από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ο ασφαλής δρόμος για τη θετική υπέρβαση του Μνημονίου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αγαπητέ φίλε,

Καλό είναι να μην κολλάμε σε σχήματα και να μη καθηλώνουμε τη σκέψη μας σε ατελείς, διάτρητους, ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς. Μάλιστα για να χαλαρώσω λίγο την ένταση σου υπογραμμίζω πως σαν συγγραφέας του Μν προτιμώ, όπως έλεγε ο μακαρίτης φίλος και συμπατριώτης μου Μανώλης Ρασούλης, άλλες λέξεις με μ-ν: Μίνωας, Μανού, μάνα, μόνος, αμάν, αμίν, μνήμη, Μάνη, μανία κ.α όχι το μνημόνιο. Έκανα μάλιστα επί δέκα χρόνια ό,τι μπορούσα για να μην έρθει η μοιραία στιγμή που σε πετούν έξω οι αγορές και προσφεύγεις αναγκαστικά σε διεθνή δανειστή έσχατης ανάγκης υπό αυστηρούς όρους.

Για να μην πιει το πικρό ποτήρι της χρεωκοπίας η Ελλάδα όπως συνέβη με τον Χ. Τρικούπη και τον Ελ. Βενιζέλο. Ζούσα επί δέκα χρόνια υπό το άγχος για την καταραμένη στιγμή που όλες οι διαθέσιμες επιλογές οδηγούν σε κάποιο μνημόνιο, δίχως μάλιστα τότε να υπήρχε αντίστοιχος μηχανισμός της Eυρωζώνης. Έγραφα κάθε χρόνο ένα βιβλίο, έκανα εκπομπές στο ραδιόφωνο, συνεντεύξεις, ομιλίες, διαλέξεις ακόμα και μαθήματα risk και crisis management με το ίδιο μοτίβο: την αποφυγή της επερχόμενης πιθανής χρεωκοπίας, το απίθανο πιθανό, το αδιανόητο δυνατό. Θυμάμαι πολλούς φίλους που σήμερα επιδίδονται σε “αντιμνημονιακή” ρητορεία να σνομπάρουν ή ακόμα και να χλευάζουν όλες τις προειδοποιήσεις κινδύνου.

Ποιοι είναι λοιπόν αντιμνημονιακοί; Αυτοί ή οι άνθρωποι σαν και μένα που ακόμα και τις παραμονές των προηγούμενων εκλογών φώναζαν, με κόστος, sos καθώς οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων ήταν ειδυλλιακές ζωγραφιές πάνω σε φούσκα έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή; Οι πολύχρωμες δυνάμεις της αμεριμνησίας, της μέθης και της ευφορίας με το εύκολο χρήμα, της πίστης σε μια ευημερία με δανεικά, της αντιμεταρρύθμισης είναι αντικειμενικά “μνημονιακές” ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν για τον εαυτό τους. “Όταν αποκαεί το σπίτι όλοι φέρνουν νερό” αλλά τότε είναι μάταιο. Εκ των υστέρων λες εκ του ασφαλούς ό,τι θες. Η πρόληψη μετρά στην πολιτική. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, ο ελληνικός καπιταλισμός, ήταν επί δεκαετίες στη δομή και στη λογική του “μνημονιακός” αφού πάνω σε μια στενή και μη ανταγωνιστική παραγωγική βάση στηριζόταν μια μη βιώσιμη αντεστραμμένη πυραμίδα με υπερδανεισμό, υπερεισαγωγές, υπερκατανάλωση, παρασιτισμό. Η παγκόσμια κρίση χρέους απλώς επιτάχυνε τη χιονόμπαλα της χρεωκοπίας από την άνοιξη του 2010. Στις “καλές” μέρες συσσωρεύτηκε η σεισμική ενέργεια που αποδεσμεύτηκε στις “κακές”.

