από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 
Αγγελόπουλος Παναγιώτης Οικονομολόγος Ph.D.st. 

Η εποχή μετά το PSI

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η μερική διαγραφή χρεών έχει από πολλούς εμφανισθεί ως η μαγική λύση για την ελληνική οικονομία. Όμως, δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν ταυτίζεται πάντα με τις προσδοκίες. 

Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της και η τεράστια ανισορροπία μεταξύ φορολογικής βάσης και δαπανών του  Δημόσιου Τομέα.  

Αυτά οδήγησαν στα τεράστια ελλείμματα και στη συνέχεια στο τεράστιο χρέος.  

Κατά συνέπεια, η μερική απαλλαγή της ελληνικής οικονομίας από το χρέος, θα δώσει μία προσωρινή ανάσα, όμως δεν πρόκειται να δώσει τη  λύση. 

Αν μείνουμε μόνο στο PSI και δεν αντιμετωπίσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας μας, τα ζητήματα της ανάπτυξης,  του εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών και του φορολογικού συστήματος, την άρση των εμποδίων της γραφειοκρατίας και την απόλυτη διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία και παρουσία του κράτους.  

Η ελληνική οικονομία, έχει πολλές «ιστορίες ανάπτυξης» να διηγηθεί. Από την ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, τον Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου, ως τα πετρέλαια και την ηλιακή ενέργεια. Η Αθήνα θα μπορούσε εύκολα να έχει 6 εκατομμύρια τουρίστες, ο Πειραιάς θα μπορούσε να συναγωνισθεί το Λονδίνο σε ναυτιλιακές υπηρεσίες, ο ήλιος θα μπορούσε να δίνει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές, όπως επίσης και τα πετρέλαια  και το φυσικό αέριο. Για να μη μιλήσουμε για τα υπέροχα αγροτικά μας προϊόντα, τον πολιτισμό, την παιδεία, την τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. 

Όμως, τίποτα από αυτά δεν θα γίνει πραγματικότητα αν απλά περιορίσουμε την οικονομική ατζέντα μόνο στα θέματα δανεισμού του δημοσίου. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και αυτά μικρή μόνο σχέση έχουν με το P.S.I.  


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    PSI=ΑΠΟΤΥΧΙΑ | 18/07/2012 12:56
    Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πιο αποτυχημένο κούρεμα χρέους, διότι πολύ απλά, το χρέος δεν έπεσε ΚΑΤΩ από το 80%, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο σε μια χώρα που είναι ελλειματική και κυρίως σε ύφεση. Ένα κράτος που δεν μπορεί να εκτυπώσει χρήμα, τότε είναι καταδικασμένο για την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Αυτά έλεγε ο καθηγητής Μπερνάγκι πριν 12 χρόνια.
    Παναγιώτης
    απάντηση00