Μακάρι τα γεγονότα να μας διαψεύσουν και όλα να κυλήσουν ομαλά πριν και μετά το αποψινό (ΟΑΚΑ, 19.30) ποδοσφαιρικό ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, αλλά όλες τις προηγούμενες ημέρες η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι… Σκεφτείτε να υπήρχε και συναπάντημα αντίπαλων οπαδικών ορδών στις εξέδρες, αν και αυτό δεν αποκλείει τις χουλιγκανικές συγκρούσεις, καθώς έχουν συμβεί ουκ ολίγες φορές πριν και μετά από ματς που διεξάγονται παρουσία μόνο οπαδών της γηπεδούχου ομάδας.
Πάει μακριά η βαλίτσα και δεν θα υπεισέλθω σε κοινωνικοπολιτικές προσεγγίσεις-προεκτάσεις για τα μνημόνια και την κρίση και αν αυτή μπορεί (και κατά πόσον) να αποτελεί αιτία οπαδικής ανάφλεξης στα γήπεδα πυροδοτώντας ή συντελώντας σε εκρήξεις βίας. Εν προκειμένω, υπάρχουν αμιγώς αθλητικά δεδομένα που δεν πρέπει να δώσουν τον τόνο, ούτε όμως να παραβλεφθούν.
Κατ’ αρχάς υπάρχει η διαφορά των 4 βαθμών υπέρ του Ολυμπιακού, όπερ σημαίνει ότι οι Πράσινοι μόνο με νίκη διατηρούν τις (όποιες) ελπίδες στο κυνήγι του τίτλου-«χρυσάφι» που οδηγεί σε απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η οποία εξαργυρώνεται με 15-25 εκατ. ευρώ!
Εντονη είναι η φημολογία ότι κάποιοι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τριφυλλιού έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους τα «αντίποινα» για την περυσινή ζούγκλα στο «Γ. Καραϊσκάκης» (19 Φεβρουαρίου 2011), όπου μάλιστα ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε (2-1) στις καθυστερήσεις με τον (αποσυρθέντα πλέον) διαιτητή Καλόπουλο και τους βοηθούς του να διαμορφώνουν το αποτέλεσμα, καθώς: ακύρωσαν κανονικότατο γκολ του Κατσουράνη, δεν υπέδειξαν πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ σε χέρι του Τοροσίδη και κατακύρωσαν το νικητήριο γκολ-οφσάιντ του Τζιμπούρ. Επιπλέον οι Πράσινοι επιζητούν «απάντηση» για αδικίες (τιμωρίες, αναβολές αγώνων κ.λπ.) που θεωρούν ότι έχει υποστεί εφέτος το Τριφύλλι σε επίπεδο θεσμικών οργάνων.
Εχει φτιαχτεί ψυχροπολεμικό κλίμα από τα άλλα δύο δημοφιλή αθλήματα. Στο βόλεϊ οι Πράσινοι έχουν καταγγείλει ότι ο Ολυμπιακός έχασε (3-2 σετ) σκόπιμα από την ΕΑ Πατρών προκειμένου να υποβιβαστεί αυτομάτως ο ΠΑΟ και να μην έχει τη δυνατότητα παραμονής στην Α1 μέσω των πλέι άουτ του φιλέ. Στο πράσινο «καρφί» οι Ερυθρόλευκοι απάντησαν με σερβίς καταγγελίας για συκοφαντία στις αρμόδιες αρχές… Στο μπάσκετ, άρχισε να… πυροβολεί ο Ολυμπιακός μετά την ήττα του (71-70) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό, ανοίγοντας ένα γαϊτανάκι με δηλώσεις – αντιδηλώσεις για το ποιος κατευθύνει τη διαιτησία αλλά και μηνυτήριες αναφορές!..
Στα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα, η διαχρονική διελκυστίνδα έχει πρόσφατη αφετηρία αποφάσεις της Σούπερ Λίγκας και της ΕΠΟ που θεωρήθηκαν από τον Παναθηναϊκό ευνοϊκές για τον Ολυμπιακό. Οι Πράσινοι ξεσπάθωσαν κατά της Λίγκας υποστηρίζοντας ότι διά της αναβολής-μετάθεσης των αγώνων ξεκουράστηκαν ο Λεβαδειακός και ο ΠΑΟΚ (προερχόταν από ματς με την Ουντινέζε) πριν από τα παιχνίδια τους με το Τριφύλλι που ηττήθηκε 1-0 στη Λιβαδειά και 2-0 από τον Δικέφαλο στο ΟΑΚΑ.
Εν συνεχεία – και με τον πράσινο οπαδικό Τύπο να κάνει λόγο για «πρωτάθλημα τραβεστί» – η ΠΑΕ ΠΑΟ εγκάλεσε την ΕΠΟ ότι αναβάλλοντας τον προημιτελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΟΦΗ (είχε οριστεί για τις 21/3) ξεκουράζει τόσο τους Ερυθρόλευκους που έχουν φορτωμένο πρόγραμμα (15/3 με Μέταλιστ, 18/3 με ΠΑΟ) όσο και τον ΟΦΗ που ύστερα από τρεις ημέρες (24/3) υποδέχεται τους Πράσινους. Τελικά, μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ, έγινε άρση της αναβολής…
Δεν θα μπορούσε να λείπει η φαγωμάρα για τη διαιτησία, με τους Πράσινους να ισχυρίζονται ότι τους έκαψαν (και) οι ρέφερι στις διαδοχικές ήττες με 2-0 από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που από το +2 από τον ΟΣΦΠ τους έστειλαν να τον υποδέχονται σήμερα όντας στο -4. Την ίδια στιγμή ο ερυθρόλευκος οπαδικός Τύπος έριχνε μπηχτές για πράσινη προσπάθεια επηρεασμού της ΚΕΔ στην επιλογή των διαιτητών του ντέρμπι.
Κατόπιν όλων αυτών γίνεται αντιληπτό γιατί το αποψινό ντέρμπι θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Βέβαια και άλλες φορές υπήρχε η αίσθηση ή και πληροφόρηση ότι ένα ντέρμπι «αιωνίων» θα μετατραπεί σε ζούγκλα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες. Ας ελπίσουμε ότι θα πιάσουν τόπο και δεν θα αποδειχθούν ευχολόγια οι δηλώσεις-νουθεσίες για ένα «ήρεμο ντέρμπι» από υψηλόβαθμους παράγοντες των δύο ΠΑΕ που επισκέφθηκαν τον αθλητικό εισαγγελέα.
Ας ελπίσουμε ακόμη ότι τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων – παρεμπιπτόντως, ανησυχητική είναι και η κόντρα των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ με την Αστυνομία – θα δράσουν αποτρεπτικά και δεν θα καταγραφεί ένα «ΟΑΚΑ 2012» στη μαύρη βίβλο του ελληνικού ποδοσφαίρου με σκηνές α λα «Γ. Καραϊσκάκης 2011» ή, ακόμη χειρότερα, «Ριζούπολη 2003».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