Η Νέα Δημοκρατία προσποιούνταν την έξαλλη αντιμνημονιακή ενώ είχε οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε έξι χρόνια από 183 δισ. στα 330 δισ., δηλαδή σε θεμελιώδη δεδομένα πτώχευσης. Άλλαξε ρότα καθώς δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη μιας χαοτικής χρεωκοπίας και της καταστροφικής εξόδου από το ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ υποτίμησε πριν τις εκλογές, παρά τις προειδοποιήσεις, τον κίνδυνο ενός καταραμένου συγχρονισμού όλων των δαιμόνων της ελληνικής οικονομίας με τις γενετικές ατέλειες της Ευρωζώνης που μπορούσαν να δώσουν χρεωκοπία. Ωστόσο μπορεί βάσιμα να επικαλεστεί ότι υπάρχει εδώ που φτάσαμε κάτι χειρότερο κι από το μνημόνιο: το κανένα μνημόνιο, η καταστροφική άμεση χρεωκοπία με ολέθριες γεωπολιτικές συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου.

Μπορεί να θεωρεί “αντιμνημονιακό” τον εαυτό της μια αριστερά που ψήφισε το Μάαστριχτ (3% έλλειμμα - 60% χρέος), η οποία θέλει και ευρώ και ευρωομόλογο και δανεικά από την Ευρώπη αλλά όλα αυτά σαν “δωρεάν γεύμα”; Μια αριστερά που αποκαλούσε “παραμύθι για δράκους” τον κίνδυνο χρεωκοπίας, συνιστούσε τον ανέφικτο δανεισμό από την Κίνα και τη Ρωσία, ζητούσε εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς δηλαδή ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέος; Μια αριστερά που υπερθεματίζει μόνο στα δικαιώματα και αγνοεί τις υποχρεώσεις, που φαντασιώνεται μια αναδιανομή αποσυνδεδεμένη επ’ αόριστο από την παραγωγή και την παραγωγικότητα και αντιστρατεύεται κάθε μεταρρύθμιση που θα αυξήσει την απόδοση του δημόσιου τομέα ώστε κάθε ευρώ του φορολογούμενου να δίνει μεγαλύτερη προστιθέμενη κοινωνική αξία;

Η ΔΗΜΑΡ αντιμνημονιακή; Φιλοευρωπαϊκή στο λόγο αλλά δεν είχε το κουράγιο, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να αναλάβει ευθύνη για τη διάσωση της χώρας εντός του ευρώ. Το όχι θα οδηγούσε στις 20 του Μάρτη σε χρεωκοπία και σε δυναμική εξόδου απο το ευρώ. Στην πολιτική δυστυχώς μετρά ο νόμος των ακούσιων συνεπειών. Η αντιμνημονιακή “αθωότητά” της σκιάστηκε αφού συγκροτήθηκε σε κοινοβουλευτική ομάδα με βουλευτές που στήριξαν με πάθος την προεκλογική και μετεκλογική πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ψήφισαν το Μνημόνιο Ι, τους εφαρμοστικούς του νόμους, το Μεσοπρόθεσμο και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Παπαδήμου δηλαδή τη θεμελιώδη ουσία του Μνημονίου 2. Αντικειμενικά καταψήφισαν το “κούρεμα” του χρέους.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο που στο επίπεδο της γενικής ζύμωσης μπορεί να ισχυριστεί ότι ειναι αντιμνημονιακό αν και στο επίπεδο της άμεσης πολιτικής δράσης έχει πραγματισμό και ξεπερνά το δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” στο όνομα μιας μελλοντικής “λαϊκής εξουσίας” και του “σοσιαλισμού”. Τουλάχιστον τα κίνητρά του δεν είναι ο δημοσκοπικός καιροσκοπισμός που προκαλεί πυρετό γρήγορης πολιτικής αρπακτής σ’ άλλα πρόσωπα, σ’ άλλα κόμματα.

Το ΛΑΟΣ αντιμνημονιακό; Θεέ και Κύριε!

