Θα ξεκινήσω με μια παραδοχή: Τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής αμαυρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν τιμούν την ιστορία και τον κόσμο του Παναθηναϊκού και σε κάθε περίπτωση αποτελούν μία ακόμη πληγή στον ήδη λαβωμένο ελληνικό αθλητισμό.

Άκουσα αυτές τις μέρες να λέγονται πολλά. Κάποιοι είπαν ότι για όλα φταίνε οι σύνδεσμοι οπαδών, κάποιοι άλλοι ότι φταίει η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση που ωθεί τον κόσμο στα επεισόδια, άλλοι μίλησαν για αδυναμία της πολιτείας και της αστυνομίας. Μα με γενικεύσεις, ευχολόγια και αφορισμούς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια από τα ίδια!

Ο χουλιγκανισμός έχει σαφή κοινωνικά αίτια. Και εν πολλοίς είναι και ένα πεδίο «εκτόνωσης». Χωρίς βέβαια πρόταγμα, χωρίς περιεχόμενο. Τα φαινόμενα βίας υπήρχαν και πριν από την κρίση. Το γήπεδο συνιστούσε πάντοτε προνομιακό χώρο για την έκφανση τέτοιων εκδηλώσεων. Στην παρούσα όμως οικονομική συγκυρία θα οξυνθούν.

Η αντιμετώπισή τους είναι καθαρά θέμα πολιτικός βούλησης. Και ας δούμε το παράδειγμα της Αγγλίας, πατρίδας κάποτε του χουλιγκανισμού, που αντιμετώπισε εν μία νυκτί το πρόβλημα. Με προφανές πολιτικό κόστος.

Στην Ελλάδα η πολιτική αυτή αποφασιστικότητα απουσιάζει. Συχνά και για ψηφοθηρικούς λόγους. Μη ξεχνάμε πως οι ομάδες έχουν «οπαδικούς στρατούς» που είναι αρκετά χρήσιμοι για τους πολιτικούς. Με αυτόν τον τρόπο όμως απομακρύνουν τους υγιείς οπαδούς, που πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και βλέπουν το ποδόσφαιρο ως ψυχαγωγία, ως διασκέδαση.

Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες. Μια πολιτεία που είναι ως «συνήθως» απούσα. Και οι υπεύθυνοι συνήθως σιωπούν στα δύσκολα.

Αυτό που απαιτείται είναι μια διαρκής παρακολούθηση για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου αλλά και για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των νόμων, πριν και μετά τα επεισόδια.

Οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν άμεσα, δραστικά και να εφαρμοστούν από όλους…
Αλλιώς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ίδιο ματς θεατές.

* Η Αννα Καραμανλή είναι αθλητική δημοσιογράφος. Θα είναι υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία.