από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Τα κριτήρια της ψήφου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μετά τη γνωστοποίηση της πιθανής ημερομηνίας για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών έχω πέσει σε περισυλλογή. Το ερώτημα που με βασανίζει είναι απλό, αλλά η απάντηση δύσκολη. Τι να ψηφίσω;
Η πρώτη σκέψη ήταν η απλή λύση, δηλαδή να μην ψηφίσω. Η αποχή μου όμως μπορεί να παρερμηνευθεί, δηλαδή ότι αδιαφορώ ή ότι είμαι ευχαριστημένος με την παρούσα κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα και ενδιαφέρομαι και είμαι δυσαρεστημένος. Μια άλλη σκέψη ήταν το «λευκό». Με το «λευκό» όμως ενδυναμώνω τη θέση των άλλων με την οποία μπορεί να διαφωνώ εντόνως. Συμπέρασμα: Πρέπει να ψηφίσω κάποιο κόμμα. Αλλά ποιο;
Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει ότι οι πολιτικοί μας είναι είτε ανίκανοι ή αδιάφοροι ή διεφθαρμένοι ή άθλιοι λαϊκιστές. (Λέω οι περισσότεροι διότι υπήρξαν και υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις.) Οι πράξεις τους ήταν εν πολλοίς κακές για το γενικό καλό και τα λόγια τους ψεύτικα. Πώς λοιπόν να επιλέξω κόμμα; Σε ποια σημεία των προγραμμάτων τους να δώσω ιδιαίτερη σημασία; Να προτιμήσω τα παλαιά κόμματα ή τα καινούργια (είτε προέρχονται από τα παλιά είτε είναι νεοεμφανιζόμενα); Αυτά που υπόσχονται λαϊκή εξουσία (σταλινικού ή άλλου τύπου) ή εκείνα που βλέπουν τη σωτηρία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ με ή χωρίς το μνημόνιο; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι δύσκολο και σοβαρό, οι αξιόπιστες πληροφορίες λίγες, οι άγνωστες παράμετροι πολλές και ως απλός πολίτης δεν βλέπω εύκολη και ασφαλή απάντηση.
Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες αποφάσισα να ακολουθήσω τη λαϊκή σοφία. Τι λέει η λαϊκή σοφία; Οτι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Στην περίπτωση που εξετάζουμε αυτό σημαίνει ότι η χώρα υποφέρει επειδή η κεφαλή, δηλαδή οι κυβερνήσεις και οι βουλευτές τα έκαναν μούσκεμα. Αρα είναι λογικό να ψηφίσω εκείνο το κόμμα το οποίο θα παρουσιάσει πειστικές προτάσεις για την αλλαγή του λεγομένου «πολιτικού συστήματος», που είναι η κεφαλή.
Τέτοιες προτάσεις είναι εκείνες οι οποίες θα υπόσχονται μείωση του αριθμού των βουλευτών, κατάργηση της ασυλίας την οποία απολαμβάνουν, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης (οι βουλευτές πρέπει να παίρνουν σύνταξη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία), κατάργηση των προνομίων γενικά, μείωση του αριθμού των υπουργών οι οποίοι θα πρέπει να είναι εξωκοινοβουλευτικοί και άλλα παρόμοια. Αν αλλάξει το κεφάλι κατά τον τρόπο αυτόν, το ψάρι μπορεί να μην ξαναβρωμίσει.
Βέβαια, θα ρωτήσετε: Αν ως σήμερα οι πολιτικοί ήταν αναξιόπιστοι, γιατί να τους πιστέψουμε τώρα; Η απάντηση είναι ότι οι πολιτικοί είναι ορθολογικά όντα και θα δράσουν ορθολογικά. Ξέρουν ότι δεν έχουν πλέον περιθώρια για αδράνεια, αδιαφορία και απατεωνιές. Αν δεν κάνουν τώρα αυτό που πρέπει, ο πολιτικός τους βίος δεν θα είναι ούτε μακρύς ούτε ευχάριστος.
Εχω τη γνώμη ότι κόμματα που δεν θα έχουν στο πρόγραμμά τους σχέδια για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είναι ύποπτα για νέα εξαπάτηση του λαού.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΘΥΜΟΙ, ΣΑΣ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΩ... | 29/03/2012 12:43
  Άυτά που θάπρεπε να λέτε Εσείς οι τιτλούχοι και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι τα άκουσα από ένα Νέο, μάλλον άσημο ακόμη Άνδρα αν και Έμμουσο, τον Τζήμερο Θάνο, που αποτολμά με γενναιότητα να ζητήσει την ελληνική ψήφο και που εξηγεί ως αληθινός ελληνολάτρης την έννοια της περιπλάνησης και της Δημιουργίας. Αξιόλογα σχόλια για την κακοδαιμονία της παιδείας μας και σοβαρές προτάσεις για την υγιή μετάπλασή της. Μόνο με σταθερή και διαρκή βελτίωση της Παιδείας μπορεί να ξαναστηθούμε όρθιοι, μελλοντικά βέβαια. Και χρειάζονται προσπάθειες γενεών για να απεκδυθούμε της διεφθαρμένης μας νοοτροπίας, με Ελληνική παιδεία από το νηπιαγωγείο μέχρι τα πανεπιστήμια, που να εστιάζει στις προαιώνιες ελληνικές αξίες και αρχές, που οδηγούν αναντίρρητα σε ηθική και υγιή πολιτική συμπεριφορά. Παράλληλα βέβαια με την ανόρθωση της παραπαίουσας, οκνηρής και χρονοβόρας δικαιοσύνης. Αυτά θάπρεπε να λέτε όλοι Σας κύριοι καθηγητές για να έχετε τον σεβασμό μας, αναφορά στον έμμουσο βίο και όχι σιωπή ή άστατο και τυχόν παράλληλο βίο σήμερον με τους ανίκανους προδότες. Διαβάστε τον Άμουσο Βίο του σπουδαίου καθηγητή και παιδαγωγού Παπανούτσου στην πρακτική του φιλοσοφία του 1963, για να φωτιστείτε. Τί τα τις κάμομε τις οικονομικές γνώσεις και προτάσεις των ειδικών χωρίς συνέπεια και ηθική, δεν θα μας οφελήσουν άμεσα ούτε και μακροπρόθεσμα. Παύω να σας επικαλούμαι, δεν έχετε ούτε την σοφία του Παπανούτσου, ούτε το ελληνικό σθένος και την δυναμική που χρειαζόμαστε. Πρέπει να στραφούμε στους τολμηρούς Νέους Έλληνες, που έχουν την ευαισθησία ακόμη να δακρύζουν, όταν ομιλούν για τον εκφαυλισμό και την σημερινή έκπτωση της Πατρίδας μας…
  Νικόλαος Μιχάκης
  απάντηση00
   