Οι βουλευτές της ΝΔ που πήγαν στο “οι ανεξάρτητοι Έλληνες” του Καμμένου θέλουν διάσωση εντός της Eυρωζώνης απλώς αιφνιδιάστηκαν από τον Σαμαρά και επιθυμούσαν να υπογράψει το λογαριασμό μόνο το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ήθελαν αυτοί να είναι και “free riders”, “τζαμπατζήδες” στην ευρωπαϊκή διάσωση. Ωστόσο έχουν και ένα δίκιο αφού επί δύο χρόνια η ηγεσία της ΝΔ τους δέσμευε σ’ έναν ακραίο αντιμνημονιακό λόγο.

Η Κοινωνική Συμφωνία αντιμνημονιακή; Ηγετικά της πρόσωπα είναι από τους πρωταγωνιστές της αμεριμνησίας που συνέβαλε κι αυτή σαν καταληκτική αιτία στην έξοδο από τις αγορές προς το Μνημόνιο. Άσε που ψήφισαν στη σειρά τα μνημόνια.

Αγαπητέ φίλε,

όλοι οι Έλληνες είμαστε “αντιμνημονιακοί” ως προς τις δεσμεύσεις αλλά “μνημονιακοί” στα δανεικά, στα λεφτά. Η συζήτηση “μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί” έχει πια ξεπεραστεί αφού μετά το PSI έχουμε “κάψει τα πλοία της επιστροφής” - είναι ώρα για φυγή προς τα μπρος - και δίνουμε τη μάχη πάνω σε μια νέα πραγματικότητα για να ξανακερδηθεί ο χαμένος χρόνος, οι χαμένες θέσεις εργασίας, τα χαμένα εισοδήματα και για να χτίσουμε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα όχι όμως αμετάλλακτη και σιδερένια. Είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, κινητικότητα με πιθανές συμμαχίες και μεταβολές στο συσχετισμό των δυνάμεων. Αν θέλουμε πράγματι στην πράξη να είμαστε “αντιμνημονιακοί”, να υπερβούμε δηλαδή θετικά το Μνημόνιο δίχως καταστροφικές εξελίξεις πρέπει:

Πρώτο, να βάλουμε μπροστά ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής που θα δώσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεύτερο, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες των μη προνομιούχων καθώς η χώρα θα μπαίνει στη νέα ανάπτυξη.

Τρίτο, να πετύχουμε ένα ρήγμα στον άξονα της Δεξιάς Μέρκελ - Σαρκοζί, να ανατρέψουμε τη γενικευμένη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, να πραγματώσουμε ένα νέο ιστορικό συμβιβασμό Βορρά - Νότου, να εκδώσουμε ένα αναπτυξιακό ευρωομόλογο για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Συνοχής (νέο Μάρσαλ).

Τέταρτο, να απαιτήσουμε στον κατάλληλο χρόνο σημαντική διαγραφή και του “επίσημου” χρέους (κράτη και Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα).

Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την ασφαλή και γρήγορη υπέρβαση των Μνημονίων, ειδικά της υφεσιακής λογικής τους. Ο δρόμος της Αυτοδύναμης Ελλάδας. Ο δρόμος ανάκτησης των εισοδημάτων στον ευρωπαϊκό δρόμο. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικός αέρας κοπανιστός καθώς μερικοί πήγαν να κάνουν εκλογικό “ταμείο” παίζοντας ζάρια με τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Το σχήμα “μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί” ήταν ψευδεπίγραφο και τώρα χάνει τη σημασία του, είναι παντελώς ανεπίκαιρο.

στην Ευρώπη άξονας της σοσιαλιστικής αριστεράς Ολάντ - Γκάμπριελ

στην Ελλάδα Προγραμματική Κυβέρνηση Εθνικής Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Κοινωνικής Συνοχής με πολιτικό κέντρο βάρους στη νέα κεντροαριστερά - ευρωπαϊκή αριστερά
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (50)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πάγκαλος... imitation! | 30/03/2012 22:47
  Άκου μιμάκο! Άκου ένα φίλο απ τα παλιά. Όσο κι αν προσπαθείς Πάγκαλος δεν πρόκειται να γίνεις. Αυτός είναι εγγονός δικτάτορα ,γιος πτέραρχου και κληρονόμος της ...θείας Αγλαΐας. Εσύ γιος τσαγκάρη που πάει να επιβεβαιώσει το ρηθέν :της πλύστρας το γιο να φοβάσαι. Π ιός όμως να φοβηθεί εσένα φουκαράκο εκεί στο πάτο του βαρελιού που βρίσκεσαι?
  Σωτήρης Καρέας[nickname]
  απάντηση71
   
