φως στην άκρη του οικονομικού – κατ’ επέκταση και αγωνιστικού – τούνελ όπου έχει μπει το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι οι οργανωμένοι οπαδοί βγάζουν τα απωθημένα τους και εκδηλώνουν την αντίδρασή τους ή κάποιοι θεωρούν ότι έτσι κάνουν τη δική τους παρέμβαση στα ιδιοκτησιακά-διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ. Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τη μετάβασή τους στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι με τον «μισητό τους» Ολυμπιακό μερίδα οπαδών του ΠΑΟ επιχείρησαν μηχανοκίνητη πορεία προς Νέα Ερυθραία – Εκάλη για να διαμαρτυρηθούν έξω από την οικία του (ανενεργού) μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη απαιτώντας να φύγει – κι ας είναι κατά επανειλημμένη δήλωσή του φευγάτος!..
Ο,τι και αν ισχύει από τα προαναφερθέντα – αν και κατά τη γνώμη μου «παίζουν» σε συνδυασμό, με διαβάθμιση ασφαλώς, και οι τέσσερις εκδοχές -, το βέβαιον είναι ότι τα σπασμένα του προαναγγελθέντος εγκλήματος στο ΟΑΚΑ τα πληρώνει ο Παναθηναϊκός σε όλα τα επίπεδα: αγωνιστικό (με βαριά τιμωρία αφαίρεσης βαθμών και αποκλεισμού έδρας), οικονομικό (με εκατοντάδες εκατ. ευρώ για τα σπασμένα-καμένα, πρόστιμα αθλητικού δικαστή, ρήτρα ΟΠΑΠ) και ηθικό (με την καταρράκωση του πρεστίζ του συλλόγου, καθώς μαζί με το «ποινικό μητρώο» αμαυρώνεται – και διεθνώς – το κύρος και το γόητρο του ευρωΠΑΟ).

ΥΓ.: Δεν παραβλέπω ούτε υποτιμώ την παράμετρο ότι η παρατεταμένη οικονομική-κοινωνική κρίση πυροδοτεί και τις εκρήξεις γηπεδικής βίας. Και μάλιστα όχι μόνο μέσω των οπαδικών στρατών αλλά παρασύροντας ή και ωθώντας στα έκτροπα και νέους που δεν ανήκουν στις οργανωμένες χουλιγκανικές συμμορίες. Απλώς βρίσκουν στα γήπεδα το κατάλληλο πεδίο εκτόνωσης από τα ζόρια και τον ζόφο (ατομικό ή οικογενειακό) που τους περιβάλλει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