   
  Ναι στο νέο και ελπιδοφόρο! | 27/03/2012 22:06
  Ψηφίστε Δημιουργία, Ξανά! Νέος πολιτικός φορέας με σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα και άφθαρτα και κοινωνικά καταξιωμένα στελέχη. www.dimiourgiaxana.gr
  Ηλίας Παπαδάτος, Ζάκυνθος
  απάντηση20
   
   
  Μα ξέρεις πόσο συγκινήθηκα με όσα διάβασα!! | 25/03/2012 20:56
  Αχ Κυρ καθηγητά!!! Αυτοδύναμη κυβέρνηση να έχουμε γιατί αλλιώς θα κατέβουν τα τανκς! Θα βγουν οι Μπολσεβίκοι! Θα χαθούν τα χρήματα που ήδη φαγώθηκαν, θα πτωχεύσουν οι Ακηδες, Λαλιώτες, Τόληδες, οι των ΔΕΚΟ, θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες, δεν θα διοριστούν κι άλλα τσογλάνια για ρουσφέτια στο δημόσιο! Θα φύγουν οι λαθραίοι λόγω εφαρμογής νόμων!! Τι να σου πω!! Κι εγώ αυτό σκέφτομαι τι να ψηφίσω στις εκλογές!!!
  Εκλεισα δωμάτιο στο Δαφνί καλού κακού
  απάντηση95
   
   
  Απογοήτευση | 25/03/2012 18:41
  με απογοητευσατε λιγο . βεβαια σημασια και σημαντικο ρολο εχει η ηγεσια αλλά οχι και στο απυροβλητο το υπολοιποτου σωματος . Δρεν ειναιο το κεφαλι ανεξαρτητο απο το σωμα κ. καθηγητα . υπαρχει μια αλληλοσυσχετηση στενη μεταξύ τους και σταματατε να αντιμετωπιζεται την πολυ δυσκολη κατασταση με τις μα΄΄κακιες του αλανθαστου λαου ! μηπως τον ειδατε να κανει καμμια διαδήλωση κατα των πασης φυσεως απατεώνων και μαίμουδων που μας εκλεβαν ? αντι λοιπον για κεφαλι και ψαρι θα σας συμβουλευα να διαβασετε το αρθρο του Γιατρομανωλάκη περι πατριωτισμου . Αυτο να διδαχθει στα σχολια και οχι οι μακακιες για την προσωπικη ανευθυνότητα του καθενος απο μας .
  anpa
  απάντηση51
   