   
  Δώσε Ανδρουλάκη... δώσε!! | 29/03/2012 17:27
  Γράφε Ανδρουλάκη... γράφε καιμίλα όσο πιο πολύ μπορείς. Θα εξαγριώσεις πολλούς. Το φανατικό δεξιό που δεν αντέχει το παρελθόν σου ως αριστερός. Το φανατικό πρασινόσκυλο που δεν αντέχει προοδευτικές φωνές στο χώρο της κεντροαριστεράς στην διαστρεβλωμένη μορφή του της οποίας νομίζει ότι ανήκει και δεν αντέχει την πραγματική μορφή της. Τους αριστερούς που δεν μπορύν τους "αποστάτες"!! Όχι μόνο εσένα και την Δαμανάκη.. Τον Κύρκο!!!!! Ακόμα και τον Κύρκο!!!! Και όλους σας επειδή μιλήσατε ανοιχτα για το αναχρονιστικό λαικίστικο Jurasic Park της πολιτικής που είναι η αριστερά στην Ελλάδα. Όλους όσους θέλουν να μηδενίσουν το μνημόνιο και το πρόγραμμα στο σύνολο του, δεν έχουν να προτείνουν τίποτα απολύτως και απλά εμπαίζουν τον πολίτη που υπομένει.. Δώσε τους να κατλάβουν.
  dimitris
  απάντηση312
   
   
   
  O "Free rider" κ. Ανδρουλάκης | 29/03/2012 14:22
  Κατ' αρχάς δεν είμαι φίλη σας και η "θετική" σας προσέγγιση είναι άλλο ένα διαφανές, φτηνό επικοινωνιακό κόλπο. Δεν σας έχρισε κανείς εθνικό ψυχίατρο, τοπογράφος σπουδάσατε. Δεν συνηθίζω να γίνομαι αγενής αλλά πλέον η ανοχή έχει φτάσει στα όρια της. Θα αναφέρω τα δικά σας λόγια: "Η πρόληψη μετρά στην πολιτική": Μιλάτε για την μελλοντική πρόληψη; Πώς ακριβώς την εννοείτε; Γιατί φαντάζομαι ότι δεν αναφέρεστε στο αμαρτωλό παρελθόν το οποίο με ένα μαγικό τρόπο πρέπει να ξεχαστεί. "Εκ των υστέρων λες εκ του ασφαλούς ό,τι θες". Απορώ πώς τα γράφετε αυτά. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό ακριβώς κάνετε; "Να αποκαταστήσουμε τις απώλειες των μη προνομιούχων". Αυτό να το πείτε στον ανάπηρο που έχασε τα επιδόματα του και βλέπει τα εκατομμύρια στα σπίτια των υπαλλήλων του ΙΚΑ. Πώς θα αποκαταστήσετε τις απώλειες; Θα αυξήσετε 30% τις συντάξεις που κόπηκαν; Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο κ. Ανδρουλάκη. "Όλα τα άλλα είναι αέρας κοπανιστός...". Τα δικά σας δεν είναι; Διαβάσατε αυτά που γράφετε; Το σπίτι θέλει γερά θεμέλια και καλό μηχανικό κ. Ανδρουλάκη. Εσείς φτιάξατε σπίτια από άμμο και πληρωθήκατε για παλάτια. Και συνεχίζετε να φαντασιώνεστε και να υπόσχεστε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δικό σας είναι το αποτέλεσμα και μην πάτε να το διασκεδάσετε με εκφράσεις "Το ΠΑΣΟΚ υποτίμησε...τον κίνδυνο ενός καταραμένου συγχρονισμού..". Άλλοι τρώνε, άλλοι πίνουν και άλλοι πληρώνουν το λογαριασμό κ. Ανδρουλάκη και σαφώς όχι εσείς. Το μνημόνιο είναι το λιγότερο. Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι το έκτρωμα που φτιάξατε και οι πολίτες που εκπαιδεύσατε. Αυτό εισπράττετε, την εκπαίδευση γενιών ανήθικων πολιτών σύμφωνα με τα δικά σας πρότυπα εξυπηρετώντας τους σκοπούς σας. Εμείς τι φταίμε να αρρωσταίνουν τα νεύρα μας καθημερινά με αυτά που ζούμε τόσα χρόνια; Είναι μήπως η μοίρα μας να διοικούμαστε από φιλόδοξους άσχετους; Ή να πληρώνουμε στο βρόντο; Αφήστε λοιπόν τις αμπελοφιλοσοφίες και σταματήστε να μας εκνευρίζετε. Αφήστε τους υγιείς να λειτουργήσουν και αποσυρθείτε.
  Μ.Ε.Μ
  απάντηση182
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ... | 29/03/2012 11:42
  Η μετριοπάθεια του λόγου σας φίλτατοι με βάζει σε πειρασμό να σας απαντήσω. Αναμφίβολα και φταίμε εμείς οι απαίδευτοι πολίτες, αλλά όσο και αν φαντάζει οξύμωρο για ανθρώπους, ο βοσκός πάει το κοπάδι σε χλοερά λιβάδια. Αν ο περιώνυμος συγγραφέας,όπως και ο Μητσοτάκης το 1994, προειδοποιούσε για την επερχόμενη καταστροφή του αξίζει έπαινος για τις οικονομικές του γνώσεις. Ο Ψόγος είναι διότι αν και ευφυής και συγγραφέας, δηλαδή μάλλον δάσκαλος, δεν κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση, τον έντονο και διαρκή καυτηριαμό της διεφθαρμένης νοοτροπίας όλων μας και κυρίως των αρχόντων. Και να αναπτύξει πρωτοβουλία για βελτίωση της παιδείας στην χώρα, τότες θα του άξιζε ύμνος. Άκουσα από ένα νέο άνδρα, που αποτολμά να ζητήσει την ελληνική ψήφο, τον Τζήμερο Θάνο, σχόλια και προτάσεις για την κακοδαιμονία της παιδείας μας υψηλού επιπέδου. Μόνο με σταθερή και διαρκή βελτίωση της παιδείας μας μπορεί να ξαναστηθούμε όρθιοι, μελλοντικά βέβαια. Και χρειάζονται προσπάθειες γενεών για να απεκδυθούμε της διεφθαρμένης μας νοοτροπίας, με ελληνική παιδεία από το νηπιαγωγείο μέχρι τα πανεπιστήμια, που να εστιάζει στις αρχές που οδηγούν σε ηθική και υγιή πολιτική συμπεριφορά. Αυτά θάπρεπε να λέει ο κρητικός για να έχει τον σεβασμό μας, αναφορά στον έμμουσο βίο και όχι άστατο και παράλληλο βίο σήμερον με τους ανίκανους προδότες. Διαβάστε τον Άμουσο Βίο του σπουδαίου καθηγητή και παιδαγωγού Παπανούτσου στην πρακτική του φιλοσοφία το 1963, για να φωτιστείτε. Τί τα τις κάμομε τις οικονομικές γνώσεις και προτάσεις χωρίς συνέπεια και ηθική; Και δίκιο να έχει στις προτάσεις του ο αιδοίος κρητικός δεν θα μας οφελήσουν μακροπρόθεσμα. Ελπίζω να αντιληφθήκατε την μικρή επιθετική μου δήλωση σεβασμού προς τον κ. Ανδρουλάκη…
  Νικόλαος Μιχάκης
  απάντηση120
   
   
   