   
  ΚΟΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΛΟΓΩΝ | 25/03/2012 01:52
  Σεβαστοί Καθηγητές, Στην χώρα μας οι αληθινοί Έλληνες και δίκαιοι πολίτες είναι ένα ασήμαντο ποσοστό, αφού οι πολλοί είμαστε γνήσιοι απόγονοι κλεφτών από την οθωμανική κατοχή, τα γεγονότα το έχουν αποδείξει περίτρανα. Πάσχομε από την Νόσο της Οθωμανικής Νοοτροπίας. Ομίλησες τελευταία κ. Λιανέ, για εφαρμογή των νόμων, για καταστολή. Πρέπει όμως να έχομε φύλακες με υγιή νοοτροπία και βουλητικόν. Υπάρχουν τέτοιοι και πόσους θα χρειαστούμε για να εφαρμοστούν οι νόμοι απέναντι στο πλήθος των ατάκτων; Δεν θεραπεύεται μακροχρόνια η νόσος μας με καταστολή, είναι θέμα απλής αριθμητικής και όχι ανώτερων μαθηματικών. Η λύση λέγεται Ελληνική Παιδεία. Παραδοθήκαμε προ αιώνων και απεμπολήσαμε το Ελληνικό πνεύμα υπέρ της χριστιανικής θρησκοληψίας, που δεν μας οδηγεί σε κανένα ορατό και επίγειο παράδεισο, αλλά όπως όλες οι θρησκείες στην μισαλλοδοξία και μισαλληλία. Έχετε όμως ισόποση ευθύνη με τους πολιτικούς, αυτοί διότι συχνά ασεβούν και ενεργητικά υποσκάπτουν τους Νόμους και Εσείς διότι αποτύχατε να διδάξετε την υγιή Ελληνική Νοοτροπία, που είναι σαφώς το δικό σας κοινωνικό έργο, ανεξάρτητα από την ειδικότητά σας στο Πανεπιστήμιο. Είσαστε αναμφίβολα οι πνευματικοί άρχοντες και θάπρεπε να διδάσκετε συνεχώς το Ήθος και τις Αρετές, όπως μας τα παρέδωσαν ο Αριστοτέλης και οι Άλλοι και να δημιουργείτε υγιείς πολίτες με την χρήση του Ορθού Λόγου. Οι αρχαίοι είχαν την Αιδώ, εμείς μόνον την θρησκοληπτική υποκρισία. Πώς λησμονήσατε τόσον ένδοξους προγόνους; Πρέπει να αναστηθεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Ο ποιητής το αποκαλεί αθάνατο και φεύ ώ Ελλάς, Εσείς ακόμη αδρανείτε. Ασφαλώς κάποιοι θα είστε αδιάφθοροι, αφυπνιστείτε, ανακτήσετε την γενναιότητα των Έλλήνων και ιδρύσετε κόμμα καινόν. Κόμμα των Μουσείων Λόγων, με την Ελληνική Νοοτροπία και τις απαραίτητες ειδικότητες και δώστε την μάχη. Το οφείλετε στην Μνημοσύνη. Είστε οι πνευματικοί ταγοί, χρειαζόμαστε αληθινή παλιγγενεσία και έμμουσο βίο. Μα τον χήνα, όπως έλεγε και ο Σωκράτης, υποψιάζομαι πως θάχατε επιτυχία...
  Νικόλαος Μιχάκης
  απάντηση62
   
   
   
  Υπάρχει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας | 24/03/2012 21:52
  Κύριε Λιανέ, ακριβώς με τον ίδιο προβληματισμό αποφάσισα στα 43 μου να πάω επιτέλους στην κάλπη και να ψηφίσω Πειρατές. Επειδή δεν είναι πολιτικοί.
  Τασος
  απάντηση33
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι μας λες κ. καθηγητά; | 24/03/2012 14:25
  Δεν μας τα λες καλά κ.καθηγητά!Αν δεν ξέρεις εσύ,μετά από όσα έγιναν,τι θα ψηφίσεις,-που ξέρεις,αλλά εντέχνως δεν λες-, ο απλός πολίτης,εμείς η 'πλέμπα' δηλαδή,τι πρέπει να κάνουμε;Να ψηφίσουμε Βενιζέλο,που αντίθετα από τον προκάτοχο του διαθέτει ευφυία,θα αμφισβητήσει το μνημόνιο,που αυτός νομιμοποίησε και θα υποσχεθεί πράγματα τα οποία θέλει ο λαός;Μα έχει αποδείξει με την στάσι του,-όπως και ο Σαμαράς εξάλλου-ότι άλλα λέει και άλλα κάνει.Μην μας λες όμως κι εσύ,ότι το παιχίδι παίζεται μεταξύ σταλινισμού και δημογρατίας,και επειδή ξέρω ότι δεν συμπαθείς την ακροδεξιά,πάρε καθαρή θέση!Δεν είναι δυνατόν οι ποτλιτικοί να παπαρολογούν και οι πνευματικοί ταγοί αυτου του τόπου να αοριστολογούν.Έλεος!
  Τσε
  απάντηση1010
   
   
  ΦΤΙΑΣΙΔΙΑ | 24/03/2012 13:11
  Πολυ ,παρα πολυ ολιγαρκης,κ.Λιανε.Δεν ειναι ειναι αυτα τα κυρια προβληματα της χωρας μας.Εσεις τα γνωριζετε πολυ καλλιτερα απο τους απλους πολιτες.
  Ν.Μελινος
  απάντηση82