  Πολυλογία | 28/03/2012 22:40
  μπλα μπλα μπλα μπλα. Ασε τη πολυλογία ,παραμυθατζή, δεν έχεις καταλάβει ακόμα πόσο πολύ έχετε εξαγριώσει τους πάντες και ακόμα περισσότερο τους τέως ψηφοφόρους σας? Και, προσέξτε, πριν τρέξετε να κρυφτείτε από την οργή μας , φέρτε πίσω τα κλεμμένα ,τα κατασχεμένα μας χρήματα, λωποδύτες ,ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ!!!
  Ομολογιούχος
  απάντηση113
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Του αξίζει πάντως περισσότερος σεβασμός... | 28/03/2012 20:33
  Δεν αξίζει τόση λοιδορία ο Ανδρουλάκης. Η αλήθεια είναι ότι χρόνια φώναζε ότι δε βαδίζουμε σωστά... Ποιος άκουγε όποιον τα λεγε όμως...
  Chtsx
  απάντηση519
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κι όμως ο Ανδρουλάκης είναι χρήσιμος,.... | 28/03/2012 19:25
  ...τουλάχιστον για ένα πράγμα... Είναι το ζωντανό παράδειγμα, που ακούγοντας τον, μπορείς να καταλάβεις την αξία της σιωπής !!!.. κατά τα άλλα, καλό θα ήταν αγαπητέ ''κύριε'', τα κόμπλεξ σου να τα αφήνεις σπίτι σου.. έχουμε αρκετά προβλήματα στο κεφάλι μας, για να ασχολιούμαστε και με τα δικά σου..
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση125
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εγχειρίδιο , ..υψηλής πιστότητας.! | 28/03/2012 17:51
  Το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, ο ελληνικός καπιταλισμός, ήταν επί δεκαετίες στη δομή και στη λογική του “μνημονιακός” ...Λάθος, λάθος Μίμη "μνημειακός" ήταν , ..τόσο από μεγέθους ασυδοσίας και πολιτικής αθλιότητας των καθεστωτικών , ..όσο και σαν μνήμη, που ξεθώριασε όμως , ...μιας γλυκιάς προσμονής ότι δήθεν κοντοζύγωνε και η σειρά του "φτωχού"(για το ποθούμενο Μν ?)...! ...μνημόνιο , αντιμνημόνιο ,.. όχι μόνον δεν είναι άνευ ουσίας αλλά είναι αυτή ταύτη η ουσία της αντιμετώπισης της κατανόησης και της αναπτυξιακής αντίληψης και συμμετοχής μας στην δημιουργία του σωστού "προτύπου".! ...ο συντηρητισμός , ο αυτοπεριορισμός, η αυτομαστίγωση, ..ο εθελούσιος ευνουχισμός,.. καραδοκούν να μετατρέψουν την "νοικοκυρωσύνη" σε θανατερή παγίδα και τους πολίτες σε άνευρους παρακολουθητές μνημονιακών συνταγών.! ...μπορούμε ακόμα , να αγνοήσουμε σαν "άντρες" τους ατιμωτικούς περιορισμούς των συμβατικών υποχρεώσεων και να κυνηγήσουμε με πάθος τις ανάγκες μας όσο απαιτητικές κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, εμείς όμως πιστοί στη ρήση του "Κοελιο" θα δεχδούμε παρά το πλευρό μας το συνωμοτούν "Σύμπαν" ...!!! ...και τι μας μένει θα μου πείτε? .. ένα "Ζωντανό" μνημόνιο, ....όχι μεν την εμπειρική απέχθεια του 'Ελληνα για "απολαύσεις" σαν αυτές που του έχει προσφέρει !... για αρχή....χρειαζόμαστε μια σύμβαση με χρονομέτρηση , όχι με την όλο και ταχύτερα ,ξεζουμιστική .! ...μια σύμβαση τεχνικά άρτια , ηθικά αποτελεσματική , με πάρα πολλά τσέκ πόιντ , με εγγύηση του σεβασμού της έντιμης προσπάθειάς μας αν υπάρξει, ... Το ήδη διαμορφωμένο μνημονιακό πλαίσιο είναι ατελές κι ελλιπές ,... θα διαμορφωθεί σύμβαση που θα αφορά κοινωνία με ψηλό μορφωτικό επίπεδο (είμαστε..) και ραγδαία αυξανόμενες παραγωγικές δυνατότητες,.. και τέλος η σύμβαση θα είναι σεβαστή από όλους μας αλλά δεν είναι ούτε και θα επιτρέψουμε να γίνει "Θέσφατο"....!.!.! οι στόχοι θα είναι δικοί μας, ... το μνημόνιο θα περιοριστεί σε τεχνικό εγχειρίδιο , υψηλής πιστότητας.!.!.!
  Ιωνάς
  απάντηση42
   
   
   
  TO XES XAMENO | 28/03/2012 13:51
  ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ Η΄ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ? ΜΗ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕΙΣ ΜΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση195
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μεγάλη έλλειψη ρε παιδί μου! | 28/03/2012 13:08
  Τα έκανε μι στη νι και εξακολουθεί να μιλά για αυτό; Τοση έλλειψη πιά;
  Τσε
  απάντηση213
   
   
  Ο άνθρωπος με το δέρμα φιδιού | 28/03/2012 12:25
  Ρε Ανδρουλάκη κόψε την πλάκα δεν καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος δεν μασάει πλέον. Ξεφτίλα, θέλεις προεκλογικά και να πουλήσει βιβλία και να τσιμπήσεις και καμία ψήφο. Καλύτερος ήσουν όταν γύρναγες με τον Σουσλώφ παραμάσχαλα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση226
   
   
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ | 28/03/2012 12:18
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ (ΠΟΛΛΟΥΣ) ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ? ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ ΑΠΕΙΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΦΟΥΣ. ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ Η ΟΧΙ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΓΑΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ. ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ. ΕΜΕΙΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ. ΘΥΜΑΣΤΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ? ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΙ Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΔΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΚΑΛΟΜΑΘΑΜΕ, ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΚΑΠΙΟΙ ΦΟΝΑΖΑΝ ΩΣ ΓΡΑΦΙΚΟΙ. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, Η ΜΕΡΚΕΛ, ΟΙ ΙΛΟΠΥΜΙΝΑΤΟΙ, Ο ΣΟΡΡΟΣ, ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ. ΤΟ ΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ Η ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ. ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΘΑ ΕΙΤΑΝ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΘΑ ΕΙΤΑΝΕ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ. ΑΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΝΑΝΕ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ. ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΟΣ ΘΑ ΕΧΕΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ? ΠΩΣ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ? ΠΩΣ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ? ΠΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ? ΤΑ ΑΛΛΑ.....
  Α. ΛινΟς
  απάντηση1221
   
   
   
  Μπουρδολογία | 28/03/2012 12:17
  Βαρεθήκαμε την μπουρδολογία σας ΕΚΛΟΓΕΣ τώρα, έπρεπε να είχατε πάει την χώρα στην δραχμή πρίν από το πρώτο μνημόνιο, αλλά που να έχετε μυαλό και .... θα σας τιμωρήσουμε΄ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ
  aris
  απάντηση129
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αναλάβετε τις ευθύνες σας! | 28/03/2012 11:22
  Κύριε Ανδρουλάκη, ως ελάχιστη ανάληψη ευθύνης θα έπρεπε να εγκαταλείψετε την πολιτική. Συνεχίστε αυτό που ξέρετε να κάνετε καλά, να λέτε διασκεδαστικές ιστορίες. Όχι όμως ως πολιτικός γιατί νοιώθω να μας παραμυθιάζετε, γιατί σε όλα αυτά που καταγγέλετε στο άρθρο σας είστε συμμέτοχος. Υπήρξατε και λειτουργήσατε ως αριστερός με όλα τα αρνητικά που περιγράφετε στο άρθρο σας και στο τέλος ψηφίσατε και τα μνημόνια. Τώρα έχετε πάλι θεωρητικές προτάσεις και θα ξαναζητήσετε την ψήφο των πολιτών. Χορτάσαμε ειλικρινά από λόγια. Η ιστορία θα σας κατατάξει στους κορυφαίους πολιτικούς που επέδειξαν ανακολουθία λόγων και πράξεων. Εάν στο ενδιάμεσο της φλυαρίας σας κάνετε τον κόπο να ακούσετε πραγματικά τον πολίτη, τότε θα πάρετε το μήνυμα ότι εάν θέλετε να προσφέρετε πράγματι μια υπηρεσία στη χώρα, θα πρέπει να πάρετε το καπέλο σας. Διαβάστε τα σχόλια των αναγνωστών, οι οποίοι ούτε μειονότητα είναι, ούτε καθοδηγούνται, απλά οργισμένοι είναι.
  bo.di.as
  απάντηση356
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ρε Μιμάκο, άστο, σταμάτα το... | 28/03/2012 11:20
  αφού σε πειράζει ρε μεγάλε, γιατί συνεχίζεις να το παίρνεις. Δεν βλέπεις τις συνέπειες, σε έχει καταστρέψει μεγαλούτσικε.
  κόφτο να ησυχάσουμε όλοι μας
  απάντηση326
   
   
   
  Έλεος σιχαμένε ! | 28/03/2012 11:03
  Πρόκειται για ένα απ' τα πιο σιχαμερά αμφίβια της πολιτικής ζωής, ο άνθρωπος που έχει κάνει τον οπορτουνισμό επιστήμη και μαζί με τη συντρόφισα Μαρία απ' τα βουλεβάρτα των Βρυξελλών, έχουν αναδειχθεί σε απεχθή, εμετικά, παραδείγματα προς αποφυγήν πολιτικής πορείας, συνώνυμα του πολιτικού αμοραλισμού. Συνώνυμα της μεταπολιτευτικής πολιτικής πανούκλας, που ισοπέδωσε την Πατρίδα μας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πρέπει...πρέπει...πρέπει...πρέπει.... | 28/03/2012 10:47
  Μη τα λέτε σε μας κ Ανδρουλάκη, στο κόμμα σας να τα πείτε. Για την ώρα το κράτος μας, κάτω από τη διοίκηση (και) του κόμματός σας, συνεχίζει να πολεμά την παραγωγικότητα, συνεχώς αυξάνει τους φόρους/εισφορές στους μη προνομιούχους και να προστατεύει με κάθε μέσο τους κάθε "προνομιούχους", και η αξιοπιστία μας είναι τόσο κακή παγκοσμίως που δεν μπορούμε πετύχουμε τίποτα... Για το τέταρτο είναι το μόνο βέβαιο ότι θα το πετύχουμε μιας και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διαφορετικά, αλλά και αυτό θα το καταφέρουμε με τους χείριστους όρους...
  Chtsx
  απάντηση233
   
   
  MIMH να ενα μηλο... | 28/03/2012 09:06
  Στο γραπτο λογο καλα τα πας,ταλενταρα! Με τη λογικη μας παιζεις λιγο, ησουν και εισαι υποστηρικτης και του Σημιτη και του ΓΑΠ,εισαι μερος του προβληματος και οχι της λυσης ,αν προεβλεπες την επερχομενη καταστροφη μηπως κατα " τυχη" γνωριζες και τους συντροφους που εκλεβαν δις euro? Μηπως "τυχαια" ηξερες για το λαθρεμποριο καυσιμων ,τα τρωκτικα της υγειας κλπ. Για τη SIEMENS ,τα υποβρυχια...? Εσεις και η ΝΔ κυβερνουσατε τοσα χρονια, δεν ξερατε για τον υπερπληθυσμο του δημοσιου και τη διαφθορα που ενεπνεαν σε αυτον τα 2 κομματα εξουσιας? Περιμενατε υπομενετικα να φτασουμε στο αμην ,και με προφαση αυτο να υπογραψετε τη παραδοση της Ελλαδας ,να ξευτιλεσετε τον Ελληνα ,και ουσιαστικες μεταρυθμισεις να μη γινουν. Τωρα μαζεψτε πισω τους αντιμνημονιακους ,ετσι ,για να δειξετε χαρακτηρα.
  Consatntinos
  απάντηση325
   
   
  ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ | 28/03/2012 08:58
  ΟΤΑΝ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΙΡΗΞΕΣ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΚΑΤΕΥΡΕΥΣΑΝ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΥΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ.
  nikos
  απάντηση